Tapas och racions

Fjärde dagen, tisdag, bjöds det återigen på sol från en klarblå himmel. Det handlar nu snarare om 25 grader än 30, vilket känns alldeles lagom. Liknande väder väntar under onsdagen innan det återigen ska gå upp mot 30-strecket. Kvällarna och nätterna är i vilket fall fortsatt ljumma och går säkerligen aldrig under 20 grader.

Det blev utforskande av kvarteren norr om lägenheten, dels i samma stadsdel (bl.a. kyrkan Parroquia de San Pedro de las Puellas) men även i stadsdelen Eixample nordväst om Ronda de Sant Pere. Och väl där, nordväst om Gran Via de les Corts Catalanes (affärsgata). Det typiska för kvarteren precis här i närheten är att det är som det ska vara i Ciutat Vella (Gamla Stan). Ganska trånga gator, mysig känsla, mycket småbutiker och mer eller mindre prisvärda små restauranger och barer.

Eixample, med sina rutnätsformade kvarter med rundade hörn (vilket ger känslan av ett torg vid varje korsning), är mer av stora hus och större, oftast exklusivare, affärer (mestadels kläder). Då talar vi om just den, för schlagerkung tidigare okända, del av Eixample som sågs igår. Tidigare år har även andra delar av Eixample besökts, och lär besökas även i år. Utöver att kvarteren är uppbyggda på samma sätt finns ju även fantastiska byggnader och skapelser av diverse arkitekter. Men det får återkommas till en annan dag.

Efter vandringen blev det en halvdag på stranden. Tar det lite lugnt med solandet så här i början. Men är skönt att ligga och läsa en bok på stranden, eller bara koppla av, och självklart trevligt att få kasta sig i havet och som under tisdagen även få ta del av lagom stora vågor. Till lunch hade tagits med tapas som oliver och korv men även egentillagad Huevos con patatas (ägg och potatis med tillbehör).

Klockan 19:00 var det dags att titta på idrott hemifrån. DN-galan visades, lyckligtvis, på SVT Play. Tyvärr ingen höjdare för oss svenskar, tänker då särskilt på trestegskungen. Men ändå kul att följa galan trots att man befinner sig utomlands.

På kvällen (dvs ca klockan 22:00 efter DN-galan) blev det middag i närheten. En av alla de restauranger som ligger på samma lilla gata som lägenheten. Restaurangen serverade racions (och i ärlighetens namn också media racions även om det inte stod så på menyn). Racions är större varianter av tapas. Perfekt när vi var flera som ville smaka av varje rätt. Manchego-ost var höjdaren för kvällen och Pa amb tomaquet (katalanskt bröd med tomat) standarden som alltid går hem. I övrigt kan det sägas vara lite inslag av Andalusien över måltiden eftersom det är där som racions är betydligt vanligare än tapas.
 
Inte helt enkelt att skilja alla storlekar åt men under dagarna hittills har ju prövats några, framförallt tapas vilket intagits dagligen. Minsta storleken är baskiska Pintxos. Det finns i och för sig en mindre variant av pintxos, Pintxitos, men de är nog för små att serveras på restaurang. För att krångla till det hela kallas en enstaka pintxos för Racion de pintxos. Inte att förväxla med andalusiska Racions. Finns i varianten Racion (stor portion) och Media racion (mellanstor portion). Slutligen spanska Tapas. En enstaka kallas helt enkelt för Tapa. Med tanke på att även paella intagits under dagarna, och paella snarast får anses utgöra en rätt från Valencia (också i Katalonien liksom Barcelona), har åtminstone fyra olika spanska matdistrikt bjudit schlagerkung på upplevelser under just fyra dagar.

Blev förresten en glass efter stranden också, i "palmgången" framför Triumfbågen. Från havet räknat ligger Parc de la Ciutadella (stor park med bl.a. zoo) och sedan palmallén som leder fram till Triumfbågen, i den östra delen av stadsdelen där lägenheten ligger. Närmaste tunnelbanestation är just Arc de Triomf.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback