Som av is

Färjestad är trots allt bäst genom tiderna.
Maratontabell


image3

Som av is framfördes av Roger Pontare i Melodifestivalen 1999 och hamnade på femte plats.


Refrain

Vinnaren av ESC kommer även framöver att ha en garanterad plats i finalen, trots att rykten talat om motsatsen. Det bekräftas av överhuvudet själv, Svante Stockselius. Däremot verkar mycket tala för att det redan fr.o.m. år 2008 kommer att införas två semifinaler. Lite extrajobb för vinnande land alltså. Att arrangera tre produktioner, två semifinaler och en final.


Återigen verkar det ha uppstått förväxlingar av Sverige och Schweiz. Åtminstone om man ska tro oddsen hos de olika spelbolagen. En av huvudfavoriterna till slutsegern har varit Sverige. Nu har Schweiz blandat sig i leken och seglat upp som favorit. Men med tanke på Schweiz bidrag, DJ Bobos bleka kopia av sig själv, måste folk ha tagit fel på länderna. Någon annan rimlig förklaring kan jag inte se.


Refrain framfördes av Lys Assia för Schweiz i ESC 1956 och vann den allra första finalen.

Stop! Look! Listen!

ESC 2007 - semifinal

4. Vitryssland
Koldun - Work your magic
Light-rock. Mild variant av Poodles. Sångare som säkert lockar kvinnliga röster. Bra sångröst på videon. Frågetecken kring förmågan att sjunga live. Helt ok refräng. Men inte mer.
Betyg: 6

5. Island
Eirikur Hauksson - Valentine lost
Nedbantad Meat Loaf sjunger Gary Moore. Eirikurs so called rock n' roll will not heal my soul!
Betyg: 3

6. Georgien
Sopho - Visionary dream
Mystisk låt med, vad jag förmodar är, inslag av folkmusik från Georgien. Mel C-influerad refräng. Om det nu kan kallas för refräng. Tråkig.
Betyg: 2

7. Montenegro
Stevan Faddy - Ajde kroci
Montenegro debuterar, som självständigt land, med gitarrer. Mycket gitarrer. Och en till synes arg sångare. Med en blek refräng.
Betyg: 3

8. Schweiz
DJ Bobo - Vampires are alive
Schweiz svar på E-type är tillbaka med ett typiskt intro. Och en kvinna som sjunger refrängen. Euro-disco. Men inte lika vass som under hans storhetstid åren 1992-1995. DJ Bobo skrämmer inte. Refrängen är för svag.
Betyg: 5

9. Moldavien
Natalia Barbu - Fight
Rocktjej. Igen. Något blek. Övertygar inte. Evanescence. Borde hamna någonstans i mitten. Men riskerar att bli elfte bästa bidrag hos de röstande länderna. Och därmed hamna på noll poäng.
Betyg: 5

En uppdatering av hur jag sätter mina betyg

Stop! Look! Listen! framfördes av Da Buzz i Melodifestivalen 2003 och slutade femma i en av delfinalerna.

Om igen

En uppdatering av hur jag sätter mina betyg.

Betygen sätts efter i stort sett bara en eller två lyssningar, varför jag kanske under resans gång kommer att ändra mig. Men det återkommer jag till.

Betygen är enbart baserade på mitt eget tyckande.

Betyg och kommentarer presenteras i den ordning som låtarna kommer att framföras i semifinalen. Och sedan finalen. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Om igen framfördes av Lena Philipsson i Melodifestivalen 1988 och hamnade på andra plats.


Un, deux, trois

ESC 2007 - semifinal

1. Bulgarien
Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water
Wild Dances-Ruslana-trummor. Något techno. Skrik. Annorlunda. Trummor igen. Mer skrik. För konstig?
Betyg: 6

2. Israel
Teapacks - Push the button
Red Hot Chili Peppers-wannabe. Frankrike. Refrängen har oerhörda likheter med Rock the Casbah (The Clash). Årets första skämtlåt. Men tråkigare än de normalt redan vidriga skämtlåtarna. Politiskt budskap? Vansinnigt dåligt, på gränsen till noll poäng.
Betyg: 1

3. Cypern
Evridiki - Comme ci, comme ca
Första rocktjejen. Mer poppig låt dock. Ovanligt att Cypern sjunger på franska. Bra låt som sätter sig.
Betyg: 8

Un, deux, trois (1, 2, 3) framfördes av Cathérine Ferry för Frankrike i ESC 1976 och hamnade på andra plats.


Här stannar jag kvar

Naturligtvis har ESC 2006 påverkat ESC 2007. Inga monsterkostymer. Men väl rock. Lordis framgångar har bidragit till att ett par länder försöker sig på hårdrock, bl.a. nykomlingen Tjeckien, men utan en vinnande refräng. Desto fler är kvinnorna som sjunger rock, en tydlig trend.

Tyvärr, i Litauens fotspår, en hel del skämtlåtar. We are the winners (of Eurovision), förra årets sämsta låt, hamnade på sjätte plats. Och det har orsakat bl.a. tre skämtlåtar i rad. Som redan är klara för årets final. Ukrainas bidrag är givet på den övre halvan i finalen, trots låtens brist på kvaliteter. Skämtbidragen kanske tar ut varann. Hoppas.

Här stannar jag kvar framfördes av Sandra Dahlberg i Melodifestivalen 2004 och hamnade på åttonde plats i finalen.

Fångad i en dröm

Det finns ett flertal vinnande bidrag som är betydligt sämre (och bättre) än de låtar som finns med på mina listor. Men vill ändå dela med mig av vad jag anser vara några av de mest överskattade vinnarna genom tiderna. Utan inbördes rangordning. Dock har jag fetmarkerat den mest överskattade vinnaren någonsin. Sticker kanske ut hakan lite vad gäller Lena PH och Carola. Men det är ju sant!

Överskattade vinnare av Eurovision Song Contest (ESC)
Een beetje - Teddy Scholten (Nederländerna, 1959)
Puppet on a string - Sandie Shaw (Storbritannien, 1967)
Save your kisses for me - Brotherhood of man (Storbritannien, 1976)
Hallelujah - Milk and Honey (Israel, 1979)

Överskattade vinnare av Melodifestivalen
Satellit - Ted Gärdestad (1979)
Just nu - Tomas Ledin (1980)
Den vilda - One More Time (1996)
Det gör ont - Lena Philipsson (2004)
Evighet - Carola Häggkvist (2006)

Fångad i en dröm
framfördes av Björn Skifs i Melodifestivalen 1981 och vann. Slutade på tionde plats i ESC.


If I could choose

Som utlovats tidigare kommer jag att börja titta och lyssna på årets bidrag i ESC. Och därefter betygsätta. Betygen sätts efter i stort sett bara en eller två lyssningar varför jag kanske under resans gång kommer att ändra mig. Men det återkommer jag till.

De flesta som röstar lär höra låtarna för första gången just under semifinal- respektive finalkvällen. Och jag skulle bara kunna spekulera i hur det verkligen kommer att sluta. Kommer därför att i möjligaste mån undvika det. Betygen jag sätter är enbart baserade på mitt eget tyckande. Det är alltså inte baserat på hur jag tror det kommer att gå.

Ifall du ändå är intresserad av tro så har jag redan tidigare publicerat en sådan
lista, innan jag ens hade hört låtarna.


Betyg och kommentarer, baserade på mitt eget tyckande, presenteras i den ordning som låtarna kommer att framföras i semifinalen. Och sedan finalen. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Om jag fick bestämma.

Vargarna från Värmland vinner ikväll.

If I could choose framfördes av Sean Dunphy för Irland i ESC 1967 och slutade på andra plats, efter barfotaflickan som vann med en bedrövlig och oerhört överskattad sång.


Nygammal vals

Kristian Luuk ersätter Pekka Heino. Blir SVT:s kommentator under ESC 2007. Känns helt rätt. Skönt för tv-tittarna att slippa Pekka Heinos sms-pipande mobil. Bland annat.

Röstningssiffrorna har varit offentliga ett bra tag nu. Lika spännande läsning fortfarande. Skönt jämnt mellan Sonja och Uggla.

Nytt fiasko väntar för U.K. Antagligen. Sången lyfter inte. Trots flyg-temat. Undrar om inte den här mannen har ångest trots allt!?


Inför ESC.
Programmet där Island recenserar sig själva. Prime-time under fyra fredagar. Med början den 13:e april. Och slut den 4:e maj. I det första programmet kommer bl.a. debutanten Georgien att vara med. 

Varning utfärdas för omöjlig tävling i DN. Biljetter till After Darks föreställning kan vinnas om man bl.a. svarar rätt på den omöjliga frågan Vad hette låten After Dark tävlade med i Melodifestivalen 2006? 1)La Dolce Vita,  2)(Åh) När ni tar saken i egna händer , 3)Temple of Love. Problemet är att After Dark inte var med i Melodifestivalen 2006. Pinsamt.  


Nygammal vals framfördes av Lill Lindfors och Svante Thuresson i Melodifestivalen 1966 och vann. Slutade sedan tvåa i ESC.

Igår, idag

Igår
image3

Idag
Bloggen vaknar till liv igen. Äntligen. Genomlyssning av årets låtar i ESC inom kort. Och betyg. Rätt låt måste vinna. Eller snarare. Fel låt får verkligen inte vinna.

Igår, idag framfördes av Sanna Nielsen i Melodifestivalen 2001 och hamnade på tredje plats.


En gång till

Hammarby kan inte vinna...
image1

En gång till framfördes av Lotta Engberg i Melodifestivalen 1990 och hamnade på åttonde plats.


Euro-vision

Inför Eurovision Song Contest 2007

Även i år kommer vi att få se ett nordiskt samarbete inför ESC 2007. Programmet, som leds av Christer Björkman, kommer att visa årets bidrag och bedömas av en nordisk jury. Sverige representeras av Charlotte Perrelli (för andra gången), Norge av Per Sundnes (debutant), Danmark av Adam Duvå Hall (debutant), Finland av Thomas Lundin (för fjärde gången) och slutligen Island av Eirikur Hauksson (även han för fjärde gången).

Sjukast är nog ändå att Eirikur Hauksson kommer att sjunga Islands bidrag i årets ESC. Och samtidigt sitta med i juryn och bedöma bl.a. sig själv! Hur tänkte han? Och programmets producent?

Euro-vision framfördes av Telex för Belgien i ESC 1980 och slutade på plats 17 (av 19).

Som en dröm

För alla er som funderat över vilken vagn som är bäst att sitta i. Pendeltåg och tunnelbana. Finns även som sms-tjänst. Helt underbart!


Bästa vagnen

Som en dröm framfördes av Östen Warnerbring i Melodifestivalen 1967och vann. Slutade delad åtta i ESC.


En dag

Som den stalker jag tydligen är, men inte trodde att jag var, vill jag gärna dela med mig av dagens lunch.

Äter sushi, nio bitar varav en lax utbytt till räka. Även min kompis äter sushi, dock endast lax. Vi sitter såklart och pratar schlager, analys av den svenska finalen och förväntningar inför finalen i Helsingfors. Då! Ser ett par rutiga strumpor komma in i lokalen. Fattar genast misstanke om vem det kan vara. Ser skägget. Och mycket riktigt. Sushiälskaren Alexander Bard!

En dag framfördes av Tommy Nilsson i Melodifestivalen 1989 och vann. Slutade fyra i ESC. Låten skrevs av bl.a. Alexander Bard.

Kärleken är evig

Kärleken är evig när vi är tillsammans

Ingenting är större än det här
Drömmen om dig en gång
Drömmen om dig är sann
För alltid tillsammans


Kärleken är evig framfördes av Lena Philipsson i Melodifestivalen 1986 och hamnade på andra plats. Låtens text skrevs av Per Gessle.


Danzing

Kommer The Ark att kunna matcha den här låten?

Ukrainas bidrag i ESC 2007 framförs av dragartisten Verka som sjunger "I want to sing - Russia Goodbye!" och lär inte få någon telefonröst av Putin.

Danzing framförs av Verka Serduchka för Ukraina i ESC 2007 och går ut som nummer 18 (av 24) i finalen. Låten är redan klar för final tack vare Ukrainas resultat vid förra årets final.

We are the winners

Litauens pinsamma bidrag i ESC förra året, som tyvärr placerade sig alldeles för högt upp i resultatlistan, har trots allt en passande titel kvällen till ära.

Färjestad har, inte helt oväntat, gått vidare till semifinal. Efter en komfortabel seger mot Mora med 9-3. SM-GULD! SM-GULD! SM-GULD!

Vargarna från Värmland

We are the winners framfördes av LT United för Litauen i ESC 2006 och slutade sexa. Dessförinnan hade låten nått final genom att hamna femma i semifinalen.

1+1 = 2

Idag lottades startordningen för Eurovision Song Contest (ESC), både semifinalen 10:e maj och finalen 12:e maj. Dags för mig att ändra mina tips kanske, utifrån startordningen som enligt vissa har mycket stor betydelse. 

Sverige går ut som nummer 12 (av 24) i finalen. Inte lika bra som att starta sist eller först men mitt i fältet borde vara helt ok. Finlands Lordi gick ut som nummer 17 förra året. 

En nyhet för året var att fem länder fick välja sin startposition i semifinalen och tre länder fick välja sin startposition i finalen. Resten lottades.

Läs mer om startordningen på den officiella hemsidan för ESC 2007

Läs mer om startordningen på en av de större ESC-sidorna på nätet

En analys av lottningen och om förbannelsen som vilar över vissa startnummer

1+1 = 2 framfördes av Bel Air i Melodifestivalen 1985 och slutade på delad sjätteplats. 

Television

Rätt låt vann.

Fel låt kom sist. 

Inte för att Tommy Nilsson var värd några tittarpoäng. Men Anna Book var betydligt sämre. Och inte värd ens sin enda poäng. 

Lördagens jumbo är en av de bästa låtarna genom tiderna, som kommit sist i en final. Några andra höjdare finns (minns särskilt Ola Håkanssons "Du skänker mening åt mitt liv" från 1969). Men betydligt fler är de sistaplacerade finallåtar som varit riktigt usla (exempelvis Avengers "När filmen är slut" från 2000).

3.975.000 TV-tittare såg på Melodifestivalen i lördags.
2.072.918 röstade. 

Television framfördes av Markus Landgren i Melodifestivalen 2003 och slutade fyra i en av delfinalerna. Därmed gick den vidare till "Tittarnas val" där den slutade sjua och hamnade utanför finalfältet.


Förhandstips inför Eurovision Song Contest 2007 - semifinal

Här kommer mina placeringstips samt kommentarer inför semifinalen i Helsingfors 10:e maj. Utan att ha hört låtarna!! (Utöver Danmark och Norges låtar som jag hört ca en halvminut av. Har dessutom sett rörliga bilder på Danmarks Drama Queen och läst om Israels kontroversiella bidrag.) Blir spännande den 10:e maj att se hur många rätt/fel jag hade. Det kommer jag självklart att se på plats i Hartwall arena.

Georgien och Tjeckien deltar för första gången. Serbien och Montenegro tävlar var för sig. Ungern och Österrike gör comeback. Italien håller sig som vanligt borta från tävlingen. Så även Luxemburg, som insett franska språkets brist på segerchans i tävlingen.


24 låtar deltar i finalen. 14 låtar är redan klara för final (bl.a. Sverige). 28 låtar tävlar i semifinalen om de återstående 10 finalplatserna. Hela 18 låtar kommer alltså att bli utslagna i semifinalen!!

Mina placeringstips och kommentarer

Utslagna
28. Portugal: Sabrina - "Dança comigo"
Kommentar: Brukar alltid gå dåligt. Har endast en vän. Men Spaniens röst räcker inte.

27. Norge: Guri Schanke - "Ven a bailar conmigo"
Kommentar: Dålig schlager, sämre än Anna Book. Norge ska inte sjunga på spanska.

26. Island: Eiríkur Hauksson - "Ég les í lófa ínum"
Kommentar: Osexig långhårig hårdrockare. Men utan Lordis självdistans. Och masker. Och antagligen refräng. Island gick inte ens vidare med förra årets låt, som ändå stack ut från mängden. Framförs årets låt dessutom med engelsk text är chansen om möjligt ännu mindre. Nordens länder har inte samma tradition som ex-jugoslaverna att rösta på varandra. Tyvärr!?

25. Tjeckien: Kabát - "Malá dáma"
Kommentar: Här finns potential men nykomlingens ovana lyser igenom. Besvikelse.

24. Ungern: Magdi Ruzsa - "Unsubstantial blues"
Kommentar: Comeback till en tävling som har blivit för stor för Ungern. Räcker inte till.

23. Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - "Voda" 
Kommentar: För nya i sammahanget. Gröna. Ute.

22. Andorra: Anonymous - "Salvem el món"
Kommentar: Har inte lyckats med sina semesterbilder tidigare år. Borta!

21. Vitryssland: Dmitry Koldun - "Work your magic"
Kommentar: Amatörernas afton. Producentens mardröm går inte till final. YLE tackar.

20. Belgien: The KMG's - "Love power"
Kommentar: Trots slagkraftig låt förra året misslyckades Belgien. Utan Sandra Kim går det åt skogen.

19. Lettland: Bonaparti.lv - "Questa Notte"
Kommentar: Estlands, Rysslands och Litauens röster kommer inte att räcka till. Baltikums storhetstid i Eurovision Song Contest (ESC) försvann i och med att andra östländer, med betydligt fler vänner, kom in i tävlingen.

18. Estland: Gerli Padar - "Partners in crime"
Kommentar: Bra popsnöre förra året hjälpte inte. Baltikums vänner är för få.

17. Cypern: Evridiki - "Comme ci, comme ça"
Kommentar: Att sjunga på franska i ESC är lika ute som traditionell schlager i Melodifestivalen.

16. Polen: The Jet Set - "Time to party"
Kommentar: Tysklands stöd hjälper föga.

15. Georgien: Sopho Khalvashi - "My story"
Kommentar: Nykomling som inte hunnit bygga upp tillräckligt starka vänskapsband ännu. Men är långtifrån chanslösa. Årets Armenien?

14. Nederländerna: Edsilia Rombley - "Nooit meer zonder zou"
Kommentar: Kommer att vara nära en finalplats. Har chansen men eftersom konkurrensen är stenhård blir det inte avancemang.

13. Moldavien: Natalia Barbu - "Fight" 
Kommentar: Utan farmor och hennes trumma är Moldavien utslagna. Kommer dock att vara nära en finalplats.

12. Albanien: Aida & Frederik Ndoci - "Balada e gurit"
Kommentar: Nosar på en finalplats men konkurrerar med nykomlingen Georgien om samma röster och blir utslagna. Hårfint.

11. Österrike: Eric Papilaya - "Get a life - get alive"
Kommentar: Comeback med ännu en skämtlåt antar jag. Trist. Men kommer att vara oerhört nära en finalplats. Borde ha fler vänner än Danmark men blir ändå slagna av Danmarks Drama Queen. Målfoto.

Till final:
10. Danmark: DQ - "Drama Queen"
Kommentar: Trots dåligt stöd från grannländerna i Norden tar Danmark den sista finalplatsen. Sticker ut och fungerar väl i sammanhanget. Ok låt och bra show. Grattis!

9. Malta: Olivia Lewis - "Vertigo" 
Kommentar: Lyckas nästan alltid.

8. Schweiz: DJ Bobo -  "Vampires are alive"
Kommentar: Eurodisco är fortfarande gångbart i dessa sammanhang (och i Finland). Och i Östeuropa. Och allra mest i Rumänien. DJ Bobo är dessutom känd. Går lätt vidare.

7. Turkiet: Kenan Dodulu - "Shake it up sekerim" 
Kommentar: Lyckas nästan alltid. Turkarna bor i Tyskland och semestrar i resten av Europa. Och röstar som aldrig förr.

6. Israel: Teapacks - "Push the button"
Kommentar: Årets Litauen, dvs en pajaslåt. Den sticker ut. Dålig låt som går till final. Tyvärr.

5. Montenegro: Stevan Faddy - "Ajde kroci"
Kommentar: Jugoslavien

4. Slovenien: Alenka Gotar - "Cvet z juga"
Kommentar: Jugoslavien

3. Serbien: Marija Serifovic - "Molitva"
Kommentar: Jugoslavien

2. Makedonien: Karolina - "Mojot svet"
Kommentar: Före detta jugoslaviska republiken Makedonien

1. Kroatien: Dragonfly feat. Dado Topic - "Vjerujem u ljubav"
Kommentar: Jugoslavien

Förhandstips inför Eurovision Song Contest 2007 - semifinal är ingen låttitel. Men övriga rubriker på den här bloggen är just det - en låt från Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest (ESC).


The worrying kind

Vad ska jag nu göra i två månader?

2007-05-10 väntar Helsingfors!

The worrying kind framfördes av The Ark i Melodifestivalen 2007 och vann. Låten är redan klar för final i ESC 2007 tack vare Sveriges resultat vid förra årets final.