Non Ho L'Età

Två gånger har finalen i Eurovision Song Contest (ESC) avgjorts den 21:a mars. 1964 och 1970. Vid båda tillfällen utan Sveriges deltagande. Som en protest mot "skandalen" i ESC 1969, där fyra vinnare utsågs på grund av det oavgjorda resultatet, deltog endast tolv länder i 1970 års festival. Sverige deltog inte och sände inte ens festivalen. 1964 deltog inte Sverige p.g.a. artiststrejk. 

Inte direkt tidig vinter den här säsongen. 21:a mars 2008 kom vintern till Stockholm. Åtminstone ligger det ett par centimeter snö på marken. Även om själva snöandet har upphört för tillfället. Senare i eftermiddag blir det laxpudding. Med smält smör. Som traditionen bjuder.

1970 vann Irland för första gången. Men verkligen inte den sista. 1964 vann Italien sin första av hittills två segrar. Den andra kom 1990. Om det blev den sista går inte att svara på. Men Italien har frivilligt valt att avstå deltagande i ESC under de sensate åren. Senast Italien deltog var 1997. För mig, som likt många andra, älskar italienska som sångspråk är det förstås tragiskt att Italien, ofta med bra låtar, inte längre är med. Räddningen har varit Schweiz som valt att variera mellan olika språk och ungefär vart tredje år sjunger på just italienska. Så är fallet i år. Dessutom är debutanten San Marino med i år och sjunger även de på italienska. Slutligen Rumänien. Årets bidrag framförs på en blandning av rumänska och italienska. Trevligt. 



Non Ho L'Età framfördes av Gigliola Cinquetti för Italien i ESC 1964 och vann hela tävlingen. Italiens första vinst. Finalen avgjordes i Köpenhamn den 21:a mars.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback