Hero - Final

Inte långt kvar nu. Äntligen final!

Schlagerkung sätter betyg och fäller kommentarer om finalen

1  Rumänien
Bra inledning på finalen. En stark ballad. Klassisk. Snygg. Smörig. Gärna en hög placering men ingen vinnare.
Betyg: 7

2  Storbritannien 

Skönt sväng. Som vanligt de senaste åren är väl landet chanslöst. Glädje. Soul och funk.

Betyg: 6


3  Albanien
Ung tjej som inte riktigt klarade pressen i semifinalen. En bra låt men något svajig sångröst. Nervös på scen.
Betyg: 6

4  Tyskland
Tysk tjejgrupp som återförenats. Tyvärr. Saknar samspel. Och än viktigare. Saknar sångröster. Hemskt framförande. Klart sämst ikväll. Irlands kalkon har ersatts av Tysklands motsvarighet. Vidrigt. Koka kaffe eller kräks. Valet är ditt.
Betyg: 0

5  Armenien
Ruslana-kopia. Som sjöng fruktansvärt illa i semifinalen. En av kvällens bästa refränger. Men sångerskan sänker den från vinnarkandidat till en placering kring 6-12.
Betyg: 6

6 Bosnien-Hercegovina
En udda fågel. Som jag inte kan låta bli att tycka om. Växer. Helt klart annorlunda. Scenframträdande som sticker ut. Låten börjar ganska svagt. Men sen exploderar den likt Marit Bergman på scen. Är det förresten hon som står och hänger tvätt? Jag hoppas på en riktigt hög placering.
Betyg: 8

7  Israel
Hyfsad refräng. Helt ok scenframträdande. Någonstans i mitten.
Betyg: 5

8  Finland 
Hårdrock när den är som sämst. Men jag tror den kan överraska och hamna ganska högt, top-10.
Betyg: 4

9  Kroatien
En 75-årig gubbe är med på denna kroatiskt traditionella melodi. Skönt sväng. Jag gillar det här. Charmigt. Får gärna vinna.
Betyg: 8

10  Polen
Svag ballad. Amerikansk produktion. Oäkta.
Betyg: 3

11  Island 

Stark låt men ändå är refrängen något för svag. Tjejen känns mer hemtam på scenen. En Etype-låt utan Etype.
Betyg: 6

12  Turkiet
Ok rocklåt. Men ganska blek. Och anonym.
Betyg: 4

13  Portugal 
Har växt under veckan. Men jag är inte såld på Crucified-kopian. Sångerskan visar engagemang och tar i. Kan den verkligen vinna?
Betyg: 6

14  Lettland
Barnens favorit. Utklädda till pirater. Fjantigt. Men bättre än Lettlands vinnarlåt 2002.
Betyg: 4

15  Sverige
Måste sjunga bättre och sätta kamerorna bättre än i semifinalen. Då kan det räcka riktigt långt. Är proffsig. Men inte spektakulär. Kan ha svårt att nå fram genom rutan. Men jag hoppas på seger. Bästa låten ikväll. Höjningen magnifik. Heja Sverige!
Betyg: 9

16  Danmark
Bra sångare med hyfsad låt och en refräng som sätter sig vid första lyssningen. Skönt sväng. Dock något tjatig. Sångaren lyfter den till en hyfsad placering. Han är bättre än låten.
Betyg: 6

17  Georgien
En av kvällens sämsta. Låten är en vidrig sak framförd på knackig engelska. Text om fred. Som jag inte vill höra. Snyggt klädbyte dock. Och kommer få höga poäng av många grannar som sympatiserar.
Betyg: 3

18  Ukraina
Härmapan som snott Charlottes scenkläder. Snyggare tjej i fodralet dock. Ett proffsigt framförande och scenshowen är mycket snyggare än Sveriges. Ser riktigt bra ut i TV. Livsfarlig. Låten är inte alls lika stark som Hero. Refrängen är minst sagt svag, tar aldrig fart. Oavslutad. Men den växer. Det bästa framträdandet ni kommer att se ikväll. Tillräckligt bra låt för att det ska bli seger.
Betyg: 8

19  Frankrike
En lodare som glider in på scen i en golfbil och vägrar titta in i kameran. Coolt och annorlunda. Den låt som känns mest radiomässig. Men framförandet på scen känns minst sagt blekt. Sjunger inte bäst live. Om det här går hem i Europa är tveksamt. Men för mig räcker det långt.
Betyg: 7

20 Azerbajdzjan 
Rockopera. En saga/mardröm om himmel och helvete. Jag står inte ut. Sluta skrik för....sjutton!
Betyg: 1

21  Grekland
Ouzo och bifteki. Med moderna inslag. Personligen har jag svårt att placera den. Men det är helt klart en låt som fastnar. Något tjatig. Hennes röst är inte den starkaste. Men framträdandet i övrigt är oerhört proffsigt. Kan vinna.
Betyg: 6

22  Spanien
Spansk buskis. Här är det meningen att vi ska lära oss olika danser. Men när inte ens de som står på scen kan dansa blir det inte särskilt trovärdigt. Musiken går inte till historien. Lägg ner!

Betyg: 2

23  Serbien
Vi har hört det här förut. Lane Moje och liknande. Personligen är jag något trött på det men tror att den kommer placera sig väldigt högt, åtminstone bland de fem främsta. Visst är det välgjort men melodin är för svag. Inramningen bättre. Jag är tveksam. Skeptisk.
Betyg: 5

24  Ryssland
Överskattad. Tycker han sjunger illa. Risken är dock överhängande att den vinner finalen.
Betyg: 5

25  Norge 
Festivalen avslutas med en topplåt. Annorlunda i sammanhanget. Ändå ganska vanlig. Måste sjunga bättre i framförallt verserna än under semifinalen.
Betyg: 7

Betygen är enbart baserade på mitt eget tyckande. Betygen delas ut på en skala från 1-10 med 10 som högsta och 1 som lägsta betyg. I extrema fall kan betyget 0 (noll) delas ut till låt som kränker ESC och riskerar att förstöra människors hälsa.

Sammanfattning
Betyg 10
--- inget bidrag

Betyg 9
Sverige

Betyg 8
Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Ukraina.

Betyg 7
Rumänien, Frankrike och Norge.

Betyg 6
Storbritannien, Albanien, Armenien, Island, Portugal, Danmark och Grekland.

Betyg 5
Israel, Serbien och Ryssland.

Betyg 4
Finland, Turkiet och Lettland.

Betyg 3
Polen och Georgien.

Betyg 2
Spanien

Betyg 1
Azerbajdzjan

Betyg 0
Tyskland

Snittbetyg finalbidragen             5,28

Läs mina tankar inför kvällen här.

Hero framförs av Charlotte Perrelli för Sverige i finalen av ESC 2008. Den gick vidare från den andra semifinalen och jag hoppas på seger ikväll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback