Inför finalen

Fem nordiska bidrag i finalen. Roligt. Men ändå inte bra. För Sverige. Betyder att Malena får svårt att ta Nordens 12:or. Allting talar för att exempelvis Danmark ger sin 12:a till Island. Och sin 10:a till Norge. Och så vidare.

Mycket talar för Norge ikväll. Även om endast två manliga soloartister har vunnit ESC de senaste 20 åren. Toto Cutugno för Italien 1990. Och Dima Bilan för Ryssland 2008. Kanske var det ett trendbrott. Två av kvällens huvudfavoriter har just en manlig solosångare. Norge. Och Grekland.

Att nästan alla bidrag går vidare från semifinalerna (20 av 25) höjer nivån på finalen. Som i stort sett är fri från skämtbidrag. Ja, avsaknaden av rena fånerier är total i årets final. Vilket känns skönt. Tyskland spexar förvisso till det. Och en och annan kanske tycker att något lands bidrag låter som ett skämt. Men inget land har åtminstone den grundtanken i år. Hög kvalitet. Mycket bättre än förra årets final.


Sedan år 2001 har vinnarlandet alltid varit ett land som aldrig tidigare vunnit tävlingen. Talar för Azerbajdzjan. Och Island. Eller Bosnien-Hercegovina och Armenien.

Men trots tidigare segrar får ändå Norge räknas som storfavorit tillsammans med Grekland, Turkiet och Ukraina.


Elva finalister som aldrig har vunnit ESC: Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Island, Kroatien*, Litauen, Malta, Moldavien, Portugal och Rumänien.

Sju finalister som har vunnit ESC en gång**: Estland, Finland, Grekland, Ryssland, Turkiet, Tyskland och Ukraina.

Sju finalister som har vunnit ESC flera gånger***: Danmark, Frankrike, Israel, Norge, Spanien, Storbritannien och Sverige.

*Kroatien har aldrig vunnit som eget land. Men det var från Kroatien som Jugoslavien hämtade sitt bidrag när de vann år 1989.
**Samtliga har vunnit sin enda gång under perioden 2001-2008 utom Tyskland som vann år 1982.
***Två segrar för Danmark, Norge och Spanien. Tre för Israel. Fyra för Sverige. Fem för Frankrike och Storbritannien.


Formtopp eller inte

Omröstningen - så går det till


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback