Omröstningen - så går det till

Istället för att som i semifinalerna endast låta deltagande länder (+ de fem redan finalklara) rösta så är det i finalen dags för alla 43 länder att avlägga sina röster.

Omröstningen liknar den svenska finalen. 50 % hämtas från telefonomröstningen och 50 % från en jury. Där folkets röst är avgörande vid ett oavgjort resultat.

Varje lands telefon/sms-röster omvandlas till poängen 1-8, 10 och 12 (dvs till de tio högst placerade bidragen). Varje lands jury (fem personer) delar ut poängen 1-8, 10 och 12 (dvs till de tio högst placerade bidragen).

Därefter slås de samman. Det betyder att det inte handlar om en lista där samtliga 43 länder rangordnats av folket/juryn, utan endast de tio bidrag som folket/juryn gett poäng enligt ovan slås samman.

De tio översta bidragen i den nya sammanslagna resultatlistan får 1-8, 10 och 12 poäng. Dvs landets poäng som kommer att redovisas i sändningen.

Om två bidrag får samma poäng vinner det bidrag som fått flest antal poäng från folket.

Ett exempel: Vi utgår från att Finland får 12 poäng av det svenska folket (telefon/sms) och 10 poäng av den svenska juryn (fem personer). Frankrike får 10 poäng av det svenska folket och 12 poäng av den svenska juryn. Efter sammanslagningen får båda länderna 22 poäng (Finland 12+10 och Frankrike 10+12). Men eftersom Finland fått flest poäng av folket (telefon/sms) vinner Finland. Sverige kommer alltså i ovanstående exempel att ge 12 poäng till Finland och 10 poäng till Frankrike. 

Spännande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback