Vodka - Semifinal 2

Äntligen vårvärme och sol igen här i Stockholm. Belgrad bjuder på högsommarvärme och tuff konkurrens ikväll.

Till skillnad från den förra semifinalen blir det en riktigt stark inledning med fyra finalkandidater från startnummer 1-4. Avslutningen bedömer jag som svag varför det knappast lär gå vidare lika många bidrag från den andra halvan ikväll.  

Betygen är enbart baserade på mitt eget tyckande. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Schlagerkung sätter betyg och fäller kommentarer om den andra semifinalen

1  Island 

Stark inledning på semifinalen. Är dock inte helt övertygad, refrängen något för svag. Tjejen känns mer hemtam på scenen. Killen något svajig. En Etype-låt utan Etype. Eurodisco/techno. Bra. Men räcker det?

Betyg: 6

2  Sverige
Kvällens första silverfodral. Sjunger bäst. Är proffsig. Men inte spektakulärt. Kan ha svårt att nå fram genom rutan. Men jag tror och hoppas på final. Bästa låten ikväll. Höjningen magnifik. Nästintill full pott. Heja Sverige! 
Betyg: 9

3  Turkiet
Att Turkiet går vidare är lika säkert som att det bor minst 10.000 telefonröstande turkar i minsta lilla land. Tyskland får inte rösta ikväll, men det blir ändå final. Är låten värd en finalplats? Nej! Ok rocklåt. Men ganska blek. Och anonym.
Betyg: 4

4  Ukraina
Kvällens andra silverfodral. Eller om det möjligen är Charlottes silverfodral som återanvänds. Omöjligt att se skillnad. Snyggare tjej i fodralet dock. Även här är det fråga om ett proffsigt framförande och scenshowen är snyggare än Sveriges. Kommer att se riktigt bra ut i TV. Blir livsfarlig. Låten? Inte alls lika stark som Hero. Refrängen är minst sagt svag, tar aldrig fart. Oavslutad. Men det räcker till final. Och väl där, prispallen.
Betyg: 6

5  Litauen
Sämst ikväll. Pretentiöst. Falsksång. Vidrigt att lyssna på. Och att titta på. Bara för att det är en låt och inget medvetet skämt får den en poäng.
Betyg: 1

6  Albanien
Väldigt ung sångerska med bra röst. Något nervös på scen kanske. En av mina favoritmelodier ikväll. Saknar nog chans på finalplats. Hör dock hemma i finalen. Om jag får bestämma.
Betyg: 7

7  Schweiz 
Favorit bland många ESC-fans. Speciellt här i Sverige där den röstats fram som årets bästa ESC-låt. Har dock haft problem med rösten. Viss risk för falsksång. Annars en klassiskt snygg sak. Börjar lugnt. Tar fart. Hade med säkerhet vunnit om året var 1988. Italienska fungerar utmärkt. Fortfarande en favoritlåt för mig men sångrösten drar ned betyget något. Hoppas på ett bra framträdande ikväll.
Betyg: 8
 
8  Tjeckien
Hade en något pinsam men rolig video. Scenframträdandet inte lika starkt. Nästintill en katastrof på scen vilket är synd på en ok poplåt. Om ni tyckte att Rysslands sångare var avklädd så är det väl inte mycket mer tyg på tjejerna i det här bidraget. Räcker nog inte. Men texten är en höjdare med sköna nödrim. If you wanna have some fun - don't run. Betyg: 5

9  Vitryssland
Även om titeln är pinsam. Så sätter den sig. Silver igen. Kan mycket väl gå till final. Sångaren gör en någorlunda insats. Och låten är inte den sämsta. Skön melodi. Sämre text.
Betyg: 6

10  Lettland
Barnens favorit. Skämtsam men ingen ren skämtlåt. Utklädda till pirater. Fjantigt. Och jag som hade svårt för Lettland redan förra året när de försökte sjunga opera i hög hatt, frackjacka och jeans. En av herrarna från förra året är pirat i år. Har han ingen skam i kroppen? Nej tack. Risk för final. Tur att semifinalen går så sent att de flesta barnen redan gått och lagt sig.  
Betyg: 3

11  Kroatien
Sticker ut. En 75-årig gubbe (75 cents!) är med på denna kroatiskt traditionella melodi. Inte helt oäven. Och gubben är den äldste deltagaren någonsin i festivalen. Bara en sån sak. Jag gillar det här. Men det känns ändå lite mossigt. Dock charmigt. Final är nog ingen högoddsare.
Betyg: 6

12  Bulgarien 
Ännu ett bidrag som sticker ut. Breakdance. Scratch. Tungt intro. Tjejen räddar låten. Och den sätter sig. Ordentligt. Växer mer och mer. Skön musikslinga. Får gärna gå till final.
Betyg: 7

13  Danmark
Oerhört jämnt startfält. Många som jag placerar runt 6 poäng. Här är ännu en. Bra sångare med hyfsad låt och en refräng som sätter sig vid första lyssningen. Skönt sväng. Dock något tjatig.
Betyg: 6

14  Georgien
En av kvällens sämsta. Tyvärr stor risk för att den går till final. Det känns så. Låten i sig är en vidrig sak framförd på knackig engelska. Text om fred. Som jag gärna slipper höra på lördag. Tack.
Betyg: 3

15  Ungern
Skrällvarning utfärdas. Med tanke på att Polen tog sig till final. Men det ska väl ändå inte räcka. Hoppas jag. En seg historia. Ganska fin. Men jag somnar.
Betyg: 4

16  Malta
Och vaknar garanterat till Maltas spionhistoria. Vodka och Duracell. Av någon anledning tilltalar den mig. Gör säkert en och annan stressad. Bra sångerska med alt-röst. För en gångs skull. Befriande. Full fart framåt. Party party.
Betyg: 7
 
17  Cypern
Förra året hade Cypern sin bästa låt på mycket länge. Och åkte ut. I år är det en av deras sämsta någonsin. Om än med traditionella inslag. Nu går den väl vidare bara för det. Hoppas inte. Jag förstår ingenting. Tråkigt nummer, trist sång. Påfrestande och jobbig.
Betyg: 2

18  Makedonien
Växer för varje lyssning. Men räcker ändå inte. Det närmaste vi kommer Justin Timberlake-musik i år. Och det gillar jag som bekant inte. Går den till final är det skandalöst.  
Betyg: 3

19  Portugal 
För en gångs skull tror en del att Portugal ska ta sig till final. Är ju annars ett land med ett oerhört dåligt facit i tävlingen. Får gärna fortsätta så. Jag är inte såld på det här. Sångerskan visar engagemang och tar i. Men jag fattar ingenting och önskar låten var kortare än tre minuter.
Betyg: 4

Sammanfattning
Betyg 10-9
Sverige.

Betyg 8-7
Schweiz, Albanien, Bulgarien och Malta.

Betyg 6-5
Island, Ukraina, Vitryssland, Kroatien, Danmark och Tjeckien.

Betyg 4-3
Turkiet, Ungern, Portugal, Lettland, Georgien och Makedonien.

Betyg 2-1
Cypern och Litauen.  

Betyg 0
--- inget bidrag

Snittbetyg semifinal 2                 5,11

Snittbetyg finalbidragen             4,8

Snittbetyg semifinal 1                 4,42 (efter programmet/uppdatering 4,58)  

Semifinal 2 har alltså de genomsnittligt bästa låtarna och den tuffaste konkurrensen. Svårtippat.

Vodka framförs av Morena för Malta i den andra semifinalen. ESC 2008. Förhoppningsvis blir det final. Men jag är osäker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback