Parc Güell

Fortsatt segt med uppkopplingen mot nätet. Men här kommer i alla fall lite om vad som hände i måndags.

Ännu en dag med herr Gaudi. Denna gång i parken han skapade tillsammans med Josep Maria Jujol i början på 1900-talet. Parc Güell. En fantastisk park i stadsdelen Gràcia. En fantastiskt varm dag. Parken som egentligen var tänkt som bostadsområde. Men därav blev intet. Däremot bodde Gaudi själv i ett hus i parken. En park med mosaik, pelargångar, kaktusar, den kända symbolen för parken (ödlan), bänken med utsikt mot staden. Älskar parken. Bland det bästa som finns att uppleva i Barcelona.

En kort sväng i exklusiva stadsdelen Sarria-Sant Gervasi.

Tillbaks till Gràcia. Som, utöver Parc Güell, endast besökts kvällstid tidigare. Mysig stadsdel med trånga gator och ett flertal kaféer, restauranger och trevliga torg. Blev en kaffe vid det mest kända torget, Placa del Sol. Och nyhetstidningen La Vanguardia.

Palau Robert och ett par fotoutställningar. Robert Descharnes, vän till katalanska konstnären Dalí, har över 60.000 fotografier av Dalí och hans vänner i sitt fotoarkiv. Utställningen bestod av de bästa av dessa fotografier som är tagna i Dalís hemstad Cadaqués. Vidare fotouställningen Mira El Mundo. Nyhetsbyrån Reuters med 80 av sina bästa fotografier tagna mellan år 2000 och 2005. Utställningen är en hyllning till de 240 journalister som sedan år 2000 har mist livet när de bevakat konflikter världen över. Fotografierna var helt fantastiska.

Vidare på Passeig de Gracia. Ser kön utanför Casa Mila. Ägnar en stund åt shopping längs gatan som leder mot Placa Catalunya. In på stora varuhuset El Corte Ingles. Köper ett 4 GB usb-minne. Går ut mot Portal de L'Angel. En kort stund senare förbi saluhallen Mercat de Santa Caterina. Lägenheten ligger nu bara runt hörnet.

Kvällen gick i Galiciens tecken. Den autonoma regionen Galicien i Norra Spanien som gränsar mot Portugal. Det blev mat på Carrer Mercé, samma gata där gitarren införskaffades. Nästan nere vid vattnet i gränslandet mellan Barri Gotic och El Born. Typiskt galicisk mat. Ett par spanska vänner visste verkligen vad de gjorde när restaurangen valdes. En upplevelse. Paprikakryddad bläckfisk, pan con tomate, friterade minibläckfiskar, grön peppar samt friterad småfisk (med huvud och allt). Till det, cava-sangria (en gul sangria med mousserande vin, som inte är lika söt som den röda sangrian). Extremt god mat. Oerhört lyckat.

En avslutande drink för kvällen, Daiquiri, på liten bar i samma område. En av de spanska vännerna pratade om Pippi Långstrump samtidigt som en tegelsten lossnade ur bardisken. Fascinerande. En kväll att minnas.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback