My star

Nu är det hög tid att engagera sig mer i årets ESC. Jag kommer att titta och lyssna på årets bidrag i ESC. Därefter betygsätta. Betygen sätts efter i stort sett bara en eller två lyssningar varför jag kanske under resans gång kommer att ändra mig. Men det återkommer jag till.

De flesta som röstar lär höra låtarna för första gången just under semifinal- respektive finalkvällarna. Och jag skulle bara kunna spekulera i hur det verkligen kommer att sluta. Kommer därför att i möjligaste mån undvika det. Än så länge. Betygen jag sätter är därför endast baserade på mitt eget tyckande. Vilka bidrag som jag tycker lyser lite extra starkt. Eller svagt. Vilken låt är egentligen bäst. Min stjärna.

Betyg och kommentarer, baserade på mitt eget tyckande, presenteras i den ordning som låtarna kommer att framföras i semifinalerna. Och sedan finalen. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Om jag fick bestämma.

My star framfördes av Brainstorm för Lettland i ESC 2000 och slutade på 3:e plats. Precis som jag tippade. Låten tillhör en av mina absoluta favoriter och är, enligt schlagerkung, den bästa låt som placerat sig på tredje plats i ESC.


Diggi-loo diggi-ley

Gyllene skor är en engagerad sida. När det handlar om schlager. Statistik om årets festival finns nu på deras sida. Trevlig läsning för oss frälsta.

Diggi-loo diggi-ley framfördes av Herreys i Melodifestivalen 1984 och vann. Även i ESC, som avgjordes i Luxemburg, blev det seger. Sveriges andra triumf, tio år efter Abba.

Non Ho L'Età

Två gånger har finalen i Eurovision Song Contest (ESC) avgjorts den 21:a mars. 1964 och 1970. Vid båda tillfällen utan Sveriges deltagande. Som en protest mot "skandalen" i ESC 1969, där fyra vinnare utsågs på grund av det oavgjorda resultatet, deltog endast tolv länder i 1970 års festival. Sverige deltog inte och sände inte ens festivalen. 1964 deltog inte Sverige p.g.a. artiststrejk. 

Inte direkt tidig vinter den här säsongen. 21:a mars 2008 kom vintern till Stockholm. Åtminstone ligger det ett par centimeter snö på marken. Även om själva snöandet har upphört för tillfället. Senare i eftermiddag blir det laxpudding. Med smält smör. Som traditionen bjuder.

1970 vann Irland för första gången. Men verkligen inte den sista. 1964 vann Italien sin första av hittills två segrar. Den andra kom 1990. Om det blev den sista går inte att svara på. Men Italien har frivilligt valt att avstå deltagande i ESC under de sensate åren. Senast Italien deltog var 1997. För mig, som likt många andra, älskar italienska som sångspråk är det förstås tragiskt att Italien, ofta med bra låtar, inte längre är med. Räddningen har varit Schweiz som valt att variera mellan olika språk och ungefär vart tredje år sjunger på just italienska. Så är fallet i år. Dessutom är debutanten San Marino med i år och sjunger även de på italienska. Slutligen Rumänien. Årets bidrag framförs på en blandning av rumänska och italienska. Trevligt. Non Ho L'Età framfördes av Gigliola Cinquetti för Italien i ESC 1964 och vann hela tävlingen. Italiens första vinst. Finalen avgjordes i Köpenhamn den 21:a mars.

Det gör ont

1986-03-22. 1987-02-21. 1988-02-27. 2004-03-20.
Lenas fjärde försök för exakt fyra år sedan. Äntligen en vinnare. 
 


Det gör ont framfördes av Lena Philipsson i Melodifestivalen 2004 och vann finalen som hölls i Globen den 20:e mars. Sverige och Philipsson slutade på sjätte plats i ESC.

Min kärlek

Tydligen har förra årets melodifestivaldeltagare Cara-Mia-Måns hittat sin kärlek i Abba-Teens-Marie. Där ser man.

Inför ESC 2008. Då vi får se alla bidragen. Bedömda av en svensk-finlandssvensk jury. De senaste åren har det handlat om en nordisk jury. Men Island, Danmark och Norge har hoppat av samarbetet. Programledaren är kvar, Christer Björkman. Och juryn kommer att bestå av finlandssvenske
Thomas Lundin, MF-deltagaren Shirley Clamp, stå-upparen Thomas Järvheden, allt-i-allo Babben Larsson och MF-vinnaren Lena Philipsson. Första programmet sänds i SVT den 27:e april. 43 låtar. Något att se fram emot.

När startordningen till ESC lottades fick sex av länderna (tre i respektive semifinal) välja sina startnummer själva. Efter att först ha blivit framlottade att göra just detta. Grekland (startnummer 19), Ryssland (18) och Azerbajdzjan (7) fick välja i semifinal 1. Portugal (19), FYR Makedonien (18) och Danmark (13) fick välja i semifinal 2.

Tydligen inte konstigt att Azerbajdzjan valde startnummer 7 i sin semifinal. Trots numrets dåliga historia. Siffran 7 är helt enkelt ett lyckotal i landet och de kände sig tvungna att välja det. Självklart.

Min kärlek framfördes av Shirley Clamp i Melodifestivalen 2004 och hamnade på andra plats i finalen.

Little by little

Sjuttonde mars också! Så mycket vila från schlagervärlden blev det inte. Idag lottades startordningen i Eurovision Song Contest. Semifinalerna och till viss del även finalen. Det kan mycket väl visa sig att just dagens datum fällde avgörandet för Sveriges del. Startnummer 2 är ett av dom absolut sämsta man kan ha. Sjuttonde mars alltså.

Det har pratats mycket om Perrellis vikt och intensiva bantning. Men mindre än en timme innan hon framförde sitt bidrag i lördags såg jag Fredrik Kempe, en av låtskrivarna till Hero, lämna en välkänd hamburgerrestaurang. Med en jättekasse. Och raska steg mot Globen. Segervapen.

ESC 2008. Det nya för året är att det blir två semifinaler, där alla länder utom fem får kvala. Klara för final är endast förra årets segrare Serbien samt de fyra länder som har mest pengar (Spanien, Tyskland, Frankrike och UK). Semifinal 1 avgörs på tisdagen med 19 länder, 10 till final. Samma villkor gäller för semifinal 2 som avgörs på torsdagen. Sverige tävlar i semi 2.
Startordningen blev klar idag. Det lottades även om i vilken ordning länderna ska rösta i finalen.

Sverige går alltså ut som nummer 2 i semifinal 2. Obra. Kul för Charlotte att hon redan vunnit hela tävlingen en gång tidigare. För startnumret har en central roll i internationella sammanhang. Och nu känns det öken. Semifinal i ESC-sammanhang har funnits under fyra år tidigare, 2004-2007, och bästa placeringen för startnummer 2 är 17:e plats. Sjuttonde plats och missat avancemang till finalen. 2004 blev det 19:e plats för Vitryssland. 2005 blev det sista plats för Litauen, som med startnummer 2 framförde Little by little, skriven av Bobby Ljunggren och Billy Butt. Samme Bobby som varit med och skrivit Hero. Europas ände. Även om Mr Butt inte varit delaktig i Sveriges bidrag anno 2008. Det är väl också det enda positiva jag kan se just nu. 2006 fortsatte Bulgarien med bästa placeringen, 17:e. Och senast, år 2007, blev det en 24:e plats för Israel. Allt detta utifrån startnummer 2. Hoppas på en rejäl vändning i år.


Melodifestivalens final år 2008. Det nya nordiska röstningsrekordet är 2.410.200. Över 300.000 fler röster än förra året, vilket då var ett rekordår. Även tittarmässigt blev det en framgång, 4.045.000 tv-tittare såg på finalen. En fantastisk siffra. Idag är ni många som besöker schlagerkung också. Bloggen går mot besöksrekord igen. Schlager engagerar. Trevligt.

Många ballader i Sveriges semi. Men. Startnummer 1 innehas av Island, en partylåt. Vidare. Startnummer 4 innehas av favorittippade Ukraina. Det är inte gynnande för Sverige med startnummer 2. Krävs alltså något extra för att lyckas. Like a star like a hero...

Little by little framfördes av Laura & The Lovers för Litauen i ESC 2005. Den hamnade på 25:e och sista plats i semifinalen. Låten hade startnummer 2 och skrevs av bl.a. Bobby Ljunggren.


Day after day

Dagen efter. En söndag för reflektioner. Och en viss tomhet infinner sig. Ungefär två månader till ESC. Charlotte Perrelli åker dit. Till Belgrad alltså. Bästa låten vann.


Sanna då? Värdig tvåa. Juryn är en del av tävlingen och lyfter den svenska finalen till en kvalitativ nivå som saknas i exempelvis Finland och Irland årgång 2008. Det är låten som tävlar och ska stå i fokus. Även om artisterna, åtminstone i medierna, får en alltmer framträdande roll. Juryn är dessutom en garant för att bidrag som hyllar Europa inte ska kunna ta hem segern, på bekostnad av bidrag som handlar om hjältar. Låten och låtskrivarna. En speciell sådan är låtskrivaren Bobby Ljunggren som i gårdagens final lyckades med konststycket att lägga beslag på hela prispallen. Han var på ett eller annat sätt inblandad i ettan, tvåan och trean. En unik bedrift. Ingen har ens lyckats komma etta och tvåa tidigare. Bobby Ljunggren gjorde det omöjliga. Och var inte ens i närheten av att sluta gårdagen som en förlorare.

Gårdagens finalresultat föll väl ut både vad gäller mitt tips och min personliga smak. Jag är självklart nöjd med att Charlotte vann och att mina fem favoriter också placerade sig på de fem översta positionerna, om än inte exakt i den ordningsföljd som jag hade hoppats på.

Schlagerkung tippar som en schlagerkung
Än stoltare är jag över mitt tips, där jag förutsåg hur det skulle gå. Och gjorde det väldigt bra. Eget beröm luktar inte alls dumt i schlagersammanhang.
Jag tippade bl.a. rätt på...
...att juryn avgör finalen
...vilka fyra låtar som juryn skulle ha som favoriter
...vilka tre låtar som juryn inte skulle ha som favoriter
...antal poäng till juryns favorit, sånär som på fyra poäng (114 och jag hade tippat 110)
...antal poäng från juryn till Nordman (4 och jag tippade exakt 4)
...folkets röst där jag prickade in plats 5-10 på exakt rätt positioner!!!
...folkets röst där jag prickade in plats 3-4 (men där de hamnade i omvänd ordning)
...folkets röst där jag prickade in plats 1-2 (men där de hamnade i omvänd ordning)
...antal poäng som krävdes för seger, sånär som på en poäng (207, jag hade tippat 208)
...antal poäng för Sanna Nielsen, sånär som på en poäng (206, jag hade tippat 207)
...antal poäng för Nordman (48 och jag tippade exakt 48)
...placering 1-2 och 10 på exakt rätt positioner
...placering 3-4 (men där de hamnade i omvänd ordning)
Slutligen. Om man jämför låtarnas placeringar gentemot varandra med mitt tips får jag en slutpoäng på 38 poäng av 45 möjliga (exempelvis hade jag tippat Charlotte som etta (alltså bättre än 9 andra låtar) och för det får jag även 9 poäng eftersom hon slutade etta och placerade sig bättre än 9 andra låtar osv.)

Det var en väldigt bra final. Låtmässigt den jämnaste och antagligen även den bästa sedan det nya systemet med delfinaler infördes. Ja, antagligen den bästa finalen någonsin. Kommer alltid att minnas 2003 som ett bra år. Men 2008...var Bobby Ljunggrens år.

Stämningen i Globen var som vanligt helt fantastisk. Även parkett, med alla sponsorer och journalister, kokade. Engelska schlagerexperter satt precis framför mig. Dom hejade på Charlotte. Och Christer!!

Trodde nästan Perrelli skulle göra en Främling. Men efter fem raka 12:or från jurygrupperna blev det endast en 4:a från Norrköpingsjuryn, känd för att ofta rösta lite "konstigt". Karlstad bjöd på överraskningen att rösta som flertalet och att inte ge en enda poäng till Christer Sjögren, där jag hade trott på en möjlig 12:a. Den jurygrupp som stack ut i år var annars Göteborg, som bland annat inte gav en enda poäng till Sanna Nielsen. Malmö gav, inte helt förvånande, Diftong-Frida hennes enda poäng.

Kom på att resultatet från deltävlingarna har offentliggjorts. Antal telefonröster. Intressant är att det i varje deltävlings andra omgång även inkommit röster på bidrag som slogs ut redan i den första omgången. Märkligt. Vad gäller deltävling 1 så hade Velvet fler röster än Tapper i den första omgången, men passerades i den andra och missade därmed Andra chansen. Vad gäller deltävling 2 så fick The Nicole minst antal röster av samtliga bidrag i årets festival. I övrigt var det flest telefonröster i just den deltävlingen (Andra chansen och Finalen borträknade). Androla hade betydligt fler antal röster än Rongedal efter den första omgången men passerades i den andra. Omgångens skräll och i sig sensationellt med en sådan vändning mellan röstningsomgångarna. Vad gäller deltävling 3 så blir det tydligt att varenda telefonröst är oerhört viktig och att det ibland handlar om väldigt små marginaler. Patrik Isaksson hade fler antal röster än Thérèse Andersson efter den första omgången men passerades i den andra. Isaksson missade Andra chansen med endast 41 rösters marginal. Caracola låg bättre till än Frida efter den första rundan men passerades i runda två och finalplatsen gick till den senare. Vad gäller deltävling 4 stod sig resultatet mellan första och andra omgången. Vad gäller Andra chansen så var antalet telefonröster i möte 3 (Androla-Nordman) fler än i övriga tre möten tillsammans. Ett enormt intresse alltså. Och en klar markering att det inte bara handlade om Nordmans låt utan även om proteströster mot Carola. Ingen annan låt (utöver Nordman) var ju i närheten av Androlas antal telefonröster. Övriga möten i Andra chansen var inte på något sätt spännande. Nu när vi sett resultatet.

Några dagars vila från schlagerns underbara värld kan behövas. Återkommer inom kort. Men då lär det handla mer om Eurovision Song Contest.

För övrigt. Lemon Bar funkar en schlagerkväll.

Day after day framförs av Elnur Hüseynov & Samir Javadzadeh för Azerbajdzjan i ESC 2008 och tävlar i den första semifinalen. Landet är debutant i ESC-sammanhang.


Rätt vinnare!

 Schlagerkung är bäst på att tippa. Och mycket nöjd.

DSC01167.JPG

Hero - vinnare och personlig favorit

Bandyfinalen blev inte så spännande. Bra jobbat Edsbyn. Men jag tror och hoppas på en mer spännande final ikväll. Charlotte Perrelli vinner. Men det blir stenhårt. Juryn avgör finalen.

Schlagerkungens önskelista - min personliga favorit ikväll
1. Hero - Charlotte Perrelli
2. Empty room - Sanna Nielsen
3. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
4. Lay your love on me - BWO
5. Just a minute - Rongedal
6. That is where I'll go - Sibel
7. Upp o hoppa - Frida feat. Headline
8. Thank you - Amy Diamond
9. I lågornas sken - Nordman
10. I love Europe - Christer Sjögren

Schlagerkungen tippar - så här slutar det ikväll

Jurygrupperna (antal poäng till varje bidrag)
1. Rongedal - Just a Minute - 110
2. Sanna Nielsen - Empty Room - 97
3. Charlotte Perrelli - Hero - 76
4. BWO - Lay your love on me - 68
5. Amy Diamond - Thank you - 36
6. Sibel - That is where I'll go - 33
7. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va - 27
8. Christer Sjögren - I love Europe - 13
9. Frida feat. Headline - Upp o hoppa - 9
10. Nordman - I lågornas sken - 4

Folket (antal poäng till varje bidrag)
1. Charlotte Perrelli - Hero - 132
2. Sanna Nielsen - Empty Room - 110
3. Rongedal - Just a Minute - 88
4. BWO - Lay your love on me - 66
5. Nordman - I lågornas sken - 44
6. Christer Sjögren - I love Europe - 22
7. Amy Diamond - Thank you - 11
8. Sibel - That is where I'll go - 0
9. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va - 0
10. Frida feat. Headline - Upp o hoppa - 0

Sammanlagt - slutresultat ikväll
1. Charlotte Perrelli - Hero - 132 + 76 = 208
2. Sanna Nielsen - Empty Room - 110 + 97 = 207
3. Rongedal - Just a Minute - 88 + 110 = 198
4. BWO - Lay your love on me - 66 + 68 = 134
5. Nordman - I lågornas sken - 44 + 4 = 48
6. Amy Diamond - Thank you - 11 + 36 = 47
7. Christer Sjögren - I love Europe - 22 + 13 = 35
8. Sibel - That is where I'll go - 0 + 33 = 33
9. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va - 0 + 27 = 27
10. Frida feat. Headline - Upp o hoppa - 0 + 9 = 9

Charlotte vinner alltså med en enda poäng!!!

Hero framförs av Charlotte Perrelli i finalen av Melodifestivalen 2008 (Globen, Stockholm). Jag hoppas på seger. Och tror att den vinner med en poängs marginal.

Fem i tolv

Förra årets finalist, Anna Book, var den första schlagerstjärnan jag såg när jag klev in i Globen. Genrepet var fullsatt och stämningen var bra. Men imorgon blir det naturligtvis ännu bättre.


Klädmässigt var det samma som i deltävlingarna. För artisterna. Kristian Luuk hade bytt om. Och det gjorde han även under programmet. Avslutade med en vit kostym.

Inledning med sång och dans av bl.a. Luuk. Moulin Rouge. Artisterna gjorde entré likt år 2004 då de kom vandrandes längs ena sidan på parkett. Efter alla bidrag bjöds det på förra årets vinnare The Worrying Kind i en alternativ version med Maia Hirasawa. Björn Gustafsson, som möttes av ett enormt jubel, avslöjade inte vad han kommer att göra under sitt första framträdande. Då bjöd han istället genrepspubliken på några skämt. Främst om folk från Finspång. När Björn senare kom tillbaks för att köra sitt andra framträdande, som säkerligen blir detsamma under lördagen, visste jublet inga gränser. Klart populärast ikväll. Och numret (dans och dikt) var en slags sammanfattning av allt Björn gjort under årets festivalturné. Ackompanjerat av eurodisco från 90-talet. Väldigt underhållande.

De elva jurygruppernas röster kommer att lämnas av Doreen Månsson, Peter Settman, Kristoffer Appelquist, André Pops, Annika Lantz, Kattis Ahlström, Claes Elfsberg, Yankho Kamwendo, Ola Lindholm, Hans Rosenfeldt och ??? Nej, det elfte namnet avslöjades inte.

Snabbgenomgången
En gång efter alla bidragen och en gång till efter att juryn har avlämnat sina röster.
Kan naturligtvis påverka resultatet. Hur bidragen upplevs på den korta stunden. Och vid en jämförelse låtarna emellan. Det som kan sägas är att Sanna Nielsen riskerar att tappa många röster, hennes låt hinns liksom inte med. Utan kräver tre minuter. Sibels ballad däremot gör sig bättre på den korta stunden. Charlotte, Nordman och BWO är dom som lyser starkast under snabbgenomgången. Nordmans pyroeffekter. BWO med sin direkta refräng. Och Charlottes proffsiga nummer.

Scenshow
BWO var klockrena. Linda proffsig. Charlotte felfri. Sanna känslosam. Rongedal har ett snyggt nummer men något tjatigt. Elden hjälper Nordman till en högre placering. Frida sjunger väldigt bra. Amy gör inget extra. Sibel öppnar ögonen mer men känns inte stabil under verserna. Christer Sjögren kändes stel och kom av sig ett par gånger under framträdandet samt missade några ord i texten.

Genrepets bästa och sämsta framträdande (0-10 där 0 är sämst och 10 är bäst).
1. Lay your love on me - BWO - 10 

2. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing - 9,5

3. Hero - Charlotte Perrelli - 9

4. Empty room - Sanna Nielsen - 8,5

5. Just a minute - Rongedal - 8

6. I lågornas sken - Nordman - 7

7. Upp o hoppa - Frida feat. Headline - 6,5

8. Thank you - Amy Diamond - 6

9. That is where I'll go - Sibel - 5

10. I love Europe - Christer Sjögren - 1


Publiken
Rongedal populärare än vad jag trodde. Sanna hade överraskande dåligt stöd.
Publikens stöd i form av jubel, handklapp och sång (0-10 där 0 är sämst och 10 är bäst).
1. Lay your love on me - BWO - 10

2. Just a minute - Rongedal - 9

3. Hero - Charlotte Perrelli - 8

4. I lågornas sken - Nordman - 6

5. Empty room - Sanna Nielsen - 5

6. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing - 4

7. Upp o hoppa - Frida feat. Headline - 4

8. Thank you - Amy Diamond - 3,5

9. That is where I'll go - Sibel - 3

10. I love Europe - Christer Sjögren - 0,5 

Imorgon lördag väntar finalen. Återkommer med min favoritlista. Och mitt tips.


Fem i tolv framfördes av Fredrik Willstrand i Melodifestivalen 1986 och blev oplacerad (delad sjätte plats). Willstrand är även känd under smeknamnet Shaking Fredrik.


Alla flickor

Idel kvinnliga soloartister bland de tre främsta. Sanna är ju dessutom helt solo, ingen kör och inga dansare.

Fegar lite inför kvällens genrep och delar segern, 11 poäng var (istället för 10 poäng till tvåan och 12 poäng till vinnaren). Imorgon lördag kommer min sista lista och den kommer garanterat att innehålla en segrare. Samt även mitt tips på hur det lär gå. Mer svårtippad final får man leta efter. Men jag kommer att göra ett försök. Först och främst ska min personliga favorit utses, ikväll klockan 20:00 sitter jag på parkett i Globen. Liksom imorgon lördag.

Schlagerkungens önskelista

0 poäng
Plats 10
I lågornas sken - Nordman

0 poäng
Plats 9
I love Europe - Christer Sjögren

0 poäng
Plats 8
Thank you - Amy Diamond

1 poäng
Plats 7
Upp o hoppa - Frida feat. Headline

2 poäng
Plats 6
Just a minute - Rongedal

4 poäng
Plats 5
That is where I'll go - Sibel

6 poäng
Plats 4
Lay your love on me - BWO

8 poäng
Plats 3
Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
Så mycket schlager det går att vara. Jag gillar det här skarpt. Tredje plats får dock räcka. Men ingen katastrof om den vinner. Tror dessutom att den skulle kunna lyckas bra i ESC om det nu skulle bli så. Proffsig på scen. Ska bli kul att se ikväll.

11 poäng
Plats 1
Hero - Charlotte Perrelli
Låten som tilltalar mig mest när jag lyssnar på iPoden. Ett bra framträdande ikväll kan göra det här till min vinnarkandidat. Schlager och disco i en skön mix. Höjning och klassisk avslutning. Mycket mycket bra.

11 poäng
Plats 1
Empty room - Sanna Nielsen
Låten som tilltalar mig mest när jag ser den live. Nu har jag å andra sidan inte sett Charlotte live. Genrepet får avgöra. Fick rysningar när jag såg den senast. Fin text. Väldigt bra.

Tuben mot Globen. Genrepskväll.

Alla flickor framfördes av Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2005 och hamnade på delad nionde plats i finalen.


Jag ljuger så bra

Grattis Linda Bengtzing!!! 34 år idag. Schlagerkung firar med att placera dig bland de tre främsta. Annars presenteras placering 4-7 idag. Och där skräller BWO genom att vara med. Redan idag.

Schlagerkungens önskelista

0 poäng
Plats 10
I lågornas sken - Nordman

0 poäng
Plats 9
I love Europe - Christer Sjögren

0 poäng
Plats 8
Thank you - Amy Diamond

1 poäng
Plats 7
Upp o hoppa - Frida feat. Headline
Från bottenträsket till en hyfsad placering. Det är inte kläderna som gjort det. Med snyggare stil skulle låten kunna hamna på den övre halvan. Barnröster är att vänta. Glad och mer lättillgänglig refräng än Amy Diamond. Skåne hoppas på att få arrangera ESC 2009. Men det är inte Fridas förtjänst i sådana fall.

2 poäng
Plats 6
Just a minute - Rongedal
Måste säga att jag uppskattade deras bidrag till gruppen Big Money mer än det här. Brödernas album kan inte bli annat än en pinsam flopp. Låten ifråga växer dock. Även om det inte håller hela vägen. Andas Mika till en början. Rakt igenom falsett är påfrestande. Högre än såhär blir det inte. Jo, jag tror på plats fyra-fem för bröderna, dom har ju varit med i Så ska det låta. Men personligen hoppas jag att dom inte skräller.

4 poäng
Plats 5
That is where I'll go - Sibel
Låten som växt mest. Kräver flera lyssningar. Som ballader oftast gör. Klockren sång, även live. På ett sätt pampigare än Sannas sång. Men svagare. Årets Sonja Aldén. Kan knappast nå en högre placering. Men väl värd att precis nå den övre halvan. Idol-Marie röstar och Gunde får ståpäls.

6 poäng
Plats 4
Lay your love on me - BWO
Har inte växt. Snarare det motsatta. Självklar finalist från sin deltävling. Och borde hamna högt upp. Vilket jag även hoppas på. Huruvida den plockar många jurypoäng eller inte är oklart. En låt som sätter sig efter ett fåtal lyssningar. Kan funka internationellt. Garanterat med och slåss om segern.

Jag ljuger så bra framfördes av Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2006 och hamnade på sjunde plats i finalen.


Trying to recall

Tillbakablick på deltävlingarna. Och några utmärkelser.

Göteborg
Den sämsta deltävlingen. Amy Diamond som väntat till final. Ingen större sensation att den andra finalplatsen togs av Christer Sjögren. Även om E-type & The Poodles fanns med i förhandssnacket. Men kan man inte sjunga så. Bästa sånginsatserna till final. Halvskräll att Tapper gick till andra chansen. Velvet var betydligt bättre och borde fått en till chans. Minns inte så mycket mer. Skulle vara hönsnätsburen då. Inget trevligt minne.

Västerås
Den nästbästa deltävlingen. Jag var själv på plats i arenan. Genrep och deltävling. Sanna Nielsen var överlägsen. Fick känslan av att hon kunde vinna finalen i Globen. En känsla som består. Superskrällen! Androla till andra chansen. Rongedal till final. Är en (av få?) som tycker Androlas låt förtjänade en finalplats och framträdandet var bra. Visst är jag även svag för Rongedals uppträdande. Men ändå. Att Ola hängde med till andra chansen var givet. De fyra bästa låtarna gick vidare. Lilla skrällen var att Kebabpizza kom så högt upp som femma. Men så slog de sönder trumman på scenen också. Lasse Lindh var blek. Trodde på Den första svalan bland de fem främsta. Men artisten var för svag. The Nicole var sämst och kom också sist.

Linköping
Den nästsämsta deltävlingen. Utifrån tittarsiffror, antal telefonröster och resultatet för de låtar som gick vidare till andra chansen var det här den sämsta deltävlingen. Jag håller inte med. Låtmässigt var den starkare än Göteborg. BWO överlägset bäst. Skrällen var att Frida gick till final. Och att varken Isaksson eller Ainbusk gick vidare. Även om jag inte är ledsen för det. Isaksson hade en dålig och överskattad låt. Ainbusk kunde inte sjunga. Visade det sig. Glad över Caracolas avancemang. Och operalåten har en stark vers. Första gången en joker hamnar sist i en deltävling. Låten i sig förtjänade en finalplats. Men Eskobar på scen var en katastrof. Dom hade hamnat fel och underpresterade.

Karlskrona
Den bästa deltävlingen. Tveklöst. Jag lyckades tippa rätt på allt. Utom Pame. Som hamnade bra mycket längre ner än vad jag hade trott. Men även här handlade det om en artist som inte var bra på scen. Två bästa låtarna till final. Hero kändes som en vinnare. Och kan mycket väl bli det på lördag. Bengtzing proffsig. Hade gärna sett Sibel och Calaisa avancera till andra chansen. Nordman tog inte helt oväntat Calaisas plats. Strömstedts låt var inte värdelös men saknade refräng. Därför kom den sist. Sammantaget en väldigt bra deltävling. Förutom Fronda. Som hade årets sämsta låt.

Kiruna
Övre halvan som väntat. Och enligt mina önskemål. Sibel var klart bäst. Visst hade jag gärna sett Caracola gå vidare istället för Ola. Men mot Sibel var bägge chanslösa. En värdig finalist. På undre halvan skrällde det rejält. Tapper slog oväntat ut Andersson. Tyvärr. Och Nordman stod för den stora skrällen då Androla fick ge sig. En final utan Carola. Tidernas skräll. Inte var Nordmans låt mycket att jubla över. Sista matchen hade en given utgång. Tapper chanslös. Nordman till final. Något besviken. Men finalen är ändå högklassig. Och oviss.

Stockholm
På lördag vet vi. Framåt klockan 22:00 på ett ungefär. Sanna.

Schlagerkung delar ut ris och ros till årets...
...bästa textförfattare - Bobby Ljunggren & Aleena Gibson
...sämsta textförfattare - Wille Crafoord
...mest överskattade, tillika nästsämsta, textförfattare - Ingela "Pling" Forsman
...bästa kompositör - Bobby Ljunggren
...minst saknade kompositör - Thomas G:son
...skadegladaste ögonblick - När Patrik Isaksson åkte ut
...rysning - Sanna i Västerås
...stalker - Wille Crafoord
...bästa fest - Fredagens efterfest i Västerås
...överraskning - Att jag hamnade på fredagens efterfest i Västerås
...Thomas Wassberg - Den samiska ilskan för att Carola hade fel mössa
...snyggaste kläder - Caracola
...fulaste kläder - Fridas jacka
...Gustav Vasa - Alexander Bard

Trying to recall framfördes av Marie Lindberg i Melodifestivalen 2007 och hamnade på femte plats i finalen.


Johnny the Rocker

Som jag lovade. Idag, imorgon och på fredag kommer jag att presentera min personliga lista för finalen. Efter genrepet på fredag kväll kan listan självklart ändras. Att se låtarna live är något annat. Även om grunderna nog kommer att bestå. Plats 8-10 idag. Finalen är fantastisk. Men någon måste komma sist.

Inte för att det var något glassväder idag direkt. Men. Lakritspuck är tillbaka på
glasslistan.


Idag sa en arbetskamrat "Amy ska krossa. Och om hon vinner ska jag dansa på ditt skrivbord på jobbet. Jag lovar dig det."
En chock för honom. När han ser vilka jag placerat på de tre sista platserna. Jag räknar inte med någon dans. Även om det vore kul.
Förresten lovade jag tillbaks "Om Nordman vinner ska jag ge dig pengar till en öl på Pub Anchor."  Varför lovade jag det? Ingen aning. Men kanske för att jag tänker på det stället när jag tänker på Nordman.  

Schlagerkungens önskelista
Plats 8-10 föräras inga poäng utan det ges endast till placering 1-7 enligt principen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1.

0 poäng
Plats 10
I lågornas sken - Nordman
Någon måste komma sist. Och Nordman är klart sämst i ett starkt startfält. Låten stinker inte lika illa som Skutskär, Håkan Hemlins hemvist. Men den luktar inte nybakta bullar heller. Vandraren, kom tillbaka, allt är förlåtet.

0 poäng
Plats 9
I love Europe - Christer Sjögren
Humor ger låten dess "höga" placering på min lista. Eftersom låten kan uppfattas som ett humorbidrag, men av den äldre generationen enbart som en bra låt, finns chans till höga poäng från folket. Proteströster, humorröster och PRO-röster. En intressant sak är att låten går hem hos Bingolotto-generationen. Samma personer som protesterat vilt i exempelvis Bingolotto för att alltför många låtar i programmet sjungs på engelska. Hallå. Karln sjunger på engelska. Men det kanske är så att Bingolotto-generationen inte förstår vad låten handlar om. För hade de röstat på den om budskapet gått fram? Jag älskar den Europeiska Unionen...

0 poäng
Plats 8
Thank you - Amy Diamond

Skrällen på den nedre halvan. Jag är själv förvånad att exmpelvis Frida klarar sig undan skammen att hamna på en plats som inte genererar en enda poäng. Men Diamonds låt är för svag. Refrängen sitter inte där den ska. Andra låtar har växt sig starkare. Men inte den här. Tack ändå Amy för en hyfsad debut. Du har några år på dig att bli en vinnare.

45734-63
Stockholms Hötorgsskrapor har veckan till ära fått Melodifestivalens färger. Underbart!

Johnny the Rocker (även Johnny the Rucker) framfördes av Magnus Uggla Band i Melodifestivalen 1979 och hamnade sist (tionde plats).


Kall som is

Studenternas is kommer att beträdas av Edsbyn och Sandviken på lördag. Underbar vändning av Edsbyn i dagens semifinal! Femte raka guldet? Traditionellt avgörs herrarnas bandyfinal på en söndag. Men i år handlar det istället om en lördag. Samma dag som Melodifestivalens final går av stapeln. Vilket gör att jag tvingas välja. Valet är självklart. Men ändå synd att missa bandyfinalen. En klassiker.

Bacon & ägg-glass. Smaka på den!

Har fått in resultatet från två, än så länge hemliga, jurygrupper. Och skulle endast dessa jurygrupper bestämma resultatet på lördag. Ja, då slutar finalen enligt följande;
1. Bidrag nummer 7 (Sanna N)
2. Bidrag nummer 4 (Linda B)
3. Bidrag nummer 1 (Charlotte P)
4. Bidrag nummer 2 (Sibel)
5. Bidrag nummer 9 (Frida feat. H)
6. Bidrag nummer 5 (Christer S)
7. Bidrag nummer 10 (BWO)
8. Bidrag nummer 3 (Rongedal)
9. Bidrag nummer 6 (Amy D)
10. Bidrag nummer 8 (Nordman)

ESC 2008 består av en hel del ballader. Och tyvärr även en hel del skämtbidrag. För att sticka ut bör vi inte rösta fram Sanna eller Sibel. Men jag säger som jag brukar - rösta ändå med hjärtat. Bästa låten är bästa låten. Jag tänker inte Europa (inte I love Europe) när jag röstar på lördag. Det är mycket möjligt att Sanna får min röst, även om det inte är taktiskt riktigt. Men Sannas låt och framförande är riktigt bra. Ska bli spännande att se Charlotte på genrepet. Om jag får samma känsla som jag fick när jag hörde Empty Room i Västerås.

Har självklart lyssnat en hel del på samtliga bidrag sedan jag införskaffade skivan.
Under onsdagen kommer mina tankar kring de olika deltävlingarna. Och några utmärkelser.
Ska från och med onsdag koncentrera mitt lyssnande till finalbidragen.
Onsdag - plats 8-10 i finalen.
Torsdag - plats 4-7 i finalen.
Fredag - plats 1-3 i finalen.
Fredag kväll blir det genrep. Nya intryck.
Lördag kommer min slutliga personliga lista inför finalen. Även mitt tips, hur jag tror att det slutar.

Kall som is framfördes av Karin & Anders Glenmark i Melodifestivalen 1984 och hamnade på fjärde plats. Fredrik Belfrage var programledare. Jag har haft mardrömmar om att han ska göra comeback och ta över efter Kristian Luuk. Hemska tanke. Bara Janne Jingryd skulle kunna göra ett sämre jobb.


Kärleken är

Kvällspressen fortsätter skriva om hatet. Hur orkar dom. Jesus!

Glädjande då istället att brorsan mailat bilder på sig när han kramar Jill Johnson. Jag är själv svag för country och tycker att hon gör det riktigt bra. Men det var i Melodifestivalen hon fick sitt genombrott.

Kärleken är framfördes av Jill Johnson i Melodifestivalen 1998 och vann. Låten skrevs av bl.a. Bobby Ljunggren, som har stor chans (Charlotte, BWO, Sanna) att vinna även nu, tio år senare. Melodifestivalen 1998 tillhör inte de bättre finalerna men jag gillar vinnarlåten. Jill hamnade sedan på tionde plats i ESC 1998.

Fångad av en stormvind

Besöksrekord på bloggen. Vi kan kalla det för Carola-effekten.

Även under finaldagen av ESC 2007. När jag befann mig, bloggandes med mobilen, långt fram på parkett i Hartwall Arena. Ja, även då hade bloggen ett högt antal unika besökare och sidvisningar. Men idag söndag slogs alltså rekordet. Och det med god marginal. Hon är den hon är. Runars före detta.


Ännu en gång 9 rätt på Europatipset. Förbannelse. När ska den brytas?

Lite mer om startnummer. Inför finalen i Globen.

Resultat i finalen för varje startnummer under perioden 1999-2007
1 - 1, 5, 8, 1, 1, 2, 1, 3, 2 = 2,67 (snittplacering)
2 - 6, 7, 4, 5, 4, 8, 9, 9, 6 = 6,44
3 - 7, 2, 6, 6, 8, 9, 9, 7, 9 = 7
4 - 2, 10, 10, 4, 7, 10, 4, 4, 8 = 6,56
5 - 5, 9, 2, 9, 5, 5, 7, 8, 5 = 6,11
6 - 4, 1, 3, 10, 10, 1, 5, 6, 3 = 4,78
7 - 10, 4, 7, 8, 6, 6, 3, 1, 10 = 6,11
8 - 9, 6, 1, 3, 2, 3, 6, 5, 7 = 4,67
9 - 3, 8, 9, 7, 9, 7, 8, 10, 4 = 7,22
10 - 8, 2, 5, 2, 3, 4, 2, 2, 1 = 3,22

Utifrån ovanstående statistik. Slutresultat på lördag:
1. Hero - Charlotte Perrelli

2. Lay your love on me - BWO
3. I lågornas sken - Nordman
4. Thank you - Amy Diamond
5. I love Europe - Christer Sjögren
6. Empty room - Sanna Nielsen
7. That is where I'll go - Sibel
8. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing
9. Just a minute - Rongedal
10. Upp o hoppa - Frida feat. Headline


Inte helt orimligt. Ettan och tvåan känns till och med sannolika. Och sistaplatsen.

Fångad av en stormvind framfördes av Carola i Melodifestivalen 1991 och vann. Italien anordnade ESC 1991 och väl där blev det seger för Sverige och Carola, efter en spännande uppgörelse med framförallt Frankrike och Israel. Sveriges dittills tredje seger i Eurovision Song Contest. Denna minnesvärda dag vann även Tre Kronor. VM-guld i ishockey.


Tusen och en natt

En repris från 1999? Då Charlotte gick ut först och vann. Hero är tillräckligt bra för att kunna vinna. Om nu inte dokusåpafolket bestämmer sig för att rösta ut henne.

Startnummer 1 har vunnit flest gånger sedan vi fick telefonomröstning.
1 - Fyra gånger (1999, 2002, 2003, 2005)
6 - Två gånger (2000, 2004)
7 - En gång (2006)
8 - En gång (2001)
10 - En gång (2007)
2, 3, 4, 5 och 9 har aldrig vunnit.

Carola engagerar. Det är uppenbart att många inte ville att artisten Carola skulle gå vidare. Och att den skadeglädjen tog överhanden. Tragiskt. För mig kommer tävlingen alltid att handla om låten först och främst. För er som "röstar ut" artister föreslår jag att ni tar första bästa färja till Irland och sätter er på puben med kalkonen.  

Tusen och en natt framfördes av Charlotte Nilsson (numera Perrelli) i Melodifestivalen 1999 och vann. Den hade startnummer ett. Jerusalem anordnade ESC 1999 och då blev det engelsk text, Take me to your heaven. Den vann även där. Sveriges fjärde seger i Eurovision Song Contest.

Stockholm

Stockholm. Globen. 2008-03-15. Final.

Startordningen på lördag

1. Hero - Charlotte Perrelli

2. That is where I'll go - Sibel

3. Just a minute - Rongedal

4. Hur svårt kan det va? - Linda Bengtzing

5. I love Europe - Christer Sjögren

6. Thank you - Amy Diamond

7. Empty room - Sanna Nielsen

8. I lågornas sken - Nordman

9. Upp o hoppa - Frida feat. Headline

10. Lay your love on me - BWO


Ganska väntad startordning. Möjligtvis kunde Perrelli och BWO ha bytt plats. Sibel har ett omöjligt utgångsläge, startnummer två. Favoriterna har startnummer 1, 7 och 10.


När öppnar
Statoil?

Stockholm framfördes av Lily Berglund och Lill-Babs, var för sig, i Melodifestivalen 1961 och hamnade på femte plats. Det vill säga sist. Grattis Lill-Babs, 70 år idag.

Sluta

Folket i Dokusåpa-Sverige trodde tydligen att man skulle rösta ut en artist. Istället för att rösta på den bästa låten. Mycket märkligt.

Sluta framfördes av Ann-Louise Hansson & Molle Holmberg i Melodifestivalen 2002 (deltävling 2 i Norrköping). Den hamnade på sjätte plats och gick därmed inte vidare. Molle Holmberg har varit med i ett antal olika dokusåpor.

Jag tror på människan

Trots kvällens missöde (Nordman). Jag tror ändå att folket har omdömet att välja rätt låt som vinnare av finalen i Globen. Med hjälp av juryn.


Tre låtar med svensk text i final, varav två dåliga (Frida & Nordman). Sju låtar med engelsk text i final, varav en dålig (Sjögren). Men dom är i alla fall bättre än 2007 års finalist Anna Book. Och Tommy Nilsson. Sjögren inte bättre kanske. Men roligare.

Sju bra låtar i final. Blir kul. Bästa finalen? 2003 var bra. 2008 kan bli den bästa.


Nu kan du
titta på alla finalister (och alla bidrag som åkt ut). Är det överbelastat för tillfället så kan du göra ett försök här istället.

Imorgon bär det av till bensinstationen. Melodifestivalen 2008 släpps på CD.

Jag tror på människan framfördes av Tommy Nilsson i Melodifestivalen 2007 (finalen). Hamnade på tionde och sista plats. Den fick inte en enda poäng, varken från juryn eller folket.


I lågornas sken - finalist

Ingen höjdare. Utan chans i finalen.

Det är den tredje låten med svensk text som gått vidare till finalen.

I lågornas sken framfördes av Nordman i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till finalen i Globen. Tyvärr.

That's where I'll go - finalist

Helt rätt. Sibel var bäst.  

Det är den sjunde låten med engelsk text som gått vidare till finalen.

That's where I'll go framfördes av Sibel i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till finalen i Globen.

Visst finns mirakel - andra chansen

Suzzie Tapper???

Det går åt skogen på undre halvan.

Till final.

Om jag får bestämma (övre halvan)
Sibel vinner mot Ola

Och så här slutar det (övre halvan)
Sibel vinner mot Ola

Om jag får bestämma (undre halvan)
Suzzie Tapper vinner mot Nördman

Men så här slutar det (undre halvan)
Nördman vinner mot Suzzie Tapper

Jag tål inte Nördmans låt. Jag tål inte heller att se deras hemska manager,
Michael Brinkenstjärna, som av någon anledning syns mest hela tiden i TV-rutan. Han borde inte ens vara välkommen i arenan.

Sibel överlägset bäst ikväll. Enda värdiga finalisten.

Visst finns mirakel framfördes av Suzzie Tapper i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till andra omgången.

I lågornas sken - andra chansen

Carola hade införskaffat en snyggare klänning. Sångmässigt sådär. Nordman har en hemsk låt. Men tydligen var fjärde deltävlingen den som folk gillade mest.

0-2.

I lågornas sken framfördes av Nordman i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till andra omgången.

Love in stereo - andra chansen

Caracola var bäst. Men som väntat gick Ola vidare.

Som jag tippade. Alla rätt på övre halvan. 2-0 till schlagerkung.

Love in stereo framfördes av Ola i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till andra omgången.

That's where I'll go - andra chansen

E-type hade sjungit upp. Men det hjälpte inte. Sibel klart bäst.

Rätt låt vidare. Dessutom tippade jag det. 2-0 till schlagerkung.

That's where I'll go framfördes av Sibel i Melodifestivalen 2008 (Andra chansen i Kiruna). Den gick precis vidare till andra omgången.

Alle mine tanker

Holmenkollen. Charlotte Kalla. Och framför allt. Anders Södergren. Underbart!

Då är väl Jerringpriset 2008 klart. Kallur skadad inför semifinalen i inomhus-VM. Borde räcka. Möjligen kan Zlatan utmana. Han blev ju pappa igen. Och gjorde mål på straff idag. Ta ifrån folket makten!

Färjestad avslutade Elitserien med seger. 5-0 mot Brynäs. Slutspel. SM-guld. Så blir det!

Om Nordman går vidare ikväll. Ta ifrån folket makten! Inför jury rakt av. Då undviker vi att Sjögren går vidare från deltävlingar.

Skönt att juryn är med och bestämmer i finalen.


Så går det ikväll.  

Om jag får bestämma (övre halvan)
Sibel vinner mot E-type & The Poodles
Caracola vinner mot Ola
Sibel vinner mot Caracola

Men så här slutar det (övre halvan)
Sibel vinner mot E-type & The Poodles. Blir dock mycket jämnt.
Ola vinner mot Caracola
Sibel vinner mot Ola

Om jag får bestämma (undre halvan)
Johnson & Häggkvist vinner mot Nordman
Thérèse Andersson vinner mot Suzzie Tapper
Johnson & Häggkvist vinner mot Thérèse Andersson

Så slutar det också (undre halvan)
Johnson & Häggkvist vinner mot Nordman. Skrällvarning Nordman.
Thérèse Andersson vinner mot Suzzie Tapper
Johnson & Häggkvist vinner mot Thérèse Andersson. Skrällvarning Andersson.

Holm har slagläge just nu. Men var är Johnnys kamera?

Alle mine tanker framfördes av Silje Vige för Norge i ESC 1993. Låten hamnade på femte plats.


Pame

Andra chansen. Kiruna.

Låtarna (lyssnat på 60-sekundersklippen). Låtens kvalitet i studioversion.
E-type & The Poodles  4
Sibel  3

Ola  2
Caracola  3

Johnson & Häggkvist (Androla)  4
Nordman  2

Thérèse Andersson  3
Suzzie Tapper  2

Live (tittat på framförandet i deltävlingarna). Scenshow och sånginsats live.
E-type & The Poodles  2
Eld och bomber är bra. Falsksång är det inte. Bättre sång så går den vidare. Hoppas inte.
Sibel  4
Bra röst. Blundar för mycket. Öppnar hon ögonen går den vidare. Hoppas.

Ola  2
Tveksam sånginsats. Tråkig refräng. Snygg scenshow. Men enligt mig ska det inte räcka.
Caracola  4
Effektfullt uppträdande. Sångmässigt bra. Borde räcka enligt mig.

Johnson & Häggkvist (Androla)  4
Sången (Carolas) kan bli bättre. Lite struttig. Mäktig avslutning. En vinnare.
Nordman  2
Sångmässigt ok. Tråkig på scen. Elden kanske lurar någon. En förlorare.

Thérèse Andersson  5
Riktigt bra vers. Bra sång. Snygg scenshow som förtjänar att vinna mot Tapper.
Suzzie Tapper  3
Tråkig. Rökig röst. Men en låt som kan växa. Förtjänar dock inte att vinna mot Andersson.

Schlagerkungens önskelista i den första omgången (summa av låtarna+live)
E-type & The Poodles  6
Sibel  7

Ola  4
Caracola  7

Johnson & Häggkvist (Androla)  8
Nordman  4

Thérèse Andersson  8
Suzzie Tapper  5

Schlagerkungens önskelista i den andra omgången 
Sibel 
Caracola 
Bäst på övre halvan. Grattis Sibel.

Johnson & Häggkvist (Androla) 
Thérèse Andersson 
Låtens kvalitet avgör. Andra chansens bästa låt går till final. Grattis Androla.

Bonusmaterial (om nu inte allt går som det ska i den första omgången).
Schlagerkungens önskelista för den övre halvan
1. Sibel
2. Caracola
3. E-type & The Poodles
4. Ola

Schlagerkungens önskelista för den undre halvan
1. Johnson & Häggkvist
2. Thérèse Andersson
3. Suzzie Tapper
4. Nordman

Schlagerkungens kompletta önskelista (om alla hade mött alla)
1. Johnson & Häggkvist
2. Thérèse Andersson
3. Sibel
4. Caracola
5. E-type & The Poodles
6. Suzzie Tapper
7. Ola
8. Nordman

För Rongedal räckte en bra insats i Så ska det låta ända till final i Melodifestivalen 2008. SVT gör reklam igen. Tydligen. Amy Diamond är klar för finalen i Globen. Efter hennes insats i kvällens Så ska det låta lär hon inte ligga sämre till inför schlagerfinalen. Avslutade starkt med Värsta schlagern tillsammans med Fredrik Swahn. Som för övrigt var bäst. Swahn dominerade kvällens program.

Idag. Min förhoppning om resultatet i Andra chansen. Imorgon. Vad jag tror att resultatet blir i Andra chansen. Blir svårt att tippa. Vinnaren av Androla/Nordman borde gå till final. Men Thérèse Andersson kan skrälla!

Pame framfördes av Daniel Mitsogiannis i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona). Det var den fjärde bästa låten i deltävlingen och borde därmed ha gått vidare till Andra chansen. Men den kom bara sjua och är utslagen.


I lågornas sken

Viss oro över att Nordman kan gå vidare till final kvarstår. Men det ska väl ändå inte vara möjligt.

Trist att Brynäs hamnar i kvalserien. Men det fixar dom. Och Färjestad vinner guld.

Det finns några lag som jag inte vill se som vinnare. Även om det händer ibland. Tyvärr. AIK fotboll, Malmö IF ishockey, Bröndby IF fotboll, Malmö FF fotboll, Västerås SK bandy, Djurgårdens IF ishockey, Chelsea fotboll, AIK ishockey, Drott handboll och Luleå ishockey. Är några.

Finlands bidrag till ESC 2008. Lordi var ju speciella. Men det här är bara skräpig hårdrock på finska. Kanske får röster av Tjeckien. I lågornas sken framfördes av Nordman i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona). Den gick vidare till Andra chansen.

För många ord om kärlek

Har äntligen "Världen är vår" på CD. En av mina absoluta favoriter från Melodifestivalen 1989. Den första finalen i Globen. Visitors och Sofia Källgren sjunger.

Englands kväll i Champions League. Arsenal och Manchester United gick vidare. Kazim Kazim måste vara kvällens häftigaste namn. Fenerbachespelaren. Men hur tänkte UEFA när de bestämde att bortamåls-regeln gäller även i förlängningen!? Oerhört konstigt. Bosse Pettersson och Thomas Nordahl fortsätter att gnabbas i studion.

Tydligen kommer Glenn Strömberg att besöka Luthagens Livs på fredag!!

För många ord om kärlek framfördes av Niklas Strömstedt (lika som bär - den gamle Arsenalspelaren Anders Limpar) i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona). Den hamnade på åttonde och sista plats. Utslagen.

That's where I'll go

Har knappt börjat analysera Andra chansen men hoppas att Sibel slår ut E-Type & The Poodles. Skulle de sistnämnda göra ett bra framträdande, föga troligt, kan jag ändra mig. Sen vinner Caracola mot Ola. Finalplatsen tas av Caracola. Om jag får som jag vill.

På den undre halvan hoppas jag att Johnson & Häggkvist krossar Nordman. Och att operan slår ut balladen. Till final måste det bara bli Johnson & Häggkvist, bästa låten i Andra chansen.

Sanna Nielsen vinner finalen. Hoppas inte. Men tror det.

Det är nog ingen högoddsare att Lasse Berghagen dyker upp i finalen. Och framför sitt bidrag från 1974. Min kärlekssång till dig.

Först skämde han ut Sverige i Eurovision Song Contest 2005. Nu har han skämt ut IFK Mora också. Las Vegas-Martin höll inte direkt samma klass som Staffan Larsson och Mora-Nisse. Ni kan själva se det här, efter ca 36 minuter. När Stenmarck med startnummer 15160 och röd mössa, ja faktiskt hela Mora-dressen, går i mål på tiden 10 timmar 36 minuter och 22 sekunder. En skam för den anrika klubben.

That's where I'll go framfördes av Sibel i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona). Den gick vidare till Andra chansen i Kiruna.

Hur svårt kan det va?

Jag tippade rätt på i stort sett allting. Tyvärr placerade jag "Pame" lite för högt upp men kunde inte veta att Daniel M skulle göra ett sådant uselt framträdande. I övrigt fick jag in de flesta i rätt ordning. Vinnarna självklara. Och Niklas sistaplats.

Vad gäller personlig smak gick det hyfsat. Calaisa kom trots allt med bland de fem främsta. Charlotte var bäst.

Hur svårt kan det va? framfördes av Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona). Den gick direkt till final. Som väntat.

Hero

Har fått tag på några tidigare outgivna låtar från 60-talets melodifestivaler. Ska bli spännande att lyssna på så småningom.

Idag har mitt lyssnande i stort sett begränsat sig till kvällens bidrag. Och det här är vad jag hoppas på.

Schlagerkungens önskedröm
Final:

Charlotte Perrelli

Calaisa


Andra Chansen:

Linda Bengtzing

Sibel

Femma:

Daniel Mitsogiannis


Sämre:

Nordman

Niklas Strömstedt


Sämst:

Fronda

Istället för egen smak. Så här tror jag att det slutar.

Troligt resultat
Final:

Linda Bengtzing 

Charlotte Perrelli


Andra Chansen:

Sibel

Daniel Mitsogiannis


Femma:

Nordman


6-8:

Calaisa

Fronda

Niklas Strömstedt


Hero framförs av Charlotte Perrelli i Melodifestivalen 2008 (deltävling 4 i Karlskrona).