La Ribera/El Born och den magiska fontänen

Söndagen inleddes lugnt. Åkte regionaltåget tillbaks från Sitges till lägenheten. Praktiskt taget hela vägen. Faktum är att vid "min" tunnelbanestation, Arc de Triomf, finns även plattform för tåget. Vilket är oerhört praktiskt.

Molnen som syntes till förra veckan (och helt täckte solen under några timmar förra måndagen) är nu som bortblåsta. Blå himmel är standard.

Natten söndag/måndag var nog den varmaste kvällen/natten med 26 grader (men tydligen så kallt som 24 när jag väl låg och sov). Tur att det finns AC!

Redan under lördagen blev jag tipsad om Salsa Romesco (av märket Ferrer). Under söndagen smakade jag. Oerhört gott. När du tröttnat på pesto (annan favorit) kan detta varmt rekommenderas. Utmärkt ihop med pastan. Enligt förpackningen passar den också bra till fisk, skaldjur och sallad. Eller bara ät den som den är...


Söndagar är tydligen dagen då schlagerkung filmar och lägger ut resultatet på youtube (se nedan).


Söndagar är också dagen då heliga platser besöks. Förra söndagen, Camp Nou (fotbollstempel). Den här söndagen, Santa Maria del Mar (stor kyrka).

Det blev den kortaste av turerna, rundvandring nummer två (enligt bokens numrering), stadsdelen la Ribera (El barri de la Ribera). Dvs den stadsdel där schlagerkung har sin hemvist under tiden i Barcelona. Och som jag tidigare benämnt El Born. Vilket den även kallas i folkmun. I vilket fall (oavsett om namnet la Ribera eller El Born används) ligger stadsdelen inom det gamla Barcelonas gränser. Medeltida ursprung. Den utgörs egentligen av två gamla stadsdelar, Sant Pere (där schlagerkung bor) och Santa Maria del Mar. Sant Pere var handelsmännens kvarter. Santa Maria del Mar var sjömännens.

Rundvandringen började på andra sidan Via Laietana (Gotiska kvarterens sida) vid Placa del Angel. Över nämnda gata och sedan längs Carrer de l'Argenteria fram till Placa de Santa Maria där den stora kyrkan ligger, iglesia de Santa Maria del Mar. Kyrkan är byggd i gotisk stil och är från 1300-talet. Den var öppen för dagen och det blev en ganska lång stund även invändigt. Väldigt vackra glasfönstermålningar. En personlig reflektion över de tre mest kända kyrkorna i Barcelona är att Santa Maria del Mar är den vackraste invändigt och den som passar bäst att besöka för gudstjänst eller konsert, att katedralen (Gotiska kvarteren) visserligen är störst men under ständig restaurering vilken gör den rätt trist att besöka, att Templo de la Sagrada Familia är den klart häftigaste och är den kyrka som man bara måste se om man ska välja en kyrka i Barcelona.

Vidare på restaurangtäta Passeig del Born och vänster in på Carrer Montcada (som sammanbinder Sant Pere och Santa Maria). Även här finns många trevliga restauranger och en hel del palats. Som är något svåra att överblicka från denna trånga gata/gränd. Blandning av 1300-, 1400-, 1500- och 1600-tal. På nummer 15 ligger Palau Aguilar där Barcelonas mest besökta museum ligger, Museu Picasso. För dagen var kön lång lång lång. Men ett besök lär bli av. En annan dag.

Över gatan Carrer de la Princesa. Vi är nu inne i Sant Pere. Förbi minitorget Marcus och in på Carrer de los Carders, som leder till Placa de Sant Agusti el Vell och schlagerkungens bostad. Sengotiska byggnader. Istället för att gå upp i lägenheten fortsätter turen längs 1800-talets Carrer Basses de Sant Pere till torget Placa de Sant Pere med klostret Convento de Sant Pere les Puelles. Från år 945.

Enkla barockhus längs Carrer Sant Pere Mes Alt till rundvandringens slutpunkt, konserthuset Palau de la Musica Catalana. Tillhör världsarvet. En fantastiskt vacker byggnad, med sagolika utsmyckningar i bl.a. mosaik, i modernistisk stil från år 1908 (av välkände Lluis Domenech i Montaner). Även invändigt är det en höjdare (vet jag sedan tidigare år). Men eftersom den för dagen var stängd blir det återbesök här. Garanterat.

Mat att verkligen minnas den här dagen är gamla favoriten Taller de Tapas. Den som ligger på Carrer de l'Argenteria. Med rätt val av tidpunkt för besöket fanns bord. Här avnjöts dryck i form av sangria. Samt avslutande espresso (café solo). Och maten bestod av Pa amb tomaquet (katalanska brödet med tomat och olivolja), Trinxat verdures (potatis-, lök- och grönsaksgratäng med Ibericoskinka), Xoricets Sidra (stekt chorizokorv i cider) samt Musclos Vapor (kokta musslor). Musslorna är de godaste jag har ätit i hela mitt liv. Och då har jag ätit musslor ett antal gånger. Perfekt kokta och gudomlig smak. Taller de Tapas är inte billigaste tapasstället men helt klart prisvärt. Så gott!

Vid halvelvatiden blev det en varm (fuktig, het, svettig) tunnelbana till Placa Espanya. Målet var att hinna till 23:00-föreställningen vid La Font magica de Montjuic. Eller kort och gott Font Montjuic. Den magiska fontänen. Klockan 22:55 var vi på plats för att avnjuta en vattenshow med färg, ljus, rörelse och musik i en underbar kombination (se filmer nedan). Fontänen upprättades 1929 under den stora världsutställningen som det året hölls i Barcelona. En bra avslutning på söndagskvällen.


Den magiska fontänen - på lite avstånd, kort version. Schlagerkung filmar.
 

Den magiska fontänen - lite närmare, längre version. Schlagerkung filmar även denna uppföljare.

Kommentarer
Postat av: Nina

Samma sorts väder som här då mao, varmt! Hur är det, kan du spanska eller funkar det ändå?

Nina

Postat av: schlagerkung

Tror faktiskt det är varmare (enligt termometern) dagtid i Sverige. Men ganska fuktig luft här så det känns väldigt varmt. Å andra sidan är det nära till stranden. Nätterna är nog varmare här dock. Men är trevligt när man slipper ha jacka/tröja. Enda gången den tunna jackan använts är på planet hit (där det var kallt). Kan spanska på restaurang (mat och dryck) :-) Men det går bra. Idag såg jag tydligen så hemtam ut så jag fick vara guide åt några svenskar som hade förirrat sig. Dom frågade på knackig engelska. Så på pin tji svarade jag på klockren danska. Hoppas dom hittade rätt!

2008-07-28 @ 20:56:26
URL: http://schlagerkung.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback