Shady lady

Mycket talar för Ukraina ikväll. Bland annat det faktum att en kvinnlig soloartist vunnit ESC sju gånger de senaste tio åren. Än mer tydligt. Fem gånger de senaste sex åren.


Ingen manlig soloartist har vunnit ESC sedan Toto Cutugno vann för Italien 1990. För de nogräknade har Dana International en gång i tiden varit man. Och vann för Israel 1998. Men det är alltså väldigt länge sedan en manlig soloartist lyckades fullt ut i dessa sammanhang. Det talar emot storfavoriten Ryssland. Skönt! Deras låt och artist är inte värda en seger i den finaste av tävlingar.


1987 vanns tävlingen av Irlands Johnny Logan. Han blev då den förste och hittills ende artist som vunnit tävlingen två gånger. Ska Charlotte bli den första kvinnliga artisten som lyckas med bedriften att vinna två gånger? Inte mycket talar för det. Men chansen finns där. Då blir hon större än Carola. Åtminstone i Europa. På hemmaplan är det fortfarande Carola som är schlagerdrottning. Trots årets missräkning.


Klockan 21:00 väntar tre timmar och femton minuter av sång, röstning och spänning.


Är det några artister som verkligen höjer sina låtar är det Ukraina och Danmark. Ukraina höjer en medelmåttig sak till vinnarkandidat. Dansken höjer en hyfsad låt till en självsäker och medryckande låt med chans på top-10.


Växt mest under veckan? Portugal. Men bara om segern står mellan den och Ryssland kan jag börja hoppas på Portugal. Alltför blek fortfarande.


Eftersom Lettland röstades fram från semifinalen är sistaplatsen gjuten för Tyskland. Frankrike kommer nog att få några röster/proteströster. Liksom Spanien. Storbritannien kan visserligen utmana men borde få någon poäng. Tyskland sist.


Serbien hamnar högt.


Ska jag få en tidig födelsedagspresent genom en svensk seger? Finalen går relativt sent på året. Vilket den även gjorde år 1999 när Sverige vann senast. Ett gott tecken kanske.


Armenien har tappat i styrka efter falsksången i semifinalen. Tycker fortfarande inte att Ryssland har en vinnarlåt. Eller artist. Men det gick ju bra för Tatu trots falsksång. Kan det tala för Georgien? Som liknar Tatus låt.


Grekland satte sig vid första lyssningen. Men jag tyckte att det var en upprepning utan en tillräckligt bra refräng. Den tillhör favoriterna. Och växer i styrka. Osäker. Uppfriskande att se något annat än silver. I stort sett varenda tjej, även Serbien, har ju silverklänning.


Ingen klar vinnare i år. Serbien var given förra året. Liksom Grekland 2005. Och Ukraina 2004. Jämnare i år men utan den riktiga topplåten som vinnarkandidat. Mer show än låt. Något synd. Sammantaget ändå en bättre final än förra året. Och jämför jag med 1999 känns 2008 som extremt mycket bättre. Då kom Island tvåa med en tveksam historia och Charlotte Nilsson vann med en dansbandslåt som inte håller samma klass som årets bidrag med Charlotte Perrelli. Krotaien hade 1999 års bästa låt. 2008 är Kroatien inte bäst. Men väldigt bra.


Frankrike kommer inte att charma TV-publiken. Det får ni se ikväll. Lite väl galet kanske att vägra titta in i kameran. Kan straffa sig. Videon som var så bra. Synd!


Inte så skämtsamt ikväll. Som tur var. Lettland och Spanien är kvällens Stefan och Krister. Och Ukrainas sångerska har också skojat till det. Hennes egentliga namn Karolina har baklänges blivit artistnamnet Ani Lorak. Spexigt värre...


Ikväll röstar 43 länder. Inte lika säkert då att det blir nordisk framgång igen. Finland kan skrälla. Dvs top-10.


Sedan år 2001 har vinnarlandet alltid varit ett land som aldrig tidigare vunnit tävlingen. Talar för Ryssland. Och Armenien.


Om Ukraina lyckas vinna ikväll blir dom det första landet sedan Sverige som lyckats vinna tävlingen två gånger under en 10-årsperiod. Skuggiga damen. Ukraina vinner.


Shady lady framförs av Ani Lorak för Ukraina i finalen av ESC 2008. Den gick vidare från den andra semifinalen och har stor chans på seger ikväll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback