Fairytale

Alexander Rybak överlägsen!

Schlagerkung överlägsen!

Norge vann på osannolika 387 poäng. Vilket är ett snitt på mer än 9 poäng per land. Och fick poäng av samtliga länder. Otroligt! Någon spänning blev det nu aldrig. I alla fall inte om förstaplatsen.

Även schlagerkung tog en betryggande seger. Inte Rybak-stor. Men ändå. Jag vann omröstningen bland alla experter när det gällde att pricka in resultatet i semifinalerna och finalen.

Norge etta. Som väntat. Azerbajdzjan trea. Som väntat. Turkiet bland de fem bästa. Som väntat. Island bland de tio bästa. Som väntat. Men tvåa. En liten skräll. Norden dominerade igår. Ok, inte Sverige då. Juryn gör iaf så att chansen finns numera. Hade tippat Sverige på sextonde plats. Nu blev vi fem placeringar sämre än så. En besvikelse. Trodde på en hög placering för Storbritannien tack vare juryn. Men femma. Det var högre än förväntat. Tävlingen är räddad.

Inte nog med att jag vann samma tävling för den svenska finalen. Nu även Europafinalen alltså. Schlagerkung är Norge. Norge är schlagerkung. Idag är det dessutom Norges nationaldag. Oslo 2010. Tågresan är bokad!


Schlagerkung hoppas och tror - Finalen

Schlagerkung HOPPAS på följande resultat
1. ESTLAND (12 poäng)
2. Frankrike (10 poäng)
3. Azerbajdzjan (8 poäng)
4. Albanien (7 poäng)
5. Ukraina (6 poäng)
6. Moldavien (5 poäng)
7. Sverige (4 poäng)
8. Bosnien-Hercegovina (3 poäng)
9. Kroatien (2 poäng)
10. Island (1 poäng)
Placering 11-24: Turkiet, Portugal, Finland, Spanien, Tyskland, Danmark, Grekland, Norge, Rumänien, Storbritannien, Israel, Litauen, Armenien och Malta.
Förhoppningsvis sist: Ryssland

Schlagerkung TROR på följande resultat
1. NORGE
2. Grekland
3. Azerbajdzjan
4. Bosnien-Hercegovina
5. Turkiet
6. Ukraina
7. Island
8. Estland
9. Frankrike
10. Moldavien
---
16. Sverige
---
Troligen sist: Tyskland

Betyg och kommentarer - Finalen

Inför finalen

Formtopp eller inte

Omröstningen - så går det till

Betyg och kommentarer - Finalen

Betygen är enbart baserade på mitt eget tyckande. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Schlagerkung sätter betyg och fäller kommentarer om finalen
1  Litauen 
Seg inledning på finalen. En av de sämre i startfältet. Inget fel på sångaren. Men låten. Zzznark. 
Betyg: 3

2  Israel 

Veckans raket. Väldigt starkt framträdande. Men låten är fortfarande för dålig. Fortsatt seg inledning.

Betyg: 4


3  Frankrike
Inte tar det fart nu heller direkt. Hoppas ändå ni inte har somnat. För det här är i mitt tycke den klart bästa balladen av klassiskt snitt. En världsstjärna med en låt som är mer fransk än grodlår och baguette. Känsla. Klass.
Betyg: 9

4  Sverige
Operapop. Heja Malena!
Betyg: 7

5  Kroatien
Klassisk balkan-ballad. Stark sånginsats i semifinalen. Njutbart.
Betyg: 7

6  Portugal
Spelglädje. Äkta. Jag blir glad. Och ser gärna en hög placering för Portugal.
Betyg: 6

7  Island
Låten som växt något oerhört under veckan. Klockrent framträdande under semifinalen. Kan den t.o.m. hota Norge om att blir Nordens bäst placerade? En av de bättre balladerna i startfältet. Helt klart.  
Betyg: 7

8  Grekland
Snygg scenshow. Säker på scen. Men låten räcker inte till. Friskis & Svettis.  
Betyg: 5

9  Armenien
Fånig låt. Som tur var slipper vi se den tillhörande fåniga dansen. Är ni smarta så har ni gått och hämtat dricka efter Greklands gympass så ni slipper det här och nästa struntlåt.
Betyg: 2

10  Ryssland
Ja, vad ska man säga. Låt 9 och 10 är riktiga bottennapp i en annars fantastisk final. Rysslands sångerska sjunger dessutom så falskt att man börjar drömma om hur underbart det vore att ha öronen fyllda med vax.  
Betyg: 1

11  Azerbajdzjan

Stark låt. Bästa uptempo-låten. Arash känns något nervös. Tjejen mer hemtam på scenen. Trots sin ringa ålder. En Etype-låt utan Etype. Hoppas på en väldigt bra placering. Kanske seger.
Betyg: 9

12  Bosnien-Hercegovina
En sån där låt som kommer från Serbien eller Bosnien-H varje år. Suggestiv. Tokbra. Given i toppen.
Betyg: 7

13  Moldavien
Har växt under veckan. Glädje. Dans. Folkmusik. Bra. Moldavien kan mycket väl nå sin bästa placering någonsin. Inte mig emot.
Betyg: 7

14  Malta
Ok. Ta nu din sista kaffe/toapaus. Sämre än så här blir det inte under resten av kvällen. Sista riktigt dåliga låten. Framskriken av tanten från Malta.
Betyg: 2

15  Estland
Överlägset bästa låten i sin etno-genre. Där den förvisso saknar konkurrens. Men också klart bästa låten i tävlingen. Jag hoppas den vinner. Bra sång. Känslosam. Berörande. Jag sitter mållös. Det här är så bra det kan bli i ESC-sammanhang. Full pott!
Betyg: 10

16  Danmark
Hyfsad sångare med en hyfsad låt. Och ett snyggt namn.
Betyg: 6

17  Tyskland
Tyckte det här svängde rätt bra till en början. Men den har tappat i kvalitet. Scenframträdandet får väl en och annan att häpna. Inget för äldre rysk-ortodoxa antar jag. Betyg: 6

18  Turkiet
Svänger bra som vanligt. Given toppkandidat. Något i scenframträdandet saknas. Men på dansgolvet blir det en höjdare.
Betyg: 6

19  Albanien
Ung duktig sångerska. Smånervös. Men bra. En av de bästa poplåtarna i startfältet. Kanske den bästa. Humor med en grönklädd Fantomen på scen som agerar stol. Låten är värd att hamna väldigt högt. Glädje.
Betyg: 8

20  Norge
Storfavoriten har inte fångat mig. Alldeles för klämkäck för min smak. Och att Carolas dansare från 1991 återanvänds i det här numret känns ju inte direkt modernt. Förhoppningsvis får norrmännen ingen extra anledning att fira sjuttonde maj.
Betyg: 5

21  Ukraina
Som vanligt världsklass vad gäller scenshow. Låten växer även den mer och mer. Men det är framträdandet som lyfter den här låten. Pallplats? Seger? Inte omöjligt.  
Betyg: 8

22  Rumänien
Rumänsk knattedisco. Gick vidare från semifinalen. Men nu tar det stopp.

Betyg: 5

23  Storbritannien
En helt ok ballad. Men för mycket musikal för min smak. Pretentiös. Med Andrew Lloyd Webber vid flygeln och allt. Nja.
Betyg: 5

24  Finland 
Finland bjuder upp till dans med ett fartfyllt nummer. Verserna känns sådär. Refrängen känns kanon. Eurodiscopop som gör mig glad.  
Betyg: 6

25  Spanien
Festivalen avslutas med en bra låt. Dansant. Och skriven av samma personer som låg bakom Sofia grekiska låt i den svenska festivalen. Spanien får gärna hamna högre upp än de gjort de senaste åren.
Betyg: 6

Sammanfattning
Betyg 10
Estland

Betyg 9
Frankrike och Azerbajdzjan.

Betyg 8
Albanien och Ukraina.

Betyg 7
Moldavien, Sverige, Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Island.

Betyg 6
Turkiet, Portugal, Finland, Spanien, Tyskland och Danmark.

Betyg 5
Grekland, Norge, Rumänien och Storbritannien.

Betyg 4
Israel

Betyg 3
Litauen

Betyg 2
Armenien och Malta.

Betyg 1
Ryssland

Betyg 0
--- inget bidrag

Medelbetyg finalbidragen 2009:
  5,88
Medelbetyg finalbidragen 2008:        5,28

Inför finalen

Formtopp eller inte

Omröstningen - så går det till


Inför finalen

Fem nordiska bidrag i finalen. Roligt. Men ändå inte bra. För Sverige. Betyder att Malena får svårt att ta Nordens 12:or. Allting talar för att exempelvis Danmark ger sin 12:a till Island. Och sin 10:a till Norge. Och så vidare.

Mycket talar för Norge ikväll. Även om endast två manliga soloartister har vunnit ESC de senaste 20 åren. Toto Cutugno för Italien 1990. Och Dima Bilan för Ryssland 2008. Kanske var det ett trendbrott. Två av kvällens huvudfavoriter har just en manlig solosångare. Norge. Och Grekland.

Att nästan alla bidrag går vidare från semifinalerna (20 av 25) höjer nivån på finalen. Som i stort sett är fri från skämtbidrag. Ja, avsaknaden av rena fånerier är total i årets final. Vilket känns skönt. Tyskland spexar förvisso till det. Och en och annan kanske tycker att något lands bidrag låter som ett skämt. Men inget land har åtminstone den grundtanken i år. Hög kvalitet. Mycket bättre än förra årets final.


Sedan år 2001 har vinnarlandet alltid varit ett land som aldrig tidigare vunnit tävlingen. Talar för Azerbajdzjan. Och Island. Eller Bosnien-Hercegovina och Armenien.

Men trots tidigare segrar får ändå Norge räknas som storfavorit tillsammans med Grekland, Turkiet och Ukraina.


Elva finalister som aldrig har vunnit ESC: Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Island, Kroatien*, Litauen, Malta, Moldavien, Portugal och Rumänien.

Sju finalister som har vunnit ESC en gång**: Estland, Finland, Grekland, Ryssland, Turkiet, Tyskland och Ukraina.

Sju finalister som har vunnit ESC flera gånger***: Danmark, Frankrike, Israel, Norge, Spanien, Storbritannien och Sverige.

*Kroatien har aldrig vunnit som eget land. Men det var från Kroatien som Jugoslavien hämtade sitt bidrag när de vann år 1989.
**Samtliga har vunnit sin enda gång under perioden 2001-2008 utom Tyskland som vann år 1982.
***Två segrar för Danmark, Norge och Spanien. Tre för Israel. Fyra för Sverige. Fem för Frankrike och Storbritannien.


Formtopp eller inte

Omröstningen - så går det till


Formtopp eller inte

Hur funkar låtarna live. Formtopp eller inte?

Formtopp:
Israel, Frankrike, Kroatien, Island, Grekland, Azerbajdzjan, Moldavien, Ukraina och Storbritannien.

Hyfsad form:
Litauen, Sverige, Portugal, Armenien, Bosnien-Hercegovina, Estland, Danmark, Tyskland, Turkiet, Albanien, Norge, Rumänien, Finland och Spanien.

Otränade bottennapp:
Ryssland och Malta.

Ovanstående efter att ha sett deras framträdanden i semifinalerna. Och vad gäller de fem redan klara finalbidragen, efter att ha sett deras generalrepetitioner.

Formtoppen för Storbritannien inkluderar att Sir Andrew Lloyd Webber kommer att sitta vid flygeln ikväll. Vilket givetvis kommer att höja låtens chanser, likt Ryssland formtoppade sig i fjol med hjälp av konståkningsvärldsmästaren. Pretentiöst? Ja. Men det går ändå hem hos folket? Ja.

Skulle Ronan Keating väl komma till Moskva och mingla (dock inte vara med på scen) så kommer naturligtvis Danmark också att närma sig en formtopp.

Omröstningen - så går det till

Omröstningen - så går det till

Som vanligt är det fördel öst när det är dags för final. Istället för att som i semifinalerna gynna väst och endast låta deltagande länder (+de fem redan finalklara) rösta så är det i finalen dags för alla 42 länder att avlägga sina röster.

I år liknar omröstningen den svenska finalen. 50% hämtas från telefonomröstningen och 50% från en jury. Där folkets röst är avgörande vid ett oavgjort resultat.

Varje lands telefon/sms-röster omvandlas till poängen 1-8, 10 och 12 (dvs till de tio högst placerade bidragen).
Varje lands jury (fem personer) delar ut poängen 1-8, 10 och 12 (dvs till de tio högst placerade bidragen).

Därefter slås de samman. Det betyder att det inte handlar om en lista där samtliga 42 länder rangordnats av folket/juryn, utan endast de tio bidrag som folket/juryn gett poäng enligt ovan slås samman.

De tio översta bidragen i den nya sammanslagna resultatlistan får 1-8, 10 och 12 poäng. Dvs landets poäng som kommer att redovisas i sändningen.

Om två bidrag får samma poäng vinner det bidrag som fått flest antal poäng från folket.

Ett exempel: Vi utgår från att Finland får 12 poäng av det svenska folket (telefon/sms) och 10 poäng av den svenska juryn (fem personer). Frankrike får 10 poäng av det svenska folket och 12 poäng av den svenska juryn. Efter sammanslagningen får båda länderna 22 poäng (Finland 12+10 och Frankrike 10+12). Men eftersom Finland fått flest poäng av folket (telefon/sms) vinner Finland. Sverige kommer alltså i ovanstående exempel att ge 12 poäng till Finland och 10 poäng till Frankrike.

Alla 42 länder kommer att rösta i en lottad startordning. Spanien inleder. Sverige röstar som sjunde land. Och sist ut är Azerbajdzjan.

Spännande.


Spansk skandal

Den ryske jurymedlemmen Kirkorov. De senaste dagarnas skandalman. Som setts fraternisera med både Norge och Grekland. Har idag bestämt sig för att hoppa av och ge sin plats i juryn till någon annan. Helt rätt!

Så till den spanska skandalen. Spanien som från början hade tänkt att sända den första semifinalen. Och därmed även rösta i den. Bestämde sig relativt sent för att istället sända den andra semifinalen och alltså även rösta i den. Något som grannländerna Portugal och Andorra (deltagare i den första semifinalen) naturligtvis inte var särskilt förtjusta i.

I vilket fall. Spanien lovade EBU att sända den andra semifinalen live. Och att rösta genom telefonomröstning. Men.

Spanska TVE sände inte gårdagens semifinal live, trots reglerna. Enligt EBU kommer dom att få något straff som dock inte ska påverka årets resultat.

Pga att de inte sände semin live var det den spanska back-up juryn, inte televoting, som stod för de spanska rösterna. Eftersom juryns resultat redovisades på TVE, innan det sen plockades bort, är det känt vilka tio länder som fick poäng från Spanien. Alla som gick till final utom Kroatien och Albanien. Istället Ungern och Serbien.

Enligt flera av varandra oberoende källor utdelades följande, något överraskande, poäng från den spanska juryn: 1:Litauen, 2:Estland, 3:Ungern, 4:Danmark, 5:Serbien, 6:Grekland, 7:Azerbajdzjan, 8:Moldavien, 10:Ukraina, 12:Norge.

Och nu till något helt annat...

Danmarks video-hyllning 1982. En klassiker. Och en bra sådan.Startnummer i finalen

1. Litauen
2. Israel
3. Frankrike
4. Sverige
5. Kroatien
6. Portugal
7. Island
8. Grekland
9. Armenien
10. Ryssland
11. Azerbajdzjan
12. Bosnien-Hercegovina
13. Moldavien
14. Malta
15. Estland
16. Danmark
17. Tyskland
18. Turkiet
19. Albanien
20. Norge
21. Ukraina
22. Rumänien
23. Storbritannien
24. Finland
25. Spanien

Tre ballader inleder. Sen Sverige. Därefter ytterligare tre lugna låtar, varav två ballader. Positivt för Sverige.

Frankrike som trea och Sverige som fyra. De två franskspråkiga refrängerna efter varann alltså.

Kan Azerbajdzjan vinna trots startnummer 11?

Tyvärr försvinner nog Estland med startnummer 15.

Startnummer 17-21 känns livsfarliga med bl.a. tre huvudfavoriter (Turkiet, Norge och Ukraina).

Finland och Spanien är en bra avslutning. Men vilket land vinner?


Efter den andra semifinalen

Nästan full pott för schlagerkung. I den första semifinalen prickade jag in 10 av 10. I kvällens semifinal 9 av 10. Och med Kroatien (tionde finalisten) på elfte plats...så nära!

När det handlade om kunskap.
Vad jag trodde. Och som sagt. Efter att ha sett showen varnade jag för både Kroatien och Irland. Kroatien "snodde" alltså Serbiens finalplats. Kanske var det juryn som berövade Serbien en finalplats från folket. Och samtidigt berövade mig äran att pricka in 10 av 10 även ikväll. Vem vet. Men mycket pekar på att det är på det viset.

Omräknat till poäng där 18 bidrag i den första semifinalen gav maximala 80 poäng (10 bidrag som samtliga placerade sig bättre än 8 bidrag, dvs 10 gånger 8 = 80) och där 19 bidrag i den andra semifinalen gav maximala 90 poäng (10 bidrag som samtliga placerade sig bättre än 9 bidrag, dvs 10 gånger 9 = 90). Inte så krångligt som det låter.

I vilket fall. Omräknat till ovanstående poäng fick jag 169 (80+89) av maximala 170 poäng. Jag är nöjd. Enda missen var alltså att jag placerade Kroatien som elva istället för tia i den andra semifinalen. 19 av 20 finalister. Hyfsat facit.


Spännande när kuverten skulle öppnas. När de väl tryckte på knappen...

Mina 7 absoluta personliga favoriter ikväll gick till final. Dessutom. Efter att ha sett showen. Placerade jag Norge som min personliga tia. Varför man kan säga att åtta finalister passade min personliga smak. Litauen och Grekland var de länder som jag hade placerat näst efter Norge. Så ikväll blev det en bra kväll. Tippningsmässigt. Och vad gäller personliga favoriter. Det kommer att bli en bra final på lördag. Då dessutom ytterligare ett par guldkorn (Frankrike och Tyskland) är med. Samt Spanien. Med en helt ok låt.

Sämre mellanakt. Halvtrist dans. Idag var inledningen bättre. Waterloo och andra vinnare.

Allt som allt. En väldigt bra kväll.


Kvällens show

Hur funkade låtarna live?

Växte:
Kroatien, Irland, Slovenien, Azerbajdzjan, Grekland, Moldavien och Ukraina.

Ingen skillnad:
Lettland, Serbien, Norge, Danmark, Litauen, Albanien, Estland och Nederländerna.

Sjönk som en sten:
Polen, Cypern, Slovakien och Ungern.

Eftersom min personliga tia (Slovakien) och elva (Polen) floppade så har jag nu placerat min tidigare tolva (Norge) på tionde finalplats. Vad jag hoppas på alltså.

Vad jag tror (mitt tips) kvarstår självklart sedan tidigare. Men Irland och Kroatien gjorde bra ifrån sig och kan mycket väl knipa en finalplats.

Trevligt att kommentatorn (Edward af Sillén) har samma favorit som jag. I hela tävlingen. Nämligen Estland.

Programledarna och manus är verkligen sämst. Synd. Inte ens så dåliga att de blir roliga. Bara jobbiga.

10 bidrag ska till final. Det blir spännande det här.

Schlagerkung hoppas och tror - Semi 2

*Schlagerkung hoppas att följande tio bidrag går till final:

Estland, Azerbajdzjan, Albanien, Ukraina, Kroatien, Moldavien, Danmark, Slovenien, Serbien och Slovakien.


Och därefter: Polen, Norge, Grekland, Litauen, Ungern, Irland, Cypern, Nederländerna och Lettland.


Sen till kunskapsdelen. Mitt tips. Senast blev det 10 av 10. Tror väl inte på liknande framgångar ikväll. Men hoppas att jag får ett antal rätt åtminstone.

Schlagerkung tror att följande tio bidrag går till final:
Norge, Grekland, Azerbajdzjan, Ukraina, Estland, Albanien, Danmark, Moldavien, Litauen och Serbien.

Och att resultatet därefter blir: Kroatien, Ungern, Polen, Irland, Cypern, Lettland, Slovenien, Nederländerna och Slovakien.

Finalen inleddes precis med nya versioner av gamla vinnarlåtar. En slags parodi på Tingeling med dansande björnar och allt.


Betyg - Semi 2

Tankar inför den andra semifinalen ikväll.

Och mina betyg.

Betygsskalan är 0-10 där 0 är sämst och 10 är bäst.


*1 - Kroatien
- Igor Cukrov sjunger Lijepa Tena
Betyg: 7

2 - Irland - Sinead Mulvey & Black Daisy sjunger Et cetera
Betyg: 2


3 - Lettland
- Intars Busulis sjunger Probka
Betyg: 0

*4 - Serbien - Marko Kon & Milan Nikolic sjunger Cipela
Betyg: 5


5 - Polen
- Lidia Kopania sjunger I don't wanna leave
Betyg: 4

6 - Norge - Alexander Rybak sjunger Fairytale
Betyg: 4


7 - Cypern
- Christina Metaxa sjunger Firefly
Betyg: 1

*8 - Slovakien - Kamil Mikulcik & Nela Pociskova sjunger Let' tmou
Betyg: 4


*9 - Danmark
- Brinck sjunger Believe again
Betyg: 6

*10 - Slovenien - Quartissimo & Martina Majerle sjunger Love symphony
Betyg: 5


11 - Ungern
- Zoli Adok sjunger Dance with me
Betyg: 3

*12 - Azerbajdzjan - Aysel & Arash sjunger Always
Betyg: 9


13 - Grekland
- Sakis Rouvas sjunger This is our night
Betyg: 4

14 - Litauen - Sasha Son sjunger Love
Betyg: 3


*15 - Moldavien
- Nelly Ciobanu sjunger Hora din Moldova
Betyg: 7

*16 - Albanien - Kejsi Tola sjunger Carry me in your dreams
Betyg: 8

*17 - Ukraina - Svetlana Loboda sjunger Be my Valentine
Betyg: 7


*18 - Estland
- Urban Symphony sjunger Rändajad
Betyg: 9

19 - Nederländerna - De Toppers sjunger Shine
Betyg: 0


Inför den andra semifinalen

Ikväll gäller det. Igen. Estland givetvis. Och "svenska" Azerbajdzjan. Personliga favoriter.


Media skriver om den ryska jurymedlemmen Kirkorov. Som ätit middag med Norges artist. Och gör reklam för Greklands artist. Samtidigt sägs han heja på Sverige. I vilket fall. Ryssen verkar inte det minsta trovärdig. Är definitivt inte opartisk. Avsätt honom från juryn! Det är det enda rätta.


Kvällens semifinal har beskrivits som starkare än den första. Jag kan hålla med om att det finns fler toppar ikväll. Men samtidigt även fler bottennapp. Och ett antal mindre bra bidrag som kommer att avancera till final. Den första semifinalen hade en högre lägstanivå. Den andra har en högre högstanivå.


Norges överskattade låt skulle inte vara en lika stor fet kalkon till vinnare som Rysslands segerlåt förra året. Men ändå. I avsaknad av refräng ställer jag mig tveksam till fiollåten från väst. Final är troligt. Men seger? Hoppas inte.


När jag för ett tag sen bedömde alla 42 bidrag i årets startfält så hämtade jag mina 10 favoriter enligt följande: 2 stycken från de redan finalklara bidragen, 2 stycken från den första semifinalen och hela 6 stycken från den andra semifinalen.


Runt klockan 23:00 vet vi mer.


Efter den första semifinalen

En fantastisk scen. Sämre ljud. Men det berodde på Comhem?


Usla programledare. Sämre manus.


Fantastisk mellanakt. Kosackdans.


Spännande när kuverten skulle öppnas. Förstördes av att de svenska kommentatorernas ljud låg före. Trist. Jag slog av ljudet för att behålla spänningen.


Sex av mina personliga favoriter gick till final. Ytterligare ett par kan accepteras. Medans de två sista är rent bedrövliga.


När det handlade om kunskap.
Vad jag trodde. Prickade jag alltså in alla 10 finalisterna. Rumänien och Israel var mina osäkra kort. Men det gick hem.


EBU har avslöjat att jurysystemet användes i den första semifinalen. Dvs att juryn hade en låt bland de tio som folket inte hade. Det betyder att folket valde nio bidrag och juryn det sista bidraget. Min spekulation är att Makedonien eller möjligtvis Vitryssland hamnade som tia bland folket. Och fick ge bort sin finalplats till juryns val. Israel. Eller Sverige.


Finalbetyg

De finalister som var klara redan innan den första semifinalen. Ovanligt bra i år. Min känsla just nu. Innan jag sett dem uppträda live.

Betygsskalan är 0-10 där 0 är sämst och 10 är bäst.

3 - Frankrike - Patricia Kaas sjunger Et s'il fallait le faire
Betyg: 9

10 - Ryssland - Anastasija Prychodko sjunger Mamo
Betyg: 2


17 - Tyskland
- Alex Swings, Oscar Sings sjunger Miss Kiss kiss bang
Betyg: 7

23 - Storbritannien - Jade Ewen sjunger My time
Betyg: 4

25 - Spanien
- Soraya sjunger La Noche es para mi
Betyg: 5


Schlagerkung är bäst

Schlagerkung tippade helt rätt. 10 av 10 till final. Otroligt. Kungligt!

Och Sverige är i final. Juryn igen? I vilket fall som helst. Fantastiskt skönt och så roligt!

Till final
Facit: Turkiet, Sverige (underbart!), Israel, Portugal, Malta, Finland, Bosnien-Hercegovina, Rumänien, Armenien och Island.

Så tippade schlagerkung: Bosnien-Hercegovina, Turkiet, Armenien, Sverige, Finland, Malta, Island, Portugal, Rumänien och Israel.

Identiskt. Och en bekräftelse av min roll som svensk mästare. Eget beröm smakar gott en sån här kväll.


Kalinka

Snyggaste scenen någonsin. Överlägset!

Den kvinnliga programledaren behöver nog öva lite på sin franska inför den andra semifinalen...

Som vanligt ganska skrikiga programledare med pinsamt manus. Hoppas på bättring till finalen (då det är två helt andra programledare).

Sköna ryska klassiska låtar i mellanakten som pågår för tillfället.


Spännande nu.


Schlagerkung hoppas och tror - Semi 1

*Schlagerkung hoppas att följande tio bidrag går till final:
Schweiz, Bulgarien, Sverige, Bosnien-Hercegovina, Portugal, Finland, Island, Turkiet, Montenegro och Tjeckien.

Och därefter: Rumänien, Andorra, Belgien, Vitryssland, Malta, Armenien, Israel och Makedonien.

Och sen vad jag tror då. Blev väldigt stressigt när jag skulle avlämna mina röster. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte exakt koll på hur jag tippade. När klockan slog 21:00 så spärrades mitt tips och jag kan inte längre se vad jag trodde. Men jag tror att jag tippade ungefär enligt nedan.

Schlagerkung tror att följande tio bidrag går till final:
Bosnien-Hercegovina, Turkiet, Armenien, Sverige, Finland, Malta, Island, Portugal, Rumänien och Israel.

Och att resultatet därefter blir: Makedonien, Vitryssland, Schweiz, Bulgarien, Montenegro, Andorra, Belgien och Tjeckien.

Om jag nu tippade något annorlunda så återkommer jag till det efter semifinalen då jag får mitt resultat. Svart på vitt.

Betyg - Semi 1

Betygsskalan är 0-10 där 0 är sämst och 10 är bäst.

*1 - Montenegro - Andrea Demirovic sjunger Just get out of my life
Betyg: 5

*2 - Tjeckien - Gipsy.cz sjunger Aven Romale
Betyg: 5


3 - Belgien
- Patrick Ouchene sjunger Copycat
Betyg: 4

4 - Vitryssland - Petr Elfimov sjunger Eyes that never lie
Betyg: 4


*5 - Sverige
- Malena Ernman sjunger La Voix
Betyg: 7

6 - Armenien - Inga & Anush sjunger Nor Par
Betyg: 2

7 - Andorra
- Susanne Georgi sjunger La teva decisio (get a life)
Betyg: 5

*8 - Schweiz - Lovebugs sjunger The highest heights
Betyg: 8


*9 - Turkiet
- Hadise sjunger Düm tek tek (crazy for you)
Betyg: 5

10 - Israel - Noa & Mira Awad sjunger Einaiych (there must be another way)
Betyg: 1


*11 - Bulgarien
- Krassimir Avramov sjunger Illusion
Betyg: 7

*12 - Island - Johanna Gudrun Jonsdottir sjunger Is it true?
Betyg: 6

13 - Makedonien
- Next Time sjunger Nesto sto ke ostane
Betyg: 0

14 - Rumänien - Elena Gheorghe sjunger The Balkan girls
Betyg: 5

*15 - Finland
- Waldo's People sjunger Lose control
Betyg: 6

*16 - Portugal - Flor-de-Lis sjunger Todas as ruas do amor
Betyg: 6

17 - Malta - Chiara sjunger What if we
Betyg: 3

*18 - Bosnien-Hercegovina
- Regina sjunger Bistra voda
Betyg: 7


Inför den första semifinalen

Ikväll gäller det. Om några timmar vet vi. På nåt sätt tror jag. Och hoppas givetvis. Att Sverige ska gå till final.

Samtidigt. Av kvällens 19 länder som kommer att rösta (Sveriges 17 motståndare + Storbritannien + Tyskland) är det endast ett fåtal som brukar ge höga poäng till Sverige. Men ändå. Jag tror på Malena ikväll.

Inför ESC, del 3 och 4

4 maj och 11 maj sändes de två sista delarna av Inför ESC. Som jag tittade på i lördags och i söndags (ja, jag såg måndagens avsnitt redan då).

Det som avhandlades i de två sista delarna är de 19 bidragen i den andra semifinalen samt de 5 bidrag som redan är klara för finalen.

Min egen finalkandidat Kroatien fick skumt låga poäng av juryn.
Irland hyllades. Oförståeligt.
Lettland sågades. Helt rätt.
Även Serbien sågades. Förstår inte riktigt varför. Ok, gubben med mikrofonfrisyren kan inte sjunga. Men de instrumentala partierna är grymt bra.
Oförtjänt höga poäng till Polen.
Sjukt höga 25 (av 25 möjliga) poäng till Norge. Kom igen!
Cyperns låt är dålig. Och fick låga poäng.
Slovakien var värd mycket mer.
Danmark fick väl i stort sett de poäng som landets låt förtjänar.
Varför så låga poäng till Slovenien?
Nu förstår jag inte alls varför Ungern fick skyhöga 19 poäng. Skandalöst.
Azerbajdzjans 20 poäng känns nästan i underkant. Men ok. En klar finalist. En favorit.
Greken var inte värd 16 poäng.
Litauen överraskade med 11 poäng. Borde varit 1 poäng.
Underbara Moldavien hyllades. Som sig bör.
Albanien har en av de bästa låtarna i år. Varför så låga (14) poäng?
Favoriten Ukraina ska bara till final.
Fantastiska Estland fick 17 poäng. Ok. Men låten är värd mycket mer.
Sågningen av Nederländerna på slutet kändes rättvis. Mycket rättvis.

Juryns finalval blev acceptabla Azerbajdzjan, Estland, Moldavien, Ukraina, Danmark och Albanien. Men även oacceptabla Ungern och Irland. Att Polen och Grekland hakade på till finalen kan med viss tvekan accepteras. Norge då? Inget för mig. Jag vet att den är storfavorit och älskad av många. Men inte av mig.

Acceptabla 16 poäng till Frankrike. En personlig favorit.
Ryssland sågades. Vilket känns helt rätt.
Tyskland har en skönt svängig låt. Men det förstod inte juryn.
Storbritanniens släpiga trista låt sågades. I stort sett.
Vad är det med Spaniens låt som tilltalar? Något oförstående.

Om man ska tro juryn (vilket man naturligtvis inte ska) så är Frankrike och Spanien de bästa bidragen som redan är klara för finalen. Så rätt men samtidigt så fel. Frankrike? Ja. Men Spanien? Nej. Svaret på den frågan är Tyskland.

Imorgon tisdag. Då gäller det. Heja Malena! Heja Sverige!


Inför ESC, del 1 och 2

20 april och 27 april sändes alltså de två första delarna av Inför ESC. Och som jag tittade på i lördags.

Det som avhandlades i de två första delarna är de 18 bidragen i den första semifinalen.

Montenegro är värd en finalplats men avfärdades som en medelmåtta.
Tjeckien fick otroligt nog 0 poäng av samtliga i juryn trots att den på ett sätt är nyskapande. Jag ser gärna tjeckernas romer i final.
Belgien fick en förvånande 5-poängare av Thomas Lundin. Hur tänkte han där?
Skrämmande med hela 14 poäng (av 25 möjliga) till den pinsamme vitryssen. Som förvisso sjunger bra. Men låten... Och som han ser ut!
Sverige smörades det för och utdelades höga poäng.
Armenien fick inte alltför höga poäng vilket är glädjande med tanke på den fåniga dansen och så kallade låten.
Att Andorra hamnade på samma nivå som Armenien kan jag köpa.
Men varför så låga (13) poäng till Schweiz? Thomas Lundin insåg iaf storheten med det bidraget. Skönt.
Turkiet har en finallåt. Så är det bara. Men 19 poäng var lite i överkant.
Israel förärades med hela 12 poäng. Jag förstår absolut ingenting.
När sedan Bulgarien bara fick 10 poäng blir jag ännu mer konfunderad. Bulgariens operapop är ju bättre än Sveriges.
Återigen smöras det för ett nordiskt land. Islands ballad är värd en finalplats. Men så himla bra är den inte.
Makedonien var värda ungefär noll poäng och fick alldeles för bra betalt.
Tveksam till om Rumänien är så bra som juryn tyckte. Men ok, en finalplats kanske de är värda. Åtminstone är de en av kandidaterna.
Mer smör. För Finland den här gången.
Glädjande nog relativt höga (14) poäng till Portugals folkmusik.
16 poäng till Malta! Hjärnsläpp?
Inte helt oväntat höga poäng till Bosnien-H. Visst är den bra. Men är samtidigt lite trött på den genren. Uttjatat.

Juryns finalval blev acceptabla Finland, Bosnien-H, Turkiet, Island, Sverige, Portugal och Schweiz. Men även oacceptabla Malta. Att Vitryssland och Rumänien hakade på till finalen kan med viss tvekan accepteras. Liksom höga poäng till Andorra. Men Armeniens dansfjant kunde gott fått betydligt lägre poäng.

Programmet som sådant var bättre på den samnordiska tiden. Och Herr Björkman är lika självgod som alltid.

4 maj sändes den tredje delen. Och ikväll sänds den fjärde och sista delen. Som jag naturligtvis redan har sett. Det finns ju andra kanaler. Men för att inte förta spänningen för er så återkommer jag med min analys av de två sista delarna efter att det fjärde avsnittet har sänts på SVT.

Det har hänt

24 april. Av en slump fick jag se Alcazar uppträda live. Stay the night.

26 april. Såg alla bidragen på storbild. Omröstning. Stockholm utsåg inte helt oväntat Norge till segrare. Glädjande nog hamnade Azerbajdzjan så högt upp som på andra plats. Och jag vann deras bidrag på CD-singel. Always.

27 april. TV-hallåan Jovan Radomir försöker vara spontan. Men misslyckas fatalt. Åker runt i Moskva tillsammans med en rysk programledare. I en blandning av limousine och epa-traktor! Och presenterar de olika bidragen i den
första delen av Eurovision Countdown. Precis efteråt sändes den andra delen av Inför ESC.

29 april. Eurovision Preview i Stockholm där flera av årets artister uppträdde, bl.a. Azerbajdzjan och Ukraina. Tyvärr kunde jag inte vara på plats. Den andra delen av Eurovision Countdown. Och så släpptes årets CD med alla bidragen. Som jag planerar att köpa strax innan den första semifinalen.

3 maj. Repetitionerna börjar i Moskva.

4 maj. Den tredje delen av Inför ESC.

6 maj. Jag drog ut en visdomstand. Och den tredje/sista delen av Eurovision Countdown sändes.

7 maj. Presenterades årets programledare. Natalia Vodyanova och Andrey Malakhov (semifinalerna). Alsou och Ivan Urgant (finalen). Alsou som jag alltså såg uppträda i Globen under ESC år 2000.

9 maj. Fler repetitioner i Moskva. Och jag började fila på mina egna betyg av årets bidrag. Sen tittade jag på de tre första delarna av Inför ESC.

10 maj. Idag. Invigningsfest i Moskva.

Det kommer att hända. 11 maj sänds den fjärde och sista delen av Inför ESC. 12 maj är det dags för den första semifinalen. 14 maj sänds den andra semifinalen. 16 maj är dagen/kvällen för den stora finalen. Som jag med största sannolikhet kommer att se på storbild. Efter att ha avnjutit den middag jag blivit inbjuden till.

Finalen

*3 - Frankrike - Patricia Kaas sjunger Et s'il fallait le faire
Titta/lyssna på Frankrikes bidrag:
Preview (video) / Repetition (live)

10 - Ryssland - Anastasija Prychodko sjunger Mamo
Titta/lyssna på Rysslands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*17 - Tyskland
- Alex Swings, Oscar Sings sjunger Miss Kiss kiss bang
Titta/lyssna på Tysklands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

23 - Storbritannien - Jade Ewen sjunger My time
Titta/lyssna på Storbritanniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


25 - Spanien
- Soraya sjunger La Noche es para mi
Titta/lyssna på Spaniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*Schlagerkung hoppas att följande två bidrag får en hög placering i finalen: Frankrike och Tyskland.

Första semifinalen.

Andra semifinalen.

Sjunde glass att betygsätta är Solero Berry Berry. Jordgubbssherbet (vilket var ganska smaklöst). Skogsbärssorbet och bitar av skogsbär. En helt ok glass men långtifrån samma klass som den allra första Solero höll. En svag 3:a i betyg. Har även ätit Magnum Temptation Caramel & Almonds igen. Och den håller verkligen måttet. Årets klart bästa nyhet. En njutning.

Mitt betyg, på en skala från 0-5 där 0 är sämst och 5 är bäst:
Magnum Temptation Caramel & Almonds 4.5
Magnum Essence 3
Magnum Temptation Dark/Chocolate 3
Solero Berry Berry 3
Nogger Mint 2.5
Wich (hamburgaren) 2
Sandwich Stracciatella 1.5

Kvar att testa: Lemon Age (har jag sett) och Ice Age 3 (har jag ännu inte sett i någon affär).


Andra semifinalen

*1 - Kroatien - Igor Cukrov sjunger Lijepa Tena
Titta/lyssna på Kroatiens bidrag:
Preview (video) / Repetition (live)

2 - Irland - Sinead Mulvey & Black Daisy sjunger Et cetera
Titta/lyssna på Irlands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


3 - Lettland
- Intars Busulis sjunger Probka
Titta/lyssna på Lettlands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*4 - Serbien - Marko Kon & Milan Nikolic sjunger Cipela
Titta/lyssna på Serbiens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


5 - Polen
- Lidia Kopania sjunger I don't wanna leave
Titta/lyssna på Polens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

6 - Norge - Alexander Rybak sjunger Fairytale
Titta/lyssna på Norges bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


7 - Cypern
- Christina Metaxa sjunger Firefly
Titta/lyssna på Cyperns bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*8 - Slovakien - Kamil Mikulcik & Nela Pociskova sjunger Let' tmou
Titta/lyssna på Slovakiens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*9 - Danmark
- Brinck sjunger Believe again
Titta/lyssna på Danmarks bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*10 - Slovenien - Quartissimo & Martina Majerle sjunger Love symphony
Titta/lyssna på Sloveniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


11 - Ungern
- Zoli Adok sjunger Dance with me
Titta/lyssna på Ungerns bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*12 - Azerbajdzjan - Aysel & Arash sjunger Always
Titta/lyssna på Azerbajdzjans bidrag: Preview (video) / Repetition (live med Putin som åskådare!)


13 - Grekland
- Sakis Rouvas sjunger This is our night
Titta/lyssna på Greklands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

14 - Litauen - Sasha Son sjunger Love
Titta/lyssna på Litauens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*15 - Moldavien
- Nelly Ciobanu sjunger Hora din Moldova
Titta/lyssna på Moldaviens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)
Bonusmaterial: Moldaviens först inskickade preview (video). Humor.  

*16 - Albanien - Kejsi Tola sjunger Carry me in your dreams
Titta/lyssna på Albaniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*17 - Ukraina - Svetlana Loboda sjunger Be my Valentine
Titta/lyssna på Ukrainas bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*18 - Estland
- Urban Symphony sjunger Rändajad
Titta/lyssna på Estlands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

19 - Nederländerna - De Toppers sjunger Shine
Titta/lyssna på Nederländernas bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*Schlagerkung hoppas (utan inbördes ordning) att följande tio bidrag går till final: Kroatien, Serbien, Slovakien, Danmark, Slovenien, Azerbajdzjan, Moldavien, Albanien, Ukraina och Estland.

Första semifinalen.


Första semifinalen

*1 - Montenegro - Andrea Demirovic sjunger Just get out of my life
Titta/lyssna på Montenegros bidrag:
Preview (video) / Repetition (live)

*2 - Tjeckien - Gipsy.cz sjunger Aven Romale
Titta/lyssna på Tjeckiens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


3 - Belgien
- Patrick Ouchene sjunger Copycat
Titta/lyssna på Belgiens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

4 - Vitryssland - Petr Elfimov sjunger Eyes that never lie
Titta/lyssna på Vitrysslands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*5 - Sverige
- Malena Ernman sjunger La Voix
Titta/lyssna på Sveriges bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

6 - Armenien - Inga & Anush sjunger Nor Par
Titta/lyssna på Armeniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


7 - Andorra
- Susanne Georgi sjunger La teva decisio (get a life)
Titta/lyssna på Andorras bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*8 - Schweiz - Lovebugs sjunger The highest heights
Titta/lyssna på Schweiz bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*9 - Turkiet
- Hadise sjunger Düm tek tek (crazy for you)
Titta/lyssna på Turkiets bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

10 - Israel - Noa & Mira Awad sjunger Einaiych (there must be another way)
Titta/lyssna på Israels bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*11 - Bulgarien
- Krassimir Avramov sjunger Illusion
Titta/lyssna på Bulgariens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*12 - Island - Johanna Gudrun Jonsdottir sjunger Is it true?
Titta/lyssna på Islands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


13 - Makedonien
- Next Time sjunger Nesto sto ke ostane
Titta/lyssna på Makedoniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

14 - Rumänien - Elena Gheorghe sjunger The Balkan girls
Titta/lyssna på Rumäniens bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*15 - Finland
- Waldo's People sjunger Lose control
Titta/lyssna på Finlands bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*16 - Portugal - Flor-de-Lis sjunger Todas as ruas do amor
Titta/lyssna på Portugals bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

17 - Malta - Chiara sjunger What if we
Titta/lyssna på Maltas bidrag: Preview (video) / Repetition (live)


*18 - Bosnien-Hercegovina
- Regina sjunger Bistra voda
Titta/lyssna på Bosnien-Hercegovinas bidrag: Preview (video) / Repetition (live)

*Schlagerkung hoppas (utan inbördes ordning) att följande tio bidrag går till final: Montenegro, Tjeckien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Bulgarien, Island, Finland, Portugal och Bosnien-Hercegovina.


Liten uppdatering

Mycket har hänt inför ESC sedan jag senast skrev i bloggen. Även en hel del annat, jobb, strul med bloggprogrammet, Com Hems avbrott igår etc. I vilket fall är det knappt en vecka kvar till den första semifinalen. Och självklart kommer jag även i år att bedöma bidragen. Återkommer.