Vamos a la playa

Eller platja som det heter här i Barcelona. Strand alltså.

Lunch blev det på den absolut närmaste restaurangen. Från lägenheten sett. Bara ett par meter bort. Italiensk med vita dukar. Mezzaluna cantina italiana. Lunchmenyerna (menu del dia) är verkligen prisvärda. För under 10 euro (under 100 kr alltså) serverades bröd (pa amb tomaquet), förrätt (carpaccio), huvudrätt (pasta), efterrätt (sorbet), dryck (ett glas vin) och kaffe (café solo). Smakade väldigt bra. Lagen säger att restaurangerna måste ha en menu del dia. Perfekt.

Onsdagens rundvandring blev min fjärde. Guidebokens rundvandring V (fem), Fasaden mot havet. Inleddes längst ner på La Rambla (mot havet till). Fredens port, Portal de la Pau, ett torg som öppnar sig mot havet där Mirador de Colon står och vid vars sida Drassanes, tullen och Barcelonas hamnstyre ligger.

Byggnaden Drassanes (Atarazanas) är det största medeltida skeppsvarv som finns i hela världen. Började byggas redan år 1378. För tillfället ligger marinmuseet där. Mitt på torget står alltså Mirador de Colon, en 50 meter hög kolonn på vilken Christopher Columbus står staty. Allra högst upp. Inuti kolonnen finns en hiss som kan åkas upp till toppen för att se på utsikten över hamnen, berget Montjuic, ja hela staden. Har åkt hissen tidigare år men hoppade det igår.

Blickar ut mot havet och den gamla hamnen. Svalorna (golondrinas) lägger ut. Turistbåtar alltså. Ut på den relativt nya bron Rambla del Mar som leder till Moll d'Espanya med gallerian Maremagnum (där det spanska mobilnumret införskaffades), biografer, restauranger och det största akvariet i Europa, L'Aquarium.

Tillbaks mot träkajen, Moll de la Fusta, vidare längs med gatan Paseo de Colon. Pampiga byggnaden Capitania General med sin vackra 1600-talsgård och kyrkan Iglesia de la Mercé. Framme vid Placa de Antonio Lopez ser jag ansiktet (se bilden) och det utsmyckade post- och telegrafverket. Paseo de Isabel II leder till den gamla fiskauktionshallen Llotja de Mar, en gotisk byggnad från 1300-talet med en nyklassisk restaurering från 1700-talet. Apelsinträdgården, Patio de las Naranjas och nyklassiska skulpturer i marmor. Jag kan se tågstationen, Estacio de Franca. Vid placa del Palau finns fler nyklassiska verk och det gamla tullhuset Aduana. 

Följer Paseo de Juan de Borbon längs med hamnen och bostadsområdet Barceloneta. Kommer ner till havet. Går på den breda Passeig Maritim längs med stränderna. Platja Sant Sebastia. Platja Barceloneta. Platja Passeig Maritim. Kommer fram till den olympiska byn, Villa Olimpica, som byggdes för OS 1992. Omfattar ca 2.000 bostäder, ritade av arkitekter från hela världen.

Tillbaks mot de 142 meter höga tvillingtornen, hotell och kontor. Hamnen Puerto Olimpico. Restauranger, barer, de mest populära klubbarna i Barcelona. Kasinot. Rundvandringen är över.

Jag lägger mig en bit bort på stranden Platja de la Nova Icaria. Det är en varm dag. Väldigt varm. Blir inte så länge på stranden utan går istället hemåt. Men går inte hela vägen, vilket annars är en trevlig promenad, utan testar istället den moderna spårvagnen. Som på ett bra sätt kompletterar områden som tunnelbanan inte täcker in. Åker bara ett par stationer. Handlar lite. Går en kort bit. Hemma.

Kvällen blev det middag klockan 21:30 med en kompis. Tre stationer bort, vid Placa Universitat. Dvs universitetsområdet strax väster om La Rambla. Norr om Raval. Tapas. Bland annat oerhört god spansk skinka. Förvånande nog har de ett brett utbud av öl, inte bara spansk. San Miguel går i och för sig alltid hem. Men också trevligt att få dricka den belgiska favoriten, efter Bryssel 2003, med det förrådande namnet Judas. Trevlig flaska, snygg etikett. Stark men ändå väldigt god öl. Trevligt.

Avslutningen på kvällen var inte heller av det sämre slaget. I den spanska vinregionen Penedes buteljeras spanjorernas mousserande variant, Cava. Framställs på samma sätt som den franska champagnen. Oftast väldigt god. Och med den skillnaden att den inte kostar skjortan. Flertalet Cava-ställen finns runtom i Barcelona, bl.a. El Xampanyet några kvarter bort. Men det var inget Cava-ställe som besöktes. Utan den närbelägna baren Paspartu på Carrer Basses de Sant Pere. Gatan bredvid den jag bor på alltså. En trevlig och välbesökt liten bar som alltid har utställning av konst på väggarna. Konstnärinnan själv var på plats igår. Och. Det dracks Cava. För 2 euro glaset. Tyvärr serverade de ingen mat/tilltugg pga att La Cucaracha gjort ett besök i deras kök. Men man kan inte få allt. Normalt sett bjuder de på tapas. En av de trevligaste kvällarna hittills.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback