Vamos a la playa

Eller platja som det heter här i Barcelona. Strand alltså.

Lunch blev det på den absolut närmaste restaurangen. Från lägenheten sett. Bara ett par meter bort. Italiensk med vita dukar. Mezzaluna cantina italiana. Lunchmenyerna (menu del dia) är verkligen prisvärda. För under 10 euro (under 100 kr alltså) serverades bröd (pa amb tomaquet), förrätt (carpaccio), huvudrätt (pasta), efterrätt (sorbet), dryck (ett glas vin) och kaffe (café solo). Smakade väldigt bra. Lagen säger att restaurangerna måste ha en menu del dia. Perfekt.

Onsdagens rundvandring blev min fjärde. Guidebokens rundvandring V (fem), Fasaden mot havet. Inleddes längst ner på La Rambla (mot havet till). Fredens port, Portal de la Pau, ett torg som öppnar sig mot havet där Mirador de Colon står och vid vars sida Drassanes, tullen och Barcelonas hamnstyre ligger.

Byggnaden Drassanes (Atarazanas) är det största medeltida skeppsvarv som finns i hela världen. Började byggas redan år 1378. För tillfället ligger marinmuseet där. Mitt på torget står alltså Mirador de Colon, en 50 meter hög kolonn på vilken Christopher Columbus står staty. Allra högst upp. Inuti kolonnen finns en hiss som kan åkas upp till toppen för att se på utsikten över hamnen, berget Montjuic, ja hela staden. Har åkt hissen tidigare år men hoppade det igår.

Blickar ut mot havet och den gamla hamnen. Svalorna (golondrinas) lägger ut. Turistbåtar alltså. Ut på den relativt nya bron Rambla del Mar som leder till Moll d'Espanya med gallerian Maremagnum (där det spanska mobilnumret införskaffades), biografer, restauranger och det största akvariet i Europa, L'Aquarium.

Tillbaks mot träkajen, Moll de la Fusta, vidare längs med gatan Paseo de Colon. Pampiga byggnaden Capitania General med sin vackra 1600-talsgård och kyrkan Iglesia de la Mercé. Framme vid Placa de Antonio Lopez ser jag ansiktet (se bilden) och det utsmyckade post- och telegrafverket. Paseo de Isabel II leder till den gamla fiskauktionshallen Llotja de Mar, en gotisk byggnad från 1300-talet med en nyklassisk restaurering från 1700-talet. Apelsinträdgården, Patio de las Naranjas och nyklassiska skulpturer i marmor. Jag kan se tågstationen, Estacio de Franca. Vid placa del Palau finns fler nyklassiska verk och det gamla tullhuset Aduana. 

Följer Paseo de Juan de Borbon längs med hamnen och bostadsområdet Barceloneta. Kommer ner till havet. Går på den breda Passeig Maritim längs med stränderna. Platja Sant Sebastia. Platja Barceloneta. Platja Passeig Maritim. Kommer fram till den olympiska byn, Villa Olimpica, som byggdes för OS 1992. Omfattar ca 2.000 bostäder, ritade av arkitekter från hela världen.

Tillbaks mot de 142 meter höga tvillingtornen, hotell och kontor. Hamnen Puerto Olimpico. Restauranger, barer, de mest populära klubbarna i Barcelona. Kasinot. Rundvandringen är över.

Jag lägger mig en bit bort på stranden Platja de la Nova Icaria. Det är en varm dag. Väldigt varm. Blir inte så länge på stranden utan går istället hemåt. Men går inte hela vägen, vilket annars är en trevlig promenad, utan testar istället den moderna spårvagnen. Som på ett bra sätt kompletterar områden som tunnelbanan inte täcker in. Åker bara ett par stationer. Handlar lite. Går en kort bit. Hemma.

Kvällen blev det middag klockan 21:30 med en kompis. Tre stationer bort, vid Placa Universitat. Dvs universitetsområdet strax väster om La Rambla. Norr om Raval. Tapas. Bland annat oerhört god spansk skinka. Förvånande nog har de ett brett utbud av öl, inte bara spansk. San Miguel går i och för sig alltid hem. Men också trevligt att få dricka den belgiska favoriten, efter Bryssel 2003, med det förrådande namnet Judas. Trevlig flaska, snygg etikett. Stark men ändå väldigt god öl. Trevligt.

Avslutningen på kvällen var inte heller av det sämre slaget. I den spanska vinregionen Penedes buteljeras spanjorernas mousserande variant, Cava. Framställs på samma sätt som den franska champagnen. Oftast väldigt god. Och med den skillnaden att den inte kostar skjortan. Flertalet Cava-ställen finns runtom i Barcelona, bl.a. El Xampanyet några kvarter bort. Men det var inget Cava-ställe som besöktes. Utan den närbelägna baren Paspartu på Carrer Basses de Sant Pere. Gatan bredvid den jag bor på alltså. En trevlig och välbesökt liten bar som alltid har utställning av konst på väggarna. Konstnärinnan själv var på plats igår. Och. Det dracks Cava. För 2 euro glaset. Tyvärr serverade de ingen mat/tilltugg pga att La Cucaracha gjort ett besök i deras kök. Men man kan inte få allt. Normalt sett bjuder de på tapas. En av de trevligaste kvällarna hittills.


I mina kvarter

Igår tisdag tog jag det rätt lugnt. Var trött, trots tidig sänggång på måndagen. Värmen? Blev i vilket fall en siesta redan på förmiddagen.

Ägnade mig åt, mestadels, fönstershopping i närområdet. Faktum är att El Born inte lämnades under gårdagen. I mina kvarter. Fotade lite i området kring triumfbågen och palmallén upp mot parken samt lite kring Placa Commercial.

Blev en italiensk pizza, Toscana, på Diversus (Barcelonia-kedjan) som ligger på Carrer del Commerc. Ja, kedjan heter Barceloniiiiia, inte Barcelona. Bredvid Diversus ligger en fantastisk matbutik med allt av det goda. Oliver, korv, skinka, ost, vin etc. Har mycket konserver. Men även en hel del på lösvikt. Provsmakade en vitlöksmarinerad svart oliv. Sagolikt god. Beställde ett halvt kilo. Mannen i butiken slevar upp oliverna och häller ner dom i en påse. Sätter den på vågen. Exakt 500 gram!! Snacka om att den mannen har jobbat där länge och verkligen kan sitt jobb. Imponerande! Skrattattack från oss båda förvisso. Men kändes klockrent. Oliverna är delikata.

Vädret har gått mot det klarare och det innebär mindre fukt. Vilket är bra. Det är varmare på dagen, kallare på natten (bara 21 grader) men fortfarande behagliga ljumma kvällar.

Mindre fuktigt väder alltså. Men i lägenheten märks det tyvärr inte ännu. Pga den blöta tvätt som hänger där. Tvättade igår till slutet av Allsång på Skansen (SVT Play live fungerar helt ok). Som tur var finns tvättmaskinen i lägenheten. Strumpor är inte det plagg man behöver tvätta mest. Passade även på att städa lite.

Du missade väl inte
videon igår?

Högst upp på berget, vid slottet, finns möjlighet att titta på bio utomhus, Sala Montjuic. Enda stället där filmerna visas i originalspråk (med spansk textning). Vanligtvis så dubbar de ju filmerna på spanska. 2500 picknickplatser är maxantalet. Blir nog inget besök på bion där trots att det verkar väldigt trevligt. Bara två föreställningar återstår, dagens ryska film (känns krångligt) medans Sweeney Todd på fredag säkert hade varit lysande. Men är upptagen med annat då. Kanske blir en söndagskonsert vid slottet istället.

Nej, jag sprang inte milloppet i söndags. Känns lite för svettigt. Men jag har rört på mig på andra sätt. Transportmedel som använts hittills, i turordning efter användande: schlagerkung (gå), taxi, tunnelbana, tåg, buss.



Barri Gotic och 10 dagar i Barcelona

Till middag blev det pasta och Salsa Romesco i lyan. Och tidigt i säng. Tydligen 26 grader även under måndagskvällen/natten. Men det kändes inte lika varmt. Kanske mindre fuktigt. Eller så har man vant sig.


Visst har mycket upplevts hittills i Barcelona. Men har ändå tagit det relativt lugnt, mycket slötid, avkoppling. Varva ner. Finns en del saker som jag vill se innan hemfärden. Men inga måsten. Ska försöka ta det lugnt även fortsättningsvis. Kanske lägga lite mer tid på stranden. Även om halvdagar känns ganska lagom där. En del inomhusaktiviteter känns också intressanta. Men är absolut inget jag lagt tid på hittills. Vädret lär väl fortsätta vara i topp. Så ingen idé avvakta sämre väder i och för sig.

Måndagen besöktes Raval en kort stund. Ingen stadsdel att rekommendera utöver det som ingick i rundvandringen längs med La Rambla. Känns mer som ett boendekvarter som också är fyllt av hostels, trasiga människor och engelsmän. Som sitter i skuggan med sina stora tjocka hip-hopkläder och tjocka gympaskor. Och använder "hot weather-cooling-spray" för att svalka sig. Alternativt hänger på en brittisk/irländsk pub dagtid för att ölen är 5 kr billigare än på kvällen. Inte undra på att de är bleka.

Rundvandringen för dagen blev guidebokens första, Barri Gotic, de gotiska kvarteren. Även om jag tog en hel del bra bilder så känns de gotiska kvarteren inte som de mest upphetsande. Det handlar om en ganska begränsad yta och de trånga gatorna med affärer och uteliv är väl höjdaren medans byggnaderna som är omnämnda i boken inte är så där jätteroliga. Det ska vara bra bara för att det handlar om gamla och jättegamla byggnadsverk. Men är ju inte alls lika spännande som exempelvis Eixample (rundvandring där garanteras en annan dag). Är jag en modernist?

De gotiska kvarteren sträcker sig över det område som låg innanför stadsmuren i den romerska staden. Byggnadsminnen och officiella byggnader. Några gamla bitar av stadsmuren. Katedralen där restaurering ständigt pågår utvändigt och som inte bjuder någon Santa Maria-känsla invändigt. Katedralen är förvisso uppdelad i tre olika byggnader. Gotik och flamboyanstil från 1300- och 1400-talet. Men ändå.

Ett vackert klocktorn på 40-talet meter tillhör rundavandringens höjdpunkter rent monumentalt. En äldre man sjunger Ave Maria på Placa del Rei. Vackert. Korintiska kolonner från det gamla Augustustemplet. Samlingspunkten Placa de Sant Jaume med Palau de la Generalitat, sätet för den autonoma regeringen, och Ayuntamiento, stadshuset.

Gotiska fontäner, kyrkor och palats från 1200- till och med 1500-talet. Låter faktiskt roligare än vad det ser ut. Men så uppskattar väl inte jag det som man ska kanske. Smaken är som. Olika. Slutet på vandringen är det bästa med mysiga gator och två mysiga torg bredvid varandra, Placa de Sant Josep Oriol och Placa del Pi. Kyrkan vid det sistnämnda torget har ett imponerande rosettfönster, faktiskt världens största!

Avslutningsvis vill jag dela med mig av en musikvideo. Foton jag tagit under mina 10 dagar i Barcelona (diez dias en Barcelona) samt musik i form av den underbara sången Besame mucho.



La Ribera/El Born och den magiska fontänen

Söndagen inleddes lugnt. Åkte regionaltåget tillbaks från Sitges till lägenheten. Praktiskt taget hela vägen. Faktum är att vid "min" tunnelbanestation, Arc de Triomf, finns även plattform för tåget. Vilket är oerhört praktiskt.

Molnen som syntes till förra veckan (och helt täckte solen under några timmar förra måndagen) är nu som bortblåsta. Blå himmel är standard.

Natten söndag/måndag var nog den varmaste kvällen/natten med 26 grader (men tydligen så kallt som 24 när jag väl låg och sov). Tur att det finns AC!

Redan under lördagen blev jag tipsad om Salsa Romesco (av märket Ferrer). Under söndagen smakade jag. Oerhört gott. När du tröttnat på pesto (annan favorit) kan detta varmt rekommenderas. Utmärkt ihop med pastan. Enligt förpackningen passar den också bra till fisk, skaldjur och sallad. Eller bara ät den som den är...


Söndagar är tydligen dagen då schlagerkung filmar och lägger ut resultatet på youtube (se nedan).


Söndagar är också dagen då heliga platser besöks. Förra söndagen, Camp Nou (fotbollstempel). Den här söndagen, Santa Maria del Mar (stor kyrka).

Det blev den kortaste av turerna, rundvandring nummer två (enligt bokens numrering), stadsdelen la Ribera (El barri de la Ribera). Dvs den stadsdel där schlagerkung har sin hemvist under tiden i Barcelona. Och som jag tidigare benämnt El Born. Vilket den även kallas i folkmun. I vilket fall (oavsett om namnet la Ribera eller El Born används) ligger stadsdelen inom det gamla Barcelonas gränser. Medeltida ursprung. Den utgörs egentligen av två gamla stadsdelar, Sant Pere (där schlagerkung bor) och Santa Maria del Mar. Sant Pere var handelsmännens kvarter. Santa Maria del Mar var sjömännens.

Rundvandringen började på andra sidan Via Laietana (Gotiska kvarterens sida) vid Placa del Angel. Över nämnda gata och sedan längs Carrer de l'Argenteria fram till Placa de Santa Maria där den stora kyrkan ligger, iglesia de Santa Maria del Mar. Kyrkan är byggd i gotisk stil och är från 1300-talet. Den var öppen för dagen och det blev en ganska lång stund även invändigt. Väldigt vackra glasfönstermålningar. En personlig reflektion över de tre mest kända kyrkorna i Barcelona är att Santa Maria del Mar är den vackraste invändigt och den som passar bäst att besöka för gudstjänst eller konsert, att katedralen (Gotiska kvarteren) visserligen är störst men under ständig restaurering vilken gör den rätt trist att besöka, att Templo de la Sagrada Familia är den klart häftigaste och är den kyrka som man bara måste se om man ska välja en kyrka i Barcelona.

Vidare på restaurangtäta Passeig del Born och vänster in på Carrer Montcada (som sammanbinder Sant Pere och Santa Maria). Även här finns många trevliga restauranger och en hel del palats. Som är något svåra att överblicka från denna trånga gata/gränd. Blandning av 1300-, 1400-, 1500- och 1600-tal. På nummer 15 ligger Palau Aguilar där Barcelonas mest besökta museum ligger, Museu Picasso. För dagen var kön lång lång lång. Men ett besök lär bli av. En annan dag.

Över gatan Carrer de la Princesa. Vi är nu inne i Sant Pere. Förbi minitorget Marcus och in på Carrer de los Carders, som leder till Placa de Sant Agusti el Vell och schlagerkungens bostad. Sengotiska byggnader. Istället för att gå upp i lägenheten fortsätter turen längs 1800-talets Carrer Basses de Sant Pere till torget Placa de Sant Pere med klostret Convento de Sant Pere les Puelles. Från år 945.

Enkla barockhus längs Carrer Sant Pere Mes Alt till rundvandringens slutpunkt, konserthuset Palau de la Musica Catalana. Tillhör världsarvet. En fantastiskt vacker byggnad, med sagolika utsmyckningar i bl.a. mosaik, i modernistisk stil från år 1908 (av välkände Lluis Domenech i Montaner). Även invändigt är det en höjdare (vet jag sedan tidigare år). Men eftersom den för dagen var stängd blir det återbesök här. Garanterat.

Mat att verkligen minnas den här dagen är gamla favoriten Taller de Tapas. Den som ligger på Carrer de l'Argenteria. Med rätt val av tidpunkt för besöket fanns bord. Här avnjöts dryck i form av sangria. Samt avslutande espresso (café solo). Och maten bestod av Pa amb tomaquet (katalanska brödet med tomat och olivolja), Trinxat verdures (potatis-, lök- och grönsaksgratäng med Ibericoskinka), Xoricets Sidra (stekt chorizokorv i cider) samt Musclos Vapor (kokta musslor). Musslorna är de godaste jag har ätit i hela mitt liv. Och då har jag ätit musslor ett antal gånger. Perfekt kokta och gudomlig smak. Taller de Tapas är inte billigaste tapasstället men helt klart prisvärt. Så gott!

Vid halvelvatiden blev det en varm (fuktig, het, svettig) tunnelbana till Placa Espanya. Målet var att hinna till 23:00-föreställningen vid La Font magica de Montjuic. Eller kort och gott Font Montjuic. Den magiska fontänen. Klockan 22:55 var vi på plats för att avnjuta en vattenshow med färg, ljus, rörelse och musik i en underbar kombination (se filmer nedan). Fontänen upprättades 1929 under den stora världsutställningen som det året hölls i Barcelona. En bra avslutning på söndagskvällen.


Den magiska fontänen - på lite avstånd, kort version. Schlagerkung filmar.
 

Den magiska fontänen - lite närmare, längre version. Schlagerkung filmar även denna uppföljare.

Mer om lördagen

Har varit problem med uppkopplingen och därför svårt att blogga.

Tåget till/från Sitges spelade klassisk musik. Rätt avkopplande med tanke på att det är mycket folk som åker till badorterna och det annars skulle kännas ganska stojigt.

Restaurangen vi åt på i Sitges går väl inte till historien. Men köttbiten var helt ok. Inte mer.

Att prisläget skulle vara billigare än i Barcelona visade sig inte stämma. Kändes mer som en typisk turistort där de kan hålla högre priser.


Full fart på utelivet och på en begränsad yta, så det var inte svårt att hitta. Kul att pröva något annat än Barcelona. Även om Barca är bättre.

Som badort är ju dock Sitges bättre. Stränderna och vattnet kändes fräschare. Så skönt i vattnet. Lagom varmt och lagom stora vågor. Bra utbud av mat och dryck på strandbarerna. Kanske återvänder just för strandens skull.

Fick mig en hel del sol igår. Det var också den varmaste dagen hittills. Men har nu snarare antagit en brun nyans. Dock fortfarande med visst inslag av tomat. Vilar från solen under söndagen.


Sitges

Dagens mal blev Sitges, badorten utan svenskt tangentbord. En riktig badort med bra strand (4 km), barer och restauranger. Samt shoppinggata.

Flygreklam (flygplan med meddelande efter) existerar fortfarande!

Kompisen med bostaden, vars mobil dog under dagen, hade testat ta fram mitt spanska mobilnummer via internet utan att lyckas. Vi vandrar genom Sitges, ser ett internetkafé. Och. Dar ar kompisen med bostaden som sitter och letar pa samma intenetkafé som vi skulle leta pa for att om mojligt hitta adressen den vagen. Otroligt sjukt sammantraffande. Det kryllar av personer i Sitges. Lite som en nal i en hostack. Otroligt. Roligt.

Nu blir det utgang har i Sitges. Annars hade det varit taget tillbaks till Barca redan idag.


Första veckan i Barcelona

Lördag: Första dagen i Barcelona
Söndag: Konsert med Bruce Springsteen och Olé olé olé olé
Måndag: Pintxos och txakoli
Tisdag: Tapas och racions
Onsdag: En dag på stranden
Torsdag: Ännu en dag på stranden och Euskal Etxea
Fredag: Fredagen den 25:e

Fredagen den 25:e

Fredag. Lönedag. Gitarrdag. Trevligt.

Under år 2004 och 2005 genomfördes sex olika rundvandringar i staden (tre vardera år) enligt en guidebok som finns i min ägo. Lagom långa turer (även om den sjätte som leder upp på berget Montjuic blev väl svettig år 2005, men att gå är det bästa alternativet för att kunna se allt) och intressant att läsa om platserna man besöker. Att inte bara gå runt i områdena utan att tänka på vad det är man ser egentligen. Också saker man säkert missar om man bara går runt mer på måfå. Den tredje rundvandringen (det modernistiska Eixample) genomfördes även år 2006. Men i övrigt är det alltså tre eller fyra år sedan. Därför är tanken att genomföra alla turer igen.

Fredagen ägnades åt den fjärde (enligt bokens numrering) rundvandringen, La Rambla. Samtliga sju delar (olika gator) som tillsammans utgör La Rambla, med dess närområden, besöktes. Det dracks vatten ur fontänen Canaletes, vilket enligt traditionen innebär att den som dricker av det kommer att återvända till Barcelona. Inte mig emot.

Ett antal palats, kyrkor och kloster (ett av dem omgjort till hotell men med intakt korsgång) från som tidigast 1100-talet beskådades. Romansk stil, gotisk stil, sträng barockstil, en vacker gård i toskansk stil, nästintill Louis quatorze-stil. Stilarna är som ni hör många. Även de olika delarna av själva Ramblan beskrevs, där de olika försäljarna har delat upp områden sinsemellan (fåglar, blommor etc.). Längs Ramblan finns självklart också ett antal restauranger, uteserveringar, artistuppträdanden och extremt många turister. Att äta här eller ägna allt för mycket tid till att gå på själva Ramblan är inget som rekommenderas. Bättre alternativ finns. Rundvandringen kändes dock bra. Och tillräcklig.

Personlig höjdpunkt är saluhallen Mercado de la Boqueria. En njutning att bara gå runt där och känna alla lukter, se alla färger, tänka på hur allting smakar. Och självklart handla med sig något därifrån. Här finns allt man kan tänka sig i matväg. Vidare får man under vandringen se Joan Miros stenbeläggning, ett par teatrar (varav Gran Teatre del Liceus salong är magnifik) och Palau Güell, ett palats ritat av Gaudi (som kommer återkommas till vid fler tillfällen), som tillhör Världsarvet. Redan tidigare besökta men oerhört vackra Placa Reial. Med gatlyktor av en ung Gaudi. Slutligen Rambla de Santa Monica. Med kyrkan Iglesia Parroquial de Santa Monica samt centrum för konst och kultur, Centre d'Art Santa Monica.


Det där besöket på närbelägna badorten. Kommer att ske under lördagen. Utflykt. Utan saft i sirapsflaska.

Istället för att handla den icke flygvänliga saken. I närbelägna second-handbutiken. Blev det en bättre uppgörelse med New Phono, som ligger bredvid gamla, vackra posthuset. 10 euro i hyra per vecka (ingenting!). Visserligen en deposition på 30 euro. Men återlämnas den i oförstört skick så återfås ju den delen. En gitarr hyrd alltså. Bra så. Förresten kan väl 10 euro per vecka spelas in om man river av några låtar i Parc de la Ciutadella... Även om konkurrensen där är hård, åtminstone på söndagarna.

På väg till enklare middag. Torget utanför har drabbats av pubrunda med engelska turister. Shots i plastmugg. Noterar. Går vidare.

Inte blir det middag på Tapas & Tapas (undrar just vad för slags mat som serveras där). Nej, det blir istället italiensk pizza ett par torg bort. God pizza, bra service, snygg inredning. Även uteservering. Men namnet är bara för mycket. Med logotypen därtill. Pizza & Love heter stället som även har gjort om peace-symbolen till en peace- och pizzasymbol (se bild). Säkerligen var ägaren inspirerad av svenska frisersalonger när han döpte sin restaurang. Men maten var god.

Apropå frisörer. Klockan 22:30 klipps det för fullt på salongerna. Lika bra att passa på efter middagen. Tydligen.



     


Ännu en dag på stranden och Euskal Etxea

Det blev ännu en dag på stranden. Efter att ha gått runt lite i området Barceloneta och början på strandområdet, vid linbanan, blev det att lägga sig mellan Sant Sebastia och Barceloneta (stranden). Fortfarande, trots försiktigt solande till en början, finns en nyans av rött på min kropp. Normalt sett brukar grundfärgen läggas på redan i Sverige. Men dit kom ju sommaren först nu, vad jag förstått från rapporter hemifrån. Får helt enkelt ta viss rodnad innan det, förhoppningsvis, som vanligt blir en brunare nyans. Annars slutar jag som en kommunist-kräfta. Och det vill jag verkligen inte.

Börjar hitta rätt bra i närområdet. Och lägenheten ligger så pass bra till att det är gångavstånd nästan överallt. Ok, hade det varit varmare hade det nog varit jobbigt. Men nu funkar det att gå för det mesta. Har som vanligt inhandlat ett T-10 klippkort tll tunnelbanan/buss etc. men har inte använt det särskilt flitigt hittills. Vid längre färder, företrädesvis kvällstid, fungerar taxi utmärkt och är bra mycket billigare än i Stockholm.

Apropå taxi. Har tidigare berättat om problemen att förstå en katalansk skylt vid en restaurang (som besöktes idag) då mina kunskaper begränsade sig till bl.a. spanska. Taxichaufförerna däremot verkar bara prata spanska och knappt förstå katalanska... Snurrigt. Eftersom alla gatunamn står på katalanska och min gata innehåller namnet "nou" vilket betyder ny/nya så uppges naturligtvis detta gatunamn för taxichauffören som då undrar vad sjutton man menar. Däremot accepteras spanska "nuevo" och gärna med spanska "calle" istället för katalanska "carrer" för namnet på gata. Har lärt mig detta men nog borde väl katalanskan fungera i alla sammanhang i staden!?


Diskborsten verkar inte ha gjort sin entré i Spanien. Åtminstone inte i Barcelona. Får hålla till godo med Scotch-Brite, stålullssvamp och gammal hederlig disktrasa.

Maten är ju en av höjdpunkterna här. Men yoghurt. Inget större fel på smaken. Men konsistensen är bra skum. Har prövat flera olika märken. Men ingen skillnad. Spaniens stolthet stavas knappast yoghurt.

Idag fick jag span på en närbelägen butik som sålde diverse olika gamla saker och second-hand. Kul bara att gå runt i butiken och titta på gamla klockor, tallrikar, instrument etc. Får se om det blir nåt handlat där framöver. Fick i alla fall span på en sak som nog blir för stor att transportera hem på planet. Men går väl alltid att sälja innan hemfärd...

Det ska vara klockrent väder fredag och lördag, dvs molnfritt. Lutar därför åt besök i närbelägen badort redan imorgon. Eventuellt på lördag. I såna fall lär utgången ske även där eftersom det finns möjlighet till gratis boende hos en bekant.

Kanske blir ett besök, har trots allt två gratisplåtar, på BKN (BiKiNi) ikväll. Förresten Ronaldinhos favoritställe, när han bodde här. Bra musik och bra discjockeys. Men det kan också bli så att vi sparar oss till fredag/lördag. Vi får se.

Lunchen idag avnjöts äntligen på baskiska Euskal Etxea, som ju hade lunchstängt söndag-onsdag. Vi snackar pintxos igen. Hade ganska höga förväntningar. Och blev inte besviken. Jämfört med Sagardi (lunch måndag) kändes Euskal Etxea inte lika fint. Men. Godare och billigare. Helt enkelt suveränt. Dessutom hade de större varianter av pintxos (nästintill tapas) som inte var avsevärt mycket dyrare. Allt som allt blev det en höjdarlunch och för de större varianterna av pintxos hade de smart nog stoppat i längre tandpetare för enkel sammanräkning av notan.

Hade hört att stället mittemot Euskal Etxea, El Xampanyet, skulle hålla semsterstängt under augusti månad. Verkar snarare vara under juli månad. Får väl återkomma dit då. Dom ska ha bra, klassiska tapas och god, billig katalansk Cava (spansk champagne, även om fransmännen blir sura när jag skriver champagne, ok bubbel!) i en mysig miljö.




En dag på stranden

Idag onsdag blev det först en rundvandring i närbelägna Parc de la Ciutadella, där det mesta utom zoo beskådades. Vacker och mysig park att vara i.

Därefter blev det en nästintill heldag på stranden (Sant Sebastia och till viss del Barceloneta). Tidigare dagar är det stränderna Nova Icaria och Bogatell som fått sig varsitt besök. Så mycket tid i vattnet blev det inte idag, rödflagg nästan hela tiden trots fjuttiga vågor. Men desto mer blev läst i pocketboken.

Nu till kvällen ska nog någon mat inhandlas för tillagning i lägenheten. Annars är det bra att passa på och besöka restauranger nu eftersom många stänger i augusti, när spanjorerna själva tar semester. Självhushåll är ju åtminstone bra för ekonomin om man tänkt sig dyrare variant av restaurang kommande dagar. Kan bli ett besök på restaurang där förväntningarna lär vara höga inför. Och förhoppningsvis infrias. Vi får väl se.

Brukar vara många svenskar här nere. Är det säkert. Men det språk man hör mest utöver spanska. Är danska.


Tapas och racions

Fjärde dagen, tisdag, bjöds det återigen på sol från en klarblå himmel. Det handlar nu snarare om 25 grader än 30, vilket känns alldeles lagom. Liknande väder väntar under onsdagen innan det återigen ska gå upp mot 30-strecket. Kvällarna och nätterna är i vilket fall fortsatt ljumma och går säkerligen aldrig under 20 grader.

Det blev utforskande av kvarteren norr om lägenheten, dels i samma stadsdel (bl.a. kyrkan Parroquia de San Pedro de las Puellas) men även i stadsdelen Eixample nordväst om Ronda de Sant Pere. Och väl där, nordväst om Gran Via de les Corts Catalanes (affärsgata). Det typiska för kvarteren precis här i närheten är att det är som det ska vara i Ciutat Vella (Gamla Stan). Ganska trånga gator, mysig känsla, mycket småbutiker och mer eller mindre prisvärda små restauranger och barer.

Eixample, med sina rutnätsformade kvarter med rundade hörn (vilket ger känslan av ett torg vid varje korsning), är mer av stora hus och större, oftast exklusivare, affärer (mestadels kläder). Då talar vi om just den, för schlagerkung tidigare okända, del av Eixample som sågs igår. Tidigare år har även andra delar av Eixample besökts, och lär besökas även i år. Utöver att kvarteren är uppbyggda på samma sätt finns ju även fantastiska byggnader och skapelser av diverse arkitekter. Men det får återkommas till en annan dag.

Efter vandringen blev det en halvdag på stranden. Tar det lite lugnt med solandet så här i början. Men är skönt att ligga och läsa en bok på stranden, eller bara koppla av, och självklart trevligt att få kasta sig i havet och som under tisdagen även få ta del av lagom stora vågor. Till lunch hade tagits med tapas som oliver och korv men även egentillagad Huevos con patatas (ägg och potatis med tillbehör).

Klockan 19:00 var det dags att titta på idrott hemifrån. DN-galan visades, lyckligtvis, på SVT Play. Tyvärr ingen höjdare för oss svenskar, tänker då särskilt på trestegskungen. Men ändå kul att följa galan trots att man befinner sig utomlands.

På kvällen (dvs ca klockan 22:00 efter DN-galan) blev det middag i närheten. En av alla de restauranger som ligger på samma lilla gata som lägenheten. Restaurangen serverade racions (och i ärlighetens namn också media racions även om det inte stod så på menyn). Racions är större varianter av tapas. Perfekt när vi var flera som ville smaka av varje rätt. Manchego-ost var höjdaren för kvällen och Pa amb tomaquet (katalanskt bröd med tomat) standarden som alltid går hem. I övrigt kan det sägas vara lite inslag av Andalusien över måltiden eftersom det är där som racions är betydligt vanligare än tapas.
 
Inte helt enkelt att skilja alla storlekar åt men under dagarna hittills har ju prövats några, framförallt tapas vilket intagits dagligen. Minsta storleken är baskiska Pintxos. Det finns i och för sig en mindre variant av pintxos, Pintxitos, men de är nog för små att serveras på restaurang. För att krångla till det hela kallas en enstaka pintxos för Racion de pintxos. Inte att förväxla med andalusiska Racions. Finns i varianten Racion (stor portion) och Media racion (mellanstor portion). Slutligen spanska Tapas. En enstaka kallas helt enkelt för Tapa. Med tanke på att även paella intagits under dagarna, och paella snarast får anses utgöra en rätt från Valencia (också i Katalonien liksom Barcelona), har åtminstone fyra olika spanska matdistrikt bjudit schlagerkung på upplevelser under just fyra dagar.

Blev förresten en glass efter stranden också, i "palmgången" framför Triumfbågen. Från havet räknat ligger Parc de la Ciutadella (stor park med bl.a. zoo) och sedan palmallén som leder fram till Triumfbågen, i den östra delen av stadsdelen där lägenheten ligger. Närmaste tunnelbanestation är just Arc de Triomf.


Pintxos och txakoli

Igår måndag var det molnigt på förmiddagen. Vilket innebar ett perfekt tillfälle att handla hem lite mat och dryck från affären en bit bort. Bära hem varor utan strålande sol innebär trots allt att svetten inte lika lätt utvecklas. Bra.

Inte ens ett dygn har schlagerkungs film (Olé olé olé olé) legat ute på youtube. Och redan har över 200 tittat. Ok, det är nog inget rekord men kul att den inte ligger på youtube helt osedd.

Den tredje dagen i Barcelona ägnades i övrigt åt en eftermiddag på stranden, ta ännu en kaffe på det extremt lokala fiket (men framöver blir det nog att brygga lite i lägenheten också), besöka whisky-mannen (spansk kraftig äldre man med stort vitt skägg) som plockade fram en Talisker av äldre årgång och hällde upp lika generöst som alltid, äta prisvärd middag (paella med kyckling och skaldjur) på underbart vackra torget Placa Reial. Och så lunch då.

I området där schlagerkung har lägenheten, El Born Barrio, finns ett flertal bra och omtalade restauranger. Målet för lunchen var inte en katalansk utan istället en baskisk restaurang, Euskal Etxea. Nu visade det sig att kunskaper om veckodagarnas namn på svenska, engelska, franska, spanska etc. hjälpte föga. Dörren var i vilket fall stängd. Det stod något på baskiska och katalanska. Men inte på spanska. En katalansk kille hjälpte till. Det visade sig att Euskal Etxea inte hade öppet för lunch måndag-onsdag.

Eftersom inställningen var att äta baskiskt blev det istället Sagardi (euskal taberna) nära kyrkan Santa Maria del Mar. Det speciella med Euskal Etxea och Sagardi (där det nu blev lunch) är att de serverar baskiska pintxos. Kan liknas vid spanska tapas men pintxos är något mindre och har en tandpetare nedstucken i sig, dels som stöd men också för att räknas när notan väl ska betalas. Till maten passade det bra med det alternativa vita vinet txakoli, som hälls i av bartendern ca en meter över glaset för att få fram smaken.


Nej, det är inte duvan som ligger på tallriken!! Men välsmakande racion de pintxos.

Olé olé olé olé

Strax innan klockan hunnit bli 22:10 intog han scenen. Bruce. Med sitt E Street Band.

Söndag hade blivit måndag. Klockan var 01:10. Och vi hade fått uppleva tre timmars lycka. Ett konstant spelande utan minsta uppehåll. Ok, ett kort då innan extranumren. Men även under den tiden hölls trycket uppe av den sång-, dans- och klappvänliga publiken. Snart 59-årige Springsteen har energin som behövs för att få Camp Nou att rocka loss. Vilken kväll!

Det går igång direkt med ett spår från Born To Run-skivan, Tenth Avenue Freeze-Out. Rockar på med publikfriande nummer som Radio Nowhere och Spirit In The Night där Springsteen nästintill agerar pastor och eldar upp publiken som vilt skrikandes lyfter händerna mot himlen. Denna underbart heta sommarkväll. Good Golly Miss Molly bakas snyggt in av bandet i en av låtarna innan det så är dags för kvällens kung att välja en låt utifrån publikens önskelappar.

Ja, publiken som fått äran att stå närmast scenen har tagit med sig lappar, plakat, skyltar, digitala skyltar, wellpapp, ja allt man kan tänka sig, där de skrivit ett låtval som önskas mest av allt. Kvällens val blir underbara Tougher Than The Rest. Fortsättningen med This Hard Land är briljant och jag älskar den här lugna delen av kvällen. När alla instrument hörs tydligt och man nästintill blir gråtfärdig av den känsla som förmedlas. Dessförinnan hade publiken redan bjudit på sin första Olé olé olé olé. Detta efter att den studiomässigt mediokra, men live i en helt annan och högre division, Working On The Highway, fått publiken att tända till ordentligt.

Halvtid på Camp Nou. En och en halv timmes konsert har avnjutits. Klockan börjar närma sig kvart i tolv. Då. Exploderar publiken. Med ett tak på arenan hade det lyft. Nu börjar konserten på riktigt. Och faktum är att den låt som inleder avslutningen också är kvällens bästa och jublet, stämningen, handklappen, fotstampen, vrålen, skriken, sången och glädjen som publiken visar under den här låten går inte att jämföra med något annat som inträffar under kvällen. I'm going down. En stund att minnas för resten av livet. Låten, artisten, bandet, publiken, arenan. Allt är bara bäst under den här låten. I'm going down står det med digital text på en skylt som någon i publiken tagit med sig. Bruce är inte sen att hitta skylten, ta upp den på scen och visa hela arenan. Låten vill aldrig ta slut. Får inte ta slut. Kan inte ta slut. Går istället över i nästan lika underbara Mary's Place. Halleluja! Publiken bjuder på sin andra Olé olé olé olé.

Segertåget rullar vidare med bland annat Long Walk Home, vilket känns som ett tänkbart slutnummer. Men istället avslutar Badlands konserten. Extranummer? Självklart!

Publiken klappar, stampar och sjunger Badlands. Bruce och gänget samlas på scenen igen. Först ut som extranummer blir Thunder Road. Därefter ett medley med sånt som inte bara Springsteen har skrivit. Sen är det dags. Born To Run men kanske framförallt publikfavoriten Rosalita är extranummer som känns så oerhört välspelade och sjukt bra live att det antagligen är det bästa man kan göra inför en publik. Ändå väntar fler höjdpunkter.

Bobby Jean
följs av irländska folkfesten American Land. Det är spelglädje av Guds nåde. Det är en publik som dansar som galningar, fötter som stampas i takt, händer som är röda efter allt klappande och glädjetårar. Hela arenan hade skakat om den inte stått på en lika fast grund. Jag älskar avslutningen. Ändå väntar mer. Bruce och bandet tar emot folkets hyllningar. Och bjuder såklart även på Twist And Shout i en lång version där publiken är oerhört involverad. Låten går, kanske just för att vi befinner oss i Spanien, över i La Bamba vilket också innebär slutpunkten på en magiskt välspelad och helt underbar kväll. Tack för en fantastisk konsert!

här skriver den lokala tidningen om konserten.

Tre gånger bjöd publiken på den klassiska fotbollssången Olé olé olé olé. Schlagerkung fångade en av dessa underbara stunder, när hela publiken klappar och sjunger. För en gångs skull står Bruce tyst på scenen och bara njuter av en, i mina ögon, fantastisk publik.


Konsert med Bruce Springsteen

The Boss avslutade sin turné i Europa med två spelningar i Barcelona. På Europas största fotbollsstadion, Camp Nou. Schlagerkung besökte söndagens spelning. Den allra sista.

I övrigt ägnades den andra dagen i Barcelona åt stranden, lära känna näromårdet, ta en kaffe och smörgås på lokala fiket, besöka söndagsöppna gallerian Maremagnum och skaffa spanskt kontantkort till mobilen. Och så konsert då. Vilken konsert, vilken arena, vilken stämning, vilken artist, vilket band. Fantastisk upplevelse!

Låtarna som spelades var: Tenth Avenue Freeze-Out, Radio Nowhere, Lonesome Day, Prove It All Night, Darkness On the Edge Of Town, Spirit In The Night, Light Of Day, Working On The Highway, Tougher Than The Rest, This Hard Land, Youngstown, Murder Incorporated, The Promised Land, Livin' In The Future, I'm Going Down, Mary's Place, The Rising, Last To Die, Long Walk Home och Badlands. Extranummer: Thunder Road, Detroit Medley, Born To Run, Rosalita, Bobby Jean, American Land och Twist And Shout/La Bamba.



Första dagen i Barcelona

Det första jag möttes av var den underbara värmen. Högsommarvärmen. Som mötte mig när flygplanet hade gjort sitt. Det är semester i luften. Det är semester!

Det sista jag såg av Stockholm var spöregn. Skyfall.

Schlagerkung och tröjan är på plats i lägenheten. Ikväll, ja middagstid är runt 21:00, blir det tapas i Gracia. Återkommer. Imorgon väntar ju en heldag i Barcelona. Med en särskild höjdpunkt på kvällen.


Semester

Äntligen!

Nästa gång jag bloggar blir det på spansk mark. Om tekniken fungerar. Redan imorgon lördag.

En dag kvar

En dag kvar på jobbet. En ovanligt bra fredag.

Två dagar till lördag. 28 grader och sol. Istället för 18 grader och spöregn.

Till ljumma kvällar. Istället för vantar på.

Tre dagar till söndag. Tre timmar konsert. Istället för tre timmar söndagsångest.

Stockholm Jazz Festival som uppvärmning

Ikväll besöktes Skeppsholmen i Stockholm. Stockholm Jazz Festival. Med huvudnummer. Mary J Blige. Rekordmycket folk. Minst 10.000. Och det svängde. På söndag väntar 100.000. Och konsert igen.

Det blev Milan för Ronaldinho. I vilket fall har han lämnat Barcelona. Schlagerkung gör snarare motsatsen. Lördag. Då.

På vägen hem mötte jag hårdrocksfans som åt hamburgare. Efter Iron Maiden på Stadion.

Och. Bara två dagar med arbete. Sen. Semester.

Schlagerkung ersätter Ronaldinho

Om två dagar lämnar Ronaldinho Barcelona och Camp Nou. Rykten placerar honom i Manchester City. Eller möjligtvis Milan.

En före detta kung abdikerar och ersätts av en annan. På söndag intar schlagerkung Camp Nou. Enligt uppgift kommer även "Chefen" att vara där. Tillsammans med ca 100.000 andra.


Barcelona

Visst blev det EM-guld i fotboll för Spanien.


Och Nadal, från katalanska Mallorca, vann Wimbledon.

För ovanlighetens skull är inläggets titel ingen låt från Melodifestivalen eller ESC.
Men så är det semester snart. Bloggen byter karaktär. Katalanska Barcelona hägrar.