Pintxos och txakoli

Igår måndag var det molnigt på förmiddagen. Vilket innebar ett perfekt tillfälle att handla hem lite mat och dryck från affären en bit bort. Bära hem varor utan strålande sol innebär trots allt att svetten inte lika lätt utvecklas. Bra.

Inte ens ett dygn har schlagerkungs film (Olé olé olé olé) legat ute på youtube. Och redan har över 200 tittat. Ok, det är nog inget rekord men kul att den inte ligger på youtube helt osedd.

Den tredje dagen i Barcelona ägnades i övrigt åt en eftermiddag på stranden, ta ännu en kaffe på det extremt lokala fiket (men framöver blir det nog att brygga lite i lägenheten också), besöka whisky-mannen (spansk kraftig äldre man med stort vitt skägg) som plockade fram en Talisker av äldre årgång och hällde upp lika generöst som alltid, äta prisvärd middag (paella med kyckling och skaldjur) på underbart vackra torget Placa Reial. Och så lunch då.

I området där schlagerkung har lägenheten, El Born Barrio, finns ett flertal bra och omtalade restauranger. Målet för lunchen var inte en katalansk utan istället en baskisk restaurang, Euskal Etxea. Nu visade det sig att kunskaper om veckodagarnas namn på svenska, engelska, franska, spanska etc. hjälpte föga. Dörren var i vilket fall stängd. Det stod något på baskiska och katalanska. Men inte på spanska. En katalansk kille hjälpte till. Det visade sig att Euskal Etxea inte hade öppet för lunch måndag-onsdag.

Eftersom inställningen var att äta baskiskt blev det istället Sagardi (euskal taberna) nära kyrkan Santa Maria del Mar. Det speciella med Euskal Etxea och Sagardi (där det nu blev lunch) är att de serverar baskiska pintxos. Kan liknas vid spanska tapas men pintxos är något mindre och har en tandpetare nedstucken i sig, dels som stöd men också för att räknas när notan väl ska betalas. Till maten passade det bra med det alternativa vita vinet txakoli, som hälls i av bartendern ca en meter över glaset för att få fram smaken.


Nej, det är inte duvan som ligger på tallriken!! Men välsmakande racion de pintxos.

Kommentarer
Postat av: schlagerkung

Efter middag på Placa Reial avslutades kvällen på Club Fellini, ett populärt ställe med lång kö, särskilt på måndagar då det är rockklubb. Trots att det var måndag hade schlagerkung med sällskap inga problem att komma in (gick före kön) och slapp dessutom betala entré. Alltid bra att vara med på gästlistan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback