Azerbajdzjan

Vid en jämförelse av 2008 och 2009 års glasslistor kan man konstatera att glassar som fått lämna listan är Magnum Ecuador Dark, Magnum Colombia, Sandwich Jordgubb, Cornetto Frutti Disc, Footballissimo, Vaniljpuck, The Simpsons och Solero Strawberry Banana Smoothie. Dom enda som var nyheter år 2008, och alltså försvann på en gång, var Footballissimo och Solero Strawberry Banana Smoothie.

Kommentatorer för alla som följer årets ESC på SVT kommer att vara Shirley Clamp och Edward af Sillén. Han som skrev manus till Petra Mede.

Sjätte glass att betygsätta är Magnum Temptation Caramel & Almonds. Tjock mjölkchoklad som överdrag. Vaniljglass med mandelbitar, belgisk choklad och kolasås. Precis som kollegan Magnum Temptation Dark/Chocolate har Magnum Temptation Caramel & Almonds ett något annat utseende/form än en "vanlig" Magnum. Och säljs i en exklusiv ask. Glassen är en njutning. Årets klart bästa nyhet. Utan att ha smakat alla vet jag att det här är vinnaren. Måste vara. Precis som Magnum Mayan Mystica fick mig på fall förra året är jag helt betagen av Magnum Temptation Caramel & Almonds. Toppbetyget är inte långt borta men det får räcka med extremt starka 4,5 i betyg.

Temptation. Som för övrigt är namnet på en hit som kom för några år sen. Med Arash. Från Malmö. Som i år tävlar med en vinnarkandidat. För Azerbajdzjan.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Magnum Temptation Caramel & Almonds 4.5
Magnum Essence 3
Magnum Temptation Dark/Chocolate 3
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2
Sandwich Stracciatella 1.5

Kvar att testa: Lemon Age, Ice Age 3 och Solero Berry Berry.

En i mängden

Femte glass att betygsätta är Magnum Temptation Dark. Eller Magnum Temptation Chocolate som det står på förpackningen. Krispig och mörk choklad som överdrag. Chokladglass med bitar av vit choklad, brownies och chokladsås. Det som är annorlunda med den här Magnum-glassen är att den har ett något annat utseende/form, något snyggare, och dessutom säljs i en exklusiv ask. Men för mig är det bara ännu en Magnum i mängden. Lite för mörk choklad. Lite för mycket av allt. En svag 3:a i betyg.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Magnum Essence 3
Magnum Temptation Dark/Chocolate 3
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2
Sandwich Stracciatella 1.5

Tidsbrist

Ikväll sändes alltså det första programmet av fyra. Inför Eurovision Song Contest. Ländernas bidrag spelas upp och en för året delvis ny jury bedömer bidragen. Charlotte Perrelli, Petra Nielsen, Marie Serneholt, Christer Lindarw och Thomas Lundin. Programledare är Christer Björkman. Som vanligt. I det första programmet presenteras de nio första bidragen i den första semifinalen. Bland annat Sverige. För egen del ska jag avvakta med att titta tills jag satt mina egna betyg på bidragen. Sen ska även jag titta. På SVT Play.

Tidsbrist. Mycket jobb. Och en hel del annat. Har gjort att jag inte riktigt hunnit med. Men lovar att återkomma med en sammanfattning av de bidrag/länkar jag tidigare presenterat. Mina egna betyg. Och sen titta på Inför ESC. Ska väl lugna ner sig. Så jag är väl förberedd när det väl är dags. Om en knapp månad. Semifinaler och final i Moskva.

Fjärde glass att betygsätta är Sandwich Stracciatella. Med tilläggsnamnet Krossad Choklad. En variant av klassiska Sandwich. Men här är det frågan om en marknadsföringsbluff. "Vaniljglass med krossad choklad mellan två mjuka chokladkex" heter det enligt GB:s beskrivning. Det jag äter är snarare vaniljglass med ett fåtal bitar okrossad choklad mellan två hårda brödbitar. En besvikelse. För mig som älskar krossad choklad är det en besvikelse av stora mått. Pinsamt! Betyget blir svaga 1,5.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Magnum Essence 3
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2
Sandwich Stracciatella 1.5


Inför ESC

Imorgon måndag sänds det första programmet. Inför ESC. Ländernas bidrag spelas upp och en jury bedömer bidragen.


Tredje glass att betygsätta är Magnum Essence. Finns inte med som nyhet varken på årets eller förra årets lista. Men är i vilket fall en nyhet för mig varför den bedöms. Vaniljglass med luftad mörk choklad, överdragen med mörk choklad. En Magnum utan pinne! För mig som inte är nåt större fan av mörk choklad känns den tveksam. Visst är den luftade chokladen annorlunda och bra. Men som helhet inte mer än 3 i betyg.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Magnum Essence 3
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2


Ännu en glass

Andra glass att betygsätta är Nogger Mint. Mintglass med fyllning och överdrag med chokladsmak och krisp. För mig som inte är någon större beundrare av den vanliga Nogger känns det här som ett steg i rätt riktning. Gillar man däremot inte smaken av After Eight, ja då är inte det här glassen man ska äta. Jag ger den godkända 2,5 i betyg.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2

Årets glassnyheter

Vår i luften på sistone. Några glassnyheter har jag redan hunnit med i år. Utöver de åtta nyheter som står med på den ordinarie listan har jag även sett och ätit Magnum Essence. Om den kom redan förra året men då inte var med på någon officiell lista vet jag inte. Ny för mig är den i vilket fall. Vilket alltså ger nio nyheter. Även om Hamburgaren gjorde ett gästspel redan förra året men först i år finns med på den officiella listan. Ice Age 3 verkar dessutom påminna en hel del om tidiare års The Simpsons. Vi får väl se.

Första glass att betygsätta är Hamburgaren. Eller Wich som den heter i år när den är officiell Special Guest (förra  året fanns den här glassen, från Ben & Jerry's, endast hos Pressbyrån). En rund sandwichglass med chokladcookies och chocolate chip-glass. Smakar faktiskt något bättre i år. Men priset är hutlöst. Sammantaget en besvikelse.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Wich (hamburgaren) 2


Dagens länder: Storbritannien och Spanien

Istället för i fredags. Inte helt traditionsenligt alltså. Blev det laxpudding idag. Och smält smör.

Startnummer arton t.o.m. tjugotvå i finalen innehas av bidrag från semifinalerna.

Startnummer tjugotre tillhör Storbritannien.
Jade Ewen sjunger My time.
Titta/lyssna på Storbritanniens bidrag.

Startnummer tjugofyra i finalen innehas av ett bidrag från semifinalerna.

Och sist ut av alla länder i finalen. Startnummer tjugofem tillhör Spanien.
Soraya sjunger La Noche es para mi.
Titta/lyssna på Spaniens bidrag.

Dagens länder: Frankrike, Ryssland och Tyskland

Lite tidigare idag. Påskmat. Ett antal ägg. Såklart.

Finalen (ESC) hålls den 16:e maj. Och består av 25 bidrag. 10 från den första semifinalen. 10 från den andra semifinalen. 5 som redan är klara för finalen (förra årets segrare, dvs värdlandet Ryssland, samt The Big 4).

Startnummer ett och två i finalen innehas av bidrag från semifinalerna.

Startnummer tre tillhör Frankrike.
Patricia Kaas sjunger Et s'il fallait le faire.
Titta/lyssna på Frankrikes bidrag.

Startnummer fyra t.o.m. nio i finalen innehas av bidrag från semifinalerna.

Startnummer tio tillhör Ryssland.
Anastasija Prychodko sjunger Mamo.
Titta/lyssna på Rysslands bidrag.

Startnummer elva t.o.m. sexton i finalen innehas av bidrag från semifinalerna.

Och startnummer sjutton tillhör Tyskland.
Alex Swings, Oscar Sings sjunger Miss Kiss kiss bang.
Titta/lyssna på Tysklands bidrag.

Dagens länder: Estland och Nederländerna

Igår torsdag firades SM-guldet. Det frossades i allt som skrevs om guldhjältarna från Karlstad. Färjestad. Jörgen Jönsson. På kvällen blev det middag på en minnesvärd restaurang. God mat och god dryck. Segerns sötma.

Idag blev det lite jobb. Trots vårväder och den långa fredagen.

Startnummer arton i den andra semifinalen innehas av Estland.
Urban Symphony sjunger Rändajad.
Titta/lyssna på Estlands bidrag.

Och sist ut i den andra semifinalen. Startnummer nitton tillhör Nederländerna.
De Toppers sjunger Shine.
Titta/lyssna på Nederländernas bidrag.

SM-Guld, SM-Guld, SM-Guld

SM-Guld. Färjestad är återigen svenska mästare. Guldet är hemma. Helt underbart! Glädje.
Dagens länder: Albanien och Ukraina.

12-1 i matcher under slutspelet. Starkt! Guld-Perra Johnsson. Vilken hjälte. 2006 kom han in i slutskedet och fixade guldet. I år fick han leda laget hela säsongen. Mästarlaget som bara blev bättre och bättre för varje match. Färjestad är dom bästa, heja heja heja Färjestad!Startnummer sexton i den andra semifinalen innehas av Albanien.
Kejsi Tola sjunger Carry me in your dreams.
Titta/lyssna på Albaniens bidrag.

Och startnummer sjutton tillhör Ukraina.
Svetlana Loboda sjunger Be my Valentine.
Titta/lyssna på Ukrainas bidrag.

Guldvittring

Nu är det nära. 3-2 efter förlängning. En underbar seger för Färjestad! Extra skönt när en "gammal" hjälte som Peter Nordström är i storform.

Dagens länder: Azerbajdzjan, Grekland, Litauen och Moldavien. Tankarna för dagen går naturligtvis till Moldavien som för tillfället står i brand. Förhoppningsvis lugnar det ner sig inom kort.

1981. 1986. 1988. 1997. 1998. 2002. 2006.
2009? Förhoppningsvis tar Jörgen Jönsson guld under sin sista säsong. Mycket talar för det!

Startnummer tolv i den andra semifinalen innehas av Azerbajdzjan.
Aysel & Arash sjunger Always.
Titta/lyssna på Azerbajdzjans bidrag.

Och startnummer tretton tillhör Grekland.
Sakis Rouvas sjunger This is our night.
Titta/lyssna på Greklands bidrag.

Startnummer fjorton i den andra semifinalen innehas av Litauen.
Sasha Son sjunger Love.
Titta/lyssna på Litauens bidrag.

Och startnummer femton tillhör Moldavien.
Nelly Ciobanu sjunger Hora din Moldova.
Titta/lyssna på Moldaviens bidrag.

Jag har mestadels länkat till liveframträdandet (om tillgängligt). När jag sammanfattar semifinalerna och finalen kommer jag (om möjligt) även att länka till varje lands musikvideo.

Dagens länder: Slovakien, Danmark, Slovenien och Ungern

Startnummer åtta i den andra semifinalen innehas av Slovakien.
Kamil Mikulcik & Nela Pociskova sjunger Let' tmou.
Titta/lyssna på Slovakiens bidrag.

Och startnummer nio tillhör Danmark.
Killen med det vackra namnet Niels Brinck sjunger Believe again.
Titta/lyssna på Danmarks bidrag.

Startnummer tio i den andra semifinalen innehas av Slovenien.
Quartissimo & Martina Majerle sjunger Love symphony.
Titta/lyssna på Sloveniens bidrag.

Och startnummer elva tillhör Ungern.
Zoli Adok sjunger Dance with me.
Titta/lyssna på Ungerns bidrag.

Vargarna från Värmland

1-0. Så snyggt!!

När jag sitter och skriver. 2-0!!! 19 sekunder mellan målen. Härligt!

Förhoppningsvis håller Färjestad undan och vinner kvällens kamp i Jönköping.

Hemmaplan tisdag och onsdag. Lite köttbullar och potatismos då. Så kan guldet vara hemma innan påskäggen ska ätas.


Dagens länder: Serbien, Polen, Norge och Cypern

Väldigt mycket jobb i veckan som gått. Varför jag inte haft tid med bloggen. Så nu blir det några fler länder per dag istället. Underbara vårdagar fredag och lördag. Idag något sämre. Hockeyväder. Tredje finalmatchen. 

Startnummer fyra i den andra semifinalen innehas av Serbien.
Marko Kon & Milan Nikolic sjunger Cipela.
Titta/lyssna på Serbiens bidrag.

Och startnummer fem tillhör Polen.
Lidia Kopania sjunger I don't wanna leave.
Titta/lyssna på Polens bidrag.

Startnummer sex i den andra semifinalen innehas av Norge.
Alexander Rybak sjunger Fairytale.
Titta/lyssna på Norges bidrag.

Och startnummer sju tillhör Cypern.
Christina Metaxa sjunger Firefly.
Titta/lyssna på Cyperns bidrag.

Dagens länder: Irland och Lettland

Första april. Men det här är ingen blogg för dåliga skämt. Våren är här. Äntligen!

Startnummer två i den andra semifinalen innehas av Irland.
Sinead Mulvey & Black Daisy sjunger Et cetera.
Titta/lyssna på Irlands bidrag.

Och startnummer tre tillhör Lettland.
Intars Busulis sjunger Probka.
Titta/lyssna på Lettlands bidrag.