Little by little

Sjuttonde mars också! Så mycket vila från schlagervärlden blev det inte. Idag lottades startordningen i Eurovision Song Contest. Semifinalerna och till viss del även finalen. Det kan mycket väl visa sig att just dagens datum fällde avgörandet för Sveriges del. Startnummer 2 är ett av dom absolut sämsta man kan ha. Sjuttonde mars alltså.

Det har pratats mycket om Perrellis vikt och intensiva bantning. Men mindre än en timme innan hon framförde sitt bidrag i lördags såg jag Fredrik Kempe, en av låtskrivarna till Hero, lämna en välkänd hamburgerrestaurang. Med en jättekasse. Och raska steg mot Globen. Segervapen.

ESC 2008. Det nya för året är att det blir två semifinaler, där alla länder utom fem får kvala. Klara för final är endast förra årets segrare Serbien samt de fyra länder som har mest pengar (Spanien, Tyskland, Frankrike och UK). Semifinal 1 avgörs på tisdagen med 19 länder, 10 till final. Samma villkor gäller för semifinal 2 som avgörs på torsdagen. Sverige tävlar i semi 2.
Startordningen blev klar idag. Det lottades även om i vilken ordning länderna ska rösta i finalen.

Sverige går alltså ut som nummer 2 i semifinal 2. Obra. Kul för Charlotte att hon redan vunnit hela tävlingen en gång tidigare. För startnumret har en central roll i internationella sammanhang. Och nu känns det öken. Semifinal i ESC-sammanhang har funnits under fyra år tidigare, 2004-2007, och bästa placeringen för startnummer 2 är 17:e plats. Sjuttonde plats och missat avancemang till finalen. 2004 blev det 19:e plats för Vitryssland. 2005 blev det sista plats för Litauen, som med startnummer 2 framförde Little by little, skriven av Bobby Ljunggren och Billy Butt. Samme Bobby som varit med och skrivit Hero. Europas ände. Även om Mr Butt inte varit delaktig i Sveriges bidrag anno 2008. Det är väl också det enda positiva jag kan se just nu. 2006 fortsatte Bulgarien med bästa placeringen, 17:e. Och senast, år 2007, blev det en 24:e plats för Israel. Allt detta utifrån startnummer 2. Hoppas på en rejäl vändning i år.


Melodifestivalens final år 2008. Det nya nordiska röstningsrekordet är 2.410.200. Över 300.000 fler röster än förra året, vilket då var ett rekordår. Även tittarmässigt blev det en framgång, 4.045.000 tv-tittare såg på finalen. En fantastisk siffra. Idag är ni många som besöker schlagerkung också. Bloggen går mot besöksrekord igen. Schlager engagerar. Trevligt.

Många ballader i Sveriges semi. Men. Startnummer 1 innehas av Island, en partylåt. Vidare. Startnummer 4 innehas av favorittippade Ukraina. Det är inte gynnande för Sverige med startnummer 2. Krävs alltså något extra för att lyckas. Like a star like a hero...

Little by little framfördes av Laura & The Lovers för Litauen i ESC 2005. Den hamnade på 25:e och sista plats i semifinalen. Låten hade startnummer 2 och skrevs av bl.a. Bobby Ljunggren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback