Vårens vindar

Skansen 2007-04-30
Inte bara
schlagerkung var på plats med mobilkameran. Även Christer Sandelin (Melodifestivalen 1986, 1987, 2003) var där med sina barn.

image8

Är nu helt klar med deklarationen. Skönt.

Vårens vindar framfördes av Gunwer Bergqvist i Melodifestivalen 1966 och hamnade på nionde (nästsista) plats.

Du och jag och våren

Aprilvädret fortsätter. Imorgon avslutas vår/vinter/sommar-månaden på Skansen.

Är nästan klar med deklarationen. Äntligen.

Senaste nytt om festivalen.

Reflektioner efter det tredje programmet - Inför ESC 2007

Malta fick de poäng (10 av 25) den förtjänade. Panelen helt enig med mig själv.

Andorra fick oförtjänt höga poäng av den nordiska panelen (20 av 25). Vad var så bra och modernt med den? Jag tror också att den går till final. Men tillhör absolut inte mina personliga favoriter.

Ungern borde inte ha chansen. Fick sjukt höga poäng (22 av 25). Märkligt.

Estland lär inte gå till final. Även enligt panelen.

Belgiens låt saknar en vettig refräng. Danmarks 5-poängare en chock.

Slovenien sticker ut och har en bra låt. Fick lågt betyg (3 av 25) av panelen. Har väldigt svårt att förstå varför.

Turkiet går nog till final. Men är inte en låt i min smak. Fick lite väl höga poäng (16 av 25) av panelen. Kändes inte alls modern.

Österrike har en ovanligt bra låt. Kanske borde fått högre betyg av panelen. Islänningen förstod att uppskatta den.

Lettlands bidrag tillhör verkligen en av årets absolut sämsta låtar. Danmarks vändning. Från 0 till 5 poäng. Skumt. Dessutom tror jag inte som panelen att den går till final. Hur skulle den kunna?

Du och jag och våren framfördes av Lars Lönndahl i Melodifestivalen 1968 och hamnade på absolut sista plats. Inte en enda poäng fick den.

Storstadsmelodi

Igår fredag tittade jag på den tredje delen av Inför ESC 2007. Somnade sedan ifrån bloggen. Återkommer imorgon söndag med mina reflektioner. Återkommer även inom kort med mina finalbetyg. Som även avhandlas i den fjärde delen av Inför ESC 2007 nästa fredag.

Besökte ikväll den sista föreställningen av musikalen Avenue QMaximteatern. Kan tyvärr inte rekommenderas. Eftersom det var sista föreställningen. Annars hade jag gärna gjort det.

Bland musikalpubliken fanns förutom mig själv även några före detta deltagare i Melodifestivalen (MF). På platsen precis bredvid mig satt, med röd kavaj, Wille Crafoord (MF 1997). Även Peter Jöback (MF 1990) och Andreas Lundstedt (MF 1996, 1997 och 2007 som soloartist samt 2003 och 2005 som medlem i gruppen Alcazar) satt i publiken.

Snart är det dags för The Battle of Surfaces. Jag har tippat att Roger Federer vinner matchen.

Storstadsmelodi framfördes av Gerd Söderberg (till den stora orkestern) samt av trion Charlie Norman, Rolf Berg & Hans Burman (till den lilla orkestern) i Melodifestivalen 1963 och hamnade på andra plats.


Sommaren som aldrig säger nej

Återigen sommarväder i Stockholm. Skönt!

image8

Jag kommer inte att vara sysslolös i Helsingfors. Utöver tävlingen i sig finns även ett Eurovision Fan Centre.

Eurovision-fans i ett flertal andra länder har röstat på sina favoriter i årets Eurovision Song Contest (ESC). Det ser fortfarande inte bra ut för The Ark och Sverige. Just nu på en artonde plats. Med Schweiz i ledningen. Här kan du se hur Libanon (medlem i EBU men har ännu inte deltagit i ESC, även om de får) röstade. Och hur resultatlistan ser ut just nu.

För den intresserade finns viktiga och oviktiga nyheter om årets tävling på den här sidan.

The Arks nya video ligger fortfarande ute på nätet.

Ha roligt med George W. Bara klicka på honom med musen om han fastnar. Beroendeframkallande.

Sommaren som aldrig säger nej framfördes av Malta (Göran Fristorp & Claes "Clabbe" af Geijerstam) i Melodifestivalen 1973 och vann. Mest förvånande det året var kanske att ABBA inte vann. De fick å sin sida revansch året efter då det gick betydligt bättre. Sommaren som aldrig säger nej framfördes på engelska i ESC, då med titeln You're summer - you never tell me no, och slutade på femte plats. För att inte förväxlas med landet Malta fick duon byta namn till Nova. Landet Malta var dock inte med och tävlade 1973.

Högt över havet

Glädjande besked. Jag kommer att sitta på en av de bästa platserna i hela arenan. Under genrep, semifinal och final. På de främre raderna av parkett ska jag avnjuta ESC 2007 i Hartwall Arena.

Dags att ta tillbaks Lotta Bromé! Hon kunde bedöma bidragen på ett bra sätt.

Stabil insats. Känns som en myndighet att lita på...

Högt över havet
framfördes av den finländska sångerskan Arja Saijonmaa i Melodifestivalen 1987 och hamnade på andra plats, endast en ynka poäng efter vinnaren Lotta Engberg.


Du är en vårvind i april

Nu vet jag. Det tar mig exakt en ESC-låt, dvs tre minuter, att gå hem från tunnelbanan. Idag satte jag nyckeln i låset till de sista tonerna av Mala dama, Tjeckiens bidrag i år.

Det går fortsatt uselt för Sverige i omröstningen på ESC-nation. Jag har själv lagt mina röster. Är ju inte helt klart att det blir mitt slutgiltiga svar. Men i alla fall.
12 Cypern

10 Sverige (redan klart för final, mitt betyg och kommentarer inom kort)

8 Danmark

7 Serbien

6 Grekland (redan klart för final, mitt betyg och kommentarer inom kort)

5 Nederländerna

4 Slovenien

3 Bulgarien

2 Vitryssland

1 FJR Makedonien

Nu har Christer Björkman än mer frångått sin roll som neutral programledare. Han betygsätter själv årets bidrag i ESC. Åtminstone semifinalbidragen. Än så länge. Värt att notera är att han ger Island betyget 3 (av 5) medans han i första programmet av Inför ESC 2007 gav samma bidrag betyget 4 (av 5). Varför stod han och smörade för Eirikur Hauksson i TV? Något som i och för sig även de nordiska panelmedlemmarna gjorde.

Starkt av Manchester United att vända matchen. Kom bara ihåg att dom förlorade i gruppspelet. Mot Nordens bästa lag, FC Köpenhamn.

Sunshine är en film jag såg idag. Som är värd ett biobesök. Men förvänta dig ingen ny Trainspotting. Och varning utfärdas för Pinbacker.

Du är en vårvind i april framfördes av Svante Thuresson i Melodifestivalen 1968 och hamnade på andra plats.


Måndag i mitt liv

Helsingfors just nu.

Webbkamera 1

Webbkamera 2

Måndag i mitt liv framfördes av Billy Gezon i Melodifestivalen 1988 och hamnade på delad sjunde plats.


Härliga söndag

Reflektioner efter det andra programmet - Inför ESC 2007

Christer Björkman gjorde inte mycket väsen av sig. Men hade ibland en åsikt om låtarna. Som programledare borde han hålla sig neutral.

Charlotte Perrelli verkar ha arbetat bort sin gamla fel forum-dialekt. Nu gäller istället ord som fashion samt oerhört och irriterande ofta förekommande catchy. Hennes nya favoritord. Hemskt.

Per Sundnes inledde riktigt roligt men kom snabbt in i sitt gamla vanliga jag. Gav poäng för allt annat än själva låten i sig. Norge får skämmas.

Adam Duvå Hall var fortsatt rolig men dominerade inte som under det första programmet. Upprepade sig lite väl mycket.

Finlands Thomas Lundin var rikigt bra. Och inte alls pinsamt mesig. Dessutom hade han i stort sett samma åsikter om låtarna som jag själv. Styrde upp allt som norrmannen förstörde.

Eirikur Hauksson var tråkigheten själv. Igen. Gav högre poäng än han egentligen ville, för att fiska röster till sig själv. Pinsamt. 

Albanien fick de poäng den förtjänade. Dvs knappt några alls (4 av 25). Trist låt. 

Danmark fick oförtjänt låga poäng av den nordiska panelen (16 av 25). Det pratades mest om att artisten inte chockade. Och poängsättningen gavs utifrån det. Låten i sig, som är riktigt bra, verkade panelen helt glömt bort. Märkligt.

Kroatien har en dålig låt. Men kanske inte fullt så dålig. Fick endast 2 av 25 poäng. 

Polen har en konstig låt. Fick lite väl "höga" poäng (8 av 25).

Serbien kan mycket väl vinna hela tävlingen och har en väldigt bra låt. Panelen höll med mig om att hon borde skaffa sig lite nya kläder och att scenframträdandet var märkligt. Låten i sig är dock det viktigaste och att norrmannen då endast gav en poäng är ytterst förvånande. Sammanlagt blev det ändå 19 av 25 poäng. Bra.

Tjeckien gör mig glad. Hockey-rock eller inte. Fick kanske de poäng (8 av 25) den förtjänar trots allt. Även om Sveriges nolla var ett slag under bältet. 

Portugals låt är bättre än artisten. Panelen var helt enig med mig själv. 8 av 25 poäng räcker gott och väl för en låt som inte borde ta sig till final. 

Makedonien lär gå till final. Som vanligt. Återigen var panelen helt enig med mig själv. 15 av 25 poäng kändes helt rätt. 

Att så många talade gott om Norges låt har jag väldigt svårt att förstå. Finlands Thomas Lundin gav den mycket riktigt 1 av 5 poäng i betyg. Sammanlagt blev det alldeles för många poäng (15 av 25) till ett skräpigt bidrag.

Härliga söndag framfördes av Carli Tornehave i Melodifestivalen 1966 och hamnade på delad femte plats.

Desire

Dagens inlägg. För er riktiga schlagernördar. Som kan tillbringa timmar med att analysera huruvida startnummer 3 eller 5 är bäst. Och som älskar röstningsförfarandet.

En
scoreboard simulator med möjlighet att följa röstningsförfarandet i årets ESC. Redan nu! Du kan ändra olika parametrar utifrån dina egna favoriter, röster från grannländer etc. och få fram en simulerad omröstning. Nördigt. Men roligt!

Återupplev röstningsförfarandet i ESC från 1983 t.o.m. 2006. Välj själv om du vill följa de röstande länderna i den ordning de verkligen röstade. Eller ändra till slumpvis ordning för ytterligare ett spänningsmoment. Oerhört nördigt. Men hyfsat kul!

Ännu en av alla omröstningar som finns på nätet. Serbien toppar för tillfället. Sverige tyvärr inte bland de tio främsta.

The Arks nya video ligger ute t.o.m. måndag. Så titta redan nu!

En sann entusiast vill såklart läsa om och köpa den senaste finska samlingsskivan, med utvalda favoriter. Låtarna som aldrig vann den finska uttagningen, men ändå blivit klassiker. Åtminstone i hemlandet Finland.


Storbritannien är som vanligt redan klara för finalen. Trots usla resultat de senaste åren. Dom har ju friplats tack vare sin pengahög (liksom Frankrike, Tyskland och Spanien). Jag återkommer inom kort med betyg och kommentarer för samtliga finalbidrag. Redan nu kan du jämföra Storbritanniens bidrag Flying the flag med den gamla eurodisco-drottningen Pandoras No regrets. Enligt Pandora har de kopierat hennes låt. I stort sett rakt av. Fast med en annan text. Visst finns likheter. Men lite "stöld" är väl inget nytt i de här sammanhangen. Skulle dom dessutom välja att kopiera en låt kunde dom väl ha valt en betydligt bättre. Både "original" och "kopia" är ju pinsamt dåliga.

Desire framfördes av Claudette Pace för Malta i ESC 2000 och slutade på åttonde plats.


Svart-Olas polka

Idag gratulerar vi The Arks sångare, Ola Salo, på namnsdagen. Det kan han behöva, med tanke på att ännu fler länders Eurovision-fans har röstat. Och det ser allt sämre ut för Sverige. Slovenien placerade oss tredje sist i finalen... En fjortonde plats blev det hos Serbien. Sammanlagt (efter att sju länder röstat) ligger vi precis bland de femton bästa.


Svart-Olas polka framfördes av Sten Nilsson i Melodifestivalen 1967 och hamnade på sjätte plats.


Nu är jag tillbaks igen

Kristian Luuk leder Melodifestivalen även nästa år
Kristian Luuk har tecknat avtal med SVT och då ingår bland annat att leda festivalen 2008. Avtalet innebär också att Kristian Luuk kommer att arbeta med nya programkoncept inom en rad olika genrer, för sändning i SVT under 2008. Den 10:e och 12:e maj i år ska han dessutom kommentera sändningen i SVT från semifinalen och finalen i Eurovision Song Contest.

Nu är jag tillbaks igen framfördes av Janne Önnerud i Melodifestivalen 1984 och hamnade på delad sjätte plats.

Las Vegas

Eurovision-fans i fem andra länder har röstat på sina favoriter i årets ESC. Det ser inte bra ut för The Ark och Sverige. Visserligen hjälpte Norge till att ge Sverige sina första poäng. Men ändå. Trodde själv att vi hade en bra chans i år och inte på ett nytt fiasko som herr Stenmarck orsakade år 2005. Här kan du se hur Norge röstade. Och hur resultatlistan ser ut efter fem länders röster.

Vi ligger åtminstone bra till i en svensk tidnings omröstning...även om Finland för tillfället ligger precis före oss. Klicka på länken så kan du själv titta på alla bidragen och sätta betyg.

Islands Eirikur Hauksson har inget emot att sitta på två stolar. Läs mer här.

Las Vegas framfördes av Martin Stenmarck i Melodifestivalen 2005 och vann. Sämre gick det sedan i ESC där den slutade på 19:e plats.

Hej systrar, hej bröder

Reflektioner efter det första programmet - Inför ESC 2007

Christer Björkman får gärna bytas ut. Storhetsvansinne-trailern för programmet är nog tidernas sämsta. Även vad gäller sångröst.  

Charlotte Perrelli var bättre än förra årets Nanne Grönvall. För det får Charlotte fd Nilsson en poäng av tio.

Per Sundnes var om möjligt ännu mer sparsam med poängen än sin norske föregångare. Och fruktansvärt tråkig.

Adam Duvå Hall stal showen. Rolig och uttrycksfull. Inte riktigt samma musiksmak som min egen. Men dansken var klart bäst i panelen.

Finlands Thomas Lundin var lika pinsamt mesig som vanligt. Och röstade sjukast någonsin. Plus dock för hans genuina intresse.

Eirikur Hauksson var tråkigheten själv. Inte en rolig kommentar. Dåligt förberedd, hade inte ens hört låtarna. Islänningen satte inte betyg på sig själv. Alltid nåt.

Bulgarien blir att räkna med. Men får inte min röst. Alltför konstig.

Israels låt är vidrigt dålig. Förstår inte juryns "höga" betyg (10 av 25).

Cypern fick oförtjänt låga poäng av den nordiska panelen (17 av 25). Enligt mig en vinnarkandidat. Växer alltmer. En favorit.

Vitryssland är bra. Men inte mer än så. Fick lite väl höga poäng (19 av 25).

Islands bidrag är nog värt något mer än de 3 (av 10) poäng jag gav den. Men någon vinnare är det inte. De nordiska kollegorna gav äckligt inställsamma och höga poäng (24 av 25). Pinsamt!

Georgien är bara tråkig. Thomas Lundins 5-poängare är chockerande.

Inte för att Montenegro har årets låt direkt. Men så pinsamt dålig är den inte. Fick lite väl många 0-poängare.

Förvånansvärt låga poäng till Schweiz. Själv är jag splittrad. Refrängen växer. Men något saknas.

Moldavien växer. Men är ingen 5-poängare, som Thomas Lundin och Charlotte Perrelli påstår.

Nederländerna kändes helt plötsligt sämre. Jag hade ju gett den högt betyg (7 av 10). Lyssnade på den igen. På nätet. Och visst är den bra. Kanske inte så bra som jag först tyckte. Men den har något som jag gillar. TV-programmet visade en holländsk version av låten. Med två dåliga dansare. Nätversionen däremot saknade dåliga dansare. Och var dessutom i en tajtare version. På engelska. Mycket bättre. Fick sjukt låga poäng av den nordiska juryn (7 av 25). Kanske p.g.a. att TV-versionen var betydligt sämre.

Hej systrar, hej bröder framfördes av Svante Thuresson i Melodifestivalen 1966 och hamnade på sjunde plats. Med Lill Lindfors vann Svante Thuresson tävlingen samma år. 1966 alltså. Tillsammans sjöng de "Nygammal vals" som sedan slutade tvåa i ESC, Sveriges dittills bästa placering.


Härliga sommardag

Ännu en underbar sommardag! Picknick i parken.

Härliga sommardag framfördes av Family Four i Melodifestivalen 1972 och vann. Slutade sedan på plats 13 (av 18) i ESC.

Sol och vår

Vilken underbar dag! Båtresa och lunch på restaurang i skärgården. Sol, blå himmel och Kungsträdgårdens blommande japanska körsbärsträd. 

image6                                                                                                                    
Sol och vår framfördes av Inger Berggren och Lily Berglund, var för sig, i Melodifestivalen 1962 och vann. Slutade på delad sjunde plats i ESC, där den framfördes av Inger Berggren.

Åh, vilken sång

ESC 2007 - semifinal

Sammanfattning av mina betyg - alla 28 låtarna.

Utan inbördes ordning inom varje betygsgrupp.


Betyg 10:
- inget bidrag
Betyg 9:
- inget bidrag


Betyg 8:
Cypern
Danmark
Serbien
Betyg 7:
Nederländerna
Slovenien


Betyg 6:
Bulgarien
Vitryssland
FJR Makedonien
Österrike
Betyg 5:
Schweiz
Moldavien
Tjeckien
Andorra


Betyg 4:
Portugal
Malta
Turkiet
Betyg 3:
Island
Montenegro
Kroatien
Norge
Ungern
Estland


Betyg 2:
Georgien
Polen
Belgien
Lettland
Betyg 1:
Israel
Albanien


Betyg 0:
- inget bidrag

Medelbetyg: 4,36
Median: 4

Till final
Cypern
Danmark
Serbien
Nederländerna
Slovenien
Bulgarien
Vitryssland
FJR Makedonien
Österrike
samt ett utav dessa länder: Schweiz/ Moldavien/ Tjeckien/ Andorra

En uppdatering av hur jag sätter mina betyg

Åh, vilken sång framfördes av Greta & Malou i Melodifestivalen 1977 och hamnade på fjärde plats.


I morgon är en annan dag

I morgon fredag börjar SVT att visa låtarna i programmet Inför ESC 2007.

Orkar du inte vänta på inför-programmen kan du redan nu se alla bidragen!

Oddsen hos de olika spelbolagen hittar du här

Och här kan du svara på ett antal frågor och få reda på vilken av årets låtar som passar dig bäst. Rolig idé! Den låt som (enligt Song-O-Mat) passade mig bäst var förresten Cypern. Glädjande. Med Sverige på fjärde plats. Trevligt.

Intresserad av att titta och lyssna på gamla vinnare av ESC? Här finns alla! Från 1956 och framåt.

20:e april kommer årets låtar (ESC 2007) på CD.

I morgon är en annan dag framfördes av Christer Björkman i Melodifestivalen 1992 och vann. Sämre gick det sedan i ESC där den slutade på 22:a och nästsista plats. Sist kom Finland.  

Charlie

image4

Han hette Charlie, han var kung

Han var speleman som ung

Och han spelade på gator och på torg

Han hette Charlie, han var kung

Han spred glädje var han sjöng

Charlie framfördes av Jim Jidhed i Melodifestivalen 1997 och fick en oförtjänt dålig placering. Trots tidernas främsta nödrim, se ovan, blev det bara en tionde plats (av tolv deltagande bidrag). Endast Örebrojuryn tycktes uppskatta låten och gav den 10 poäng (av 12 möjliga).


När filmen är slut

Nu har jag betygsatt de sista bidragen i semifinalen.

ESC 2007 - semifinal

19. Norge
Guri Schanke - Ven a bailar conmigo
Latino. Tveksam sångerska med tveksamt uttal. Åtminstone av engelska. Också av spanska förmodar jag, även om jag nog gör bäst i att inte uttala mig i den delen. Pinsamt prat, tjo och tjim samt tjut(!) innan höjningen. Klädbyte fungerar säkert. Men en blek kopia av Anna Book är allt jag ser och hör. Och Anna Book borde inte gått till final i Sverige. Eller ens fått vara med bland de 32.
Betyg: 3


20. Malta
Olivia Lewis - Vertigo
Medelhavslatino med betydligt mer glöd än föregående bidrag. Blir dock tokig av låten efter bara en minut. Går i ett alldels för segt tempo och jag får ont i huvudet av sången som för mig upplevs som skrik och klagan. Inte helt ofarlig dock. 
Betyg: 4

21. Andorra
Anonymous - Salvem el mon
Green Day. På katalanska. Och engelska. Låten är hyfsad och borde tilltala en yngre publik. Ingen personlig favorit. Saknar en bra refräng. Låter likadant hela vägen.
Betyg: 5

22. Ungern
Magdi Ruzsa - Unsubstantial blues
Definitivt ingen traditionell schlager. Blues. Utan hjärta. Utan chans. Kanske funkar på ungersk radio. Men usch vad tråkigt.
Betyg: 3

23. Estland
Gerli Padar - Partners in crime
Lär inte gå vidare till final. Var själv svag för deras schlagerbidrag förra året men det här säger mig absolut ingenting. Trist poplåt.
Betyg: 3

24. Belgien
The KMG's - LovePower
Belgien gick inte till final förra året, trots en av semifinalens bästa låtar. I år har de en usel soulsång på sitt samvete. Och går därmed till final!? Knappast. Ännu en i raden av trista låtar utan vettig refräng. Hejdå!
Betyg: 2

25. Slovenien
Alenka Gotar - Cvet z juga
Inte särskilt svårt att sticka ut bland semifinalens avslutande bidrag. Efter en hel drös av intetsägande låtar är det befriande att höra Slovenien. Som säkerligen har en finalplats säkrad. Grannländer. Röstande killar. Startnummer. En låt som sticker ut. Och är allt annat än dålig. Opera. Mystik. En favorit.
Betyg: 7

26. Turkiet
Kenan Dogulu - Shake it up shekerim
Utöver 12 poäng från Tyskland vete sjutton. Men Justin Timberlake är populär har jag förstått. Utan att förstå varför. Frågan är om den turkiska upplagan går hem. Antagligen. Låten känns igen. Jag längtar efter Johnny Cash.
Betyg: 4

27. Österrike
Eric Papilaya - Get a life, get alive
Versen bättre än refrängen. Tyvärr. Bra sångare. Rockigt.
Betyg: 6

28. Lettland
Bonaparti.LV - Questa notte
Årets enda skämtlåt som antagligen inte är på skämt. Som att se filmen om Spice Girls. Så dåligt att man inte ens orkar skratta åt eländet. Frack, hög hatt och blåjeans är inte den snyggaste kombination jag sett. Med medaljer till. Operaröster eller nåt. Vidrigt.
Betyg: 2

En uppdatering av hur jag sätter mina betyg

När filmen är slut framfördes av Avengers i Melodifestivalen 2000 och hamnade på tionde och sista plats, med noll poäng.


A-Ba-Ni-Bi

Under lunchen kom jag och mina arbetskamrater in på en diskussion om skostorlekar. Vad står egentligen storlek 42 för? Centimeter kan det ju inte vara!


Fakta
Paris Point mäter skon. Det finns en mängd olika storlekssystem för skor. Här i Sverige används oftast det så kallade Paris Point-systemet, även kallat franska stick, där storlek 38 för damer och 43 för herrar är vanligast. Skalan startar på noll och fortsätter med en längdgradering på 2/3 cm (ungefär 6.67 mm) per storlek. Även engelska och amerikanska sizes förekommer i Sverige, främst när det gäller sport- och fritidsskor.


A-Ba-Ni-Bi framfördes av Izhar Cohen & The Alpha Beta för Israel i ESC 1978 och vann. Tävlingen hölls i Paris, tack vare Frankrikes seger året innan.


Vårvinter

Under påsken har schlagerörat fått vila. Istället har det bjudits på aprilväder med sol, vind, regn och snö om vartannat. Och god mat. Och trevligt sällskap.


På fredag börjar SVT att visa låtarna i programmet Inför ESC 2007.

Vårvinter framfördes av Lill-Babs och Lars Lönndahl, var för sig, i Melodifestivalen 1961 och hamnade på delad andra plats.


April, april

ESC 2007 - semifinal

10. Nederländerna
Edsilia Rombley - On top of the world
Helt ok poplåt med helt ok, om än något tråkig, sångerska. Light-version av Anastacia. Låten är kanske väl anonym och riskerar att hamna precis utanför poängplats bland röstande länder. Men det är något med refrängen som jag fastnar för och som går hem hos mig.
Betyg: 7


11. Albanien
Frederik Ndoci - Hear my plea
Årets mustasch. Albaniens Julio Iglesias framför en klagosång och vädjan. Mystik som säkert lockar en eller annan röst. Men jag hör mest obehagliga toner. Saknar refräng. Fruktansvärt tråkig.
Betyg: 1

12. Danmark
DQ - Drama Queen
Ukraina, som återfinns i finalfältet, skickar en gammal skämtgubbe-transa med stjärna på huvudet. Danmark däremot har en riktig transa som klär sig snyggt och bjuder på en snygg show. Låten är dessutom en sann och klassisk schlager. Med moderna inslag. Borde gå till final. En av årets bästa låtar.
Betyg: 8

13. Kroatien
Dragonfly feat. Dado Topic - Vjerujem u ljubav
Kroatisk rock. Med Svenne Hedlunds äldre kusin samt kvinna i slips med rosa inslag. Riktigt tråkig och intetsägande låt. Kan bara gå vidare om grannländerna verkligen bjuder till.
Betyg: 3

14. Polen
The Jet set - Time to party
Årets vidrigaste och mest kvinnoförnedrande video. Kvinna med badkläder ålar på bardisken. Låten börjar som en sämre version av de låtar som brukar vara med på Hits for kids och övergår i något can-can-inspirerat. Går bort.
Betyg: 2

15. Serbien
Marija Serifovic - Molitva
Möjlig vinnare av ESC 2007 inleder den andra halvan av semifinalen. Går den inte till final vore det en större skräll än Belgiens fiasko förra året. Kanske inte den roligaste och mest karismatiska sångerskan, iklädd en Ramones-tröja. Men visst kan hon sjunga. Och låten, med inslag av folkmusik som sig bör när det gäller Serbien, tillhör årets bästa.
Betyg: 8

16. Tjeckien
Kabat - Mala dama
Hårdrock dominerar i Tjeckien. Så när väl Lordi vann förre året bestämde sig Tjeckien för att debutera i ESC. Basisten underhåller i sina solglasögon. Sångaren gör sitt bästa. Låten lyfter inte. Men glad, det blir jag.
Betyg: 5

17. Portugal
Sabrina - Danca comigo
Latino. Ett av Portugals bättre bidrag under de senaste åren. Säger dock inte så mycket. Låten är helt klart bättre än sångerskan som inte lär klara av att sjunga live. Falsksång att vänta. Om hon mot förmodan håller tonen är låten dock värd ett hyfsat betyg. Möjlig kaffepaus.
Betyg: 4

18. FJR Makedonien
Karolina - Mojot svet
Årets kortaste klänning? Låten är svår att få grepp om. Känns igen. Ingen refräng att minnas. Men ändå bra. Borde gå till final.
Betyg: 6

En uppdatering av hur jag sätter mina betyg

April, april framfördes av Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund, var för sig, i Melodifestivalen 1961 och vann. Slutade på fjortonde och nästsista plats i ESC, där den framfördes av Lill-Babs.  


Congratulations



Congratulations framfördes av Cliff Richard för Storbritannien i ESC 1968 och slutade på andra plats, endast en poäng efter segrande Spanien.