Okey okey

Senast den 23:e september ska bidragen till Melodifestivalen 2009 vara inskickade. Ifall du inte vet vad du ska göra under semestern.

Det här är ingen politisk blogg. Och kommer aldrig att bli. Kan bara konstatera att gubben blev vald i fem år till. Rättvist? Nej. Med stöd av Sydafrika, Kina och Ryssland (ständigt detta Ryssland)? Ja. Visserligen har två av Sydafrikas frihetskämpar uttalat sig i negativa ordalag om valet. Jag tänker då på Mandela och Tutu. Men dessa herrar har ju kämpat mot orättvisa regimer förr. En regim som lever kvar i både Zimbabwe och Sydafrika.

Nu till något roligare.

Igår var det konsert med Eskilstunabandet. Kent. Och som vanligt bjöd de på en fantastisk spelning.

Det blev några skrällar, som jag förutspådde. Lilla skrällen Tyskland (mot Portugal) och stora skrällen Ryssland (mot Holland). Den största skrällen hade jag/ingen dock räknat med. Turkiet. Var ju nära att sopa banan med Tyskland också. Tills TV-bilden försvann. Plötsligt var det 3-2 och slut... Vilken uppvisning Spanien bjöd på i semifinalen. Hejar på dom ikväll. Spanien vinner med 2-1.

Innan Kent gick upp på scenen fanns två alternativ att välja på. Att stå i kö under ca en timme och trängas för att köpa öl. Eller se/höra när Thåström värmde upp publiken och samtidigt nöja sig med nypoppade popcorn och läskeblask. Undertecknad valde det senare. Och det var allsång. För Ebba Grön och Imperiet var naturligtvis givna inslag i Thåströms repertoar.

Vädret under konsertkvällen var förvånansvärt bra. Trots prognoser om motsatsen syntes knappt ett moln på himlen. Strålande. Kent spelade en helt ny låt. Och bjöd i övrigt på en "icke-kommersiell" låtlista. Inte lika mycket vitt album som på den vita Stadion-konserten om vi säger så. Låtarna som spelades var i tur och ordning: Stenbrott, Socker, Blåjeans, Max 500, Celsius, Kallt kaffe, Berlin, Ingenting, Vy från ett luftslott, Kärleken väntar, Vi kan väl vänta tills imorgon, Den döda vinkeln, LSD någon?, Generation Ex, Om du var här, Dom andra och 747. Extranummer: Kevlarsjäl, Utan dina andetag, Håll ditt huvud högt (ny) och den numera klassiska avslutningen Mannen i den vita hatten. Grymt bra konsert!

Jag hoppas få fira EM-guld när det blir Barcelona senare i sommar. Viva España!

Där framme står dom (klicka på bilden). Kent med Jocke Berg i spetsen.
   
Okey okey framfördes av Lili & Sussie i Melodifestivalen 1989 och hamnade på delad femte plats. Programledare varJohn Chrispinsson och Yvonne Ryding, Miss Universum från Eskilstuna.

Cry baby

Jag är. Ursäkta uttrycket. Ruskigt trött på ryska framgångar. Eurovision Song Contest. Hockey-VM. Och nu. Fotbolls-EM. Inte helt oväntat. Men oerhört tungt.


Inför turneringen hade jag tippat Spanien och Ryssland vidare från gruppen. Men hoppades naturligtvis på Sverige. Det hjälpte föga.

För övrigt har jag tippat Kroatien som mästare. Har inte ångrat det tipset efter att ha sett gruppspelet.

Sverige var inte bra idag. Bara att erkänna. Men det känns jobbigt. Förhoppningsvis tar jag mig upp ur den österrikiska källaren och känner lite glädje över att se de åtta bästa lagen spela kvartsfinal. Eller förresten. Halvt öga på kvartsfinalerna och sedan fullt fokus från och med semifinalerna.

Har blivit ett par glassar under den tidigare värmeböljan. Alltid något. Calippo som kommer och går med olika smaker är en av årets nyheter, denna gång med smak av citron och ananas. Inte mycket att säga, en klar tvåa. Footballissimo hade inte fått många poäng om jag bedömt den idag. Det fick den inte när jag åt den heller. En tråkig barnglass med blek vanilj- och chokladsmak, betyget blir endast en svag etta. Magnum Java är årets andra nyhet vad gäller just Magnum. Märklig. Vaniljglass som är helt ok. Men med ett mjölkchokladöverdrag som smakar mörk choklad med mycket kakao. Kanske den sämsta Magnumglassen någonsin. Betyg två och en halv. Sen var det den där hamburgaren som bara finns hos Pressbyrån. Från Ben & Jerry. Hårt bröd som blivit mjukt. Trist kaksmak. Inget för mig. En och en halv i betyg. Enda glassen som återstår att testa är årets nya Solero. Återkommer.

Efter att ha testat tio av årets elva nyheter är mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst, följande:
Magnum Mayan Mystica 4.5
Lakritspuck  4.5
Cornetto Frutti Disc  3  
Magnum Java 2.5
Cornetto Choco Disc  2.5
Calippo 2
Ananas Splitt  2
Hamburgaren 1.5
Cornetto Citron  1.5
Footballissimo 1-

Inte många överraskningar. Skulle vara att Turkiet slog ut Tjeckien då. Härlig vändning i den matchen.


Om en månad kommer bloggen att ändra fokus. Schlagerkung på besök i Barcelona. Mer om det inom kort.

Inför kvartsfinalerna tror jag att Portugal vinner mot Tyskland. Chanserna bedömer jag till 60 (%)-40. Kroatien vinner enkelt mot Turkiet. 70-30. Holland ska ju bara vinna mot Ryssland. Men men. 75-25. Spanien är bättre än Italien. Men större under har skett. 60-40.

Blir det någon skräll tror jag att Tyskland kan rubba Portugal. Och Ryssland kan bli den stora skrällen. Varning utfärdas.

Mörker.

Sverige vinner VM 2010. Enkelt.

Cry baby framfördes av Jemini för Storbritannien i ESC 2003. Den forna stormakten hamnade absolut sist och fick inte en enda poäng. Noll. Låten var inte sämst men framförandet går nog till historien som ett av de falskaste någonsin.