Fredagen den 25:e

Fredag. Lönedag. Gitarrdag. Trevligt.

Under år 2004 och 2005 genomfördes sex olika rundvandringar i staden (tre vardera år) enligt en guidebok som finns i min ägo. Lagom långa turer (även om den sjätte som leder upp på berget Montjuic blev väl svettig år 2005, men att gå är det bästa alternativet för att kunna se allt) och intressant att läsa om platserna man besöker. Att inte bara gå runt i områdena utan att tänka på vad det är man ser egentligen. Också saker man säkert missar om man bara går runt mer på måfå. Den tredje rundvandringen (det modernistiska Eixample) genomfördes även år 2006. Men i övrigt är det alltså tre eller fyra år sedan. Därför är tanken att genomföra alla turer igen.

Fredagen ägnades åt den fjärde (enligt bokens numrering) rundvandringen, La Rambla. Samtliga sju delar (olika gator) som tillsammans utgör La Rambla, med dess närområden, besöktes. Det dracks vatten ur fontänen Canaletes, vilket enligt traditionen innebär att den som dricker av det kommer att återvända till Barcelona. Inte mig emot.

Ett antal palats, kyrkor och kloster (ett av dem omgjort till hotell men med intakt korsgång) från som tidigast 1100-talet beskådades. Romansk stil, gotisk stil, sträng barockstil, en vacker gård i toskansk stil, nästintill Louis quatorze-stil. Stilarna är som ni hör många. Även de olika delarna av själva Ramblan beskrevs, där de olika försäljarna har delat upp områden sinsemellan (fåglar, blommor etc.). Längs Ramblan finns självklart också ett antal restauranger, uteserveringar, artistuppträdanden och extremt många turister. Att äta här eller ägna allt för mycket tid till att gå på själva Ramblan är inget som rekommenderas. Bättre alternativ finns. Rundvandringen kändes dock bra. Och tillräcklig.

Personlig höjdpunkt är saluhallen Mercado de la Boqueria. En njutning att bara gå runt där och känna alla lukter, se alla färger, tänka på hur allting smakar. Och självklart handla med sig något därifrån. Här finns allt man kan tänka sig i matväg. Vidare får man under vandringen se Joan Miros stenbeläggning, ett par teatrar (varav Gran Teatre del Liceus salong är magnifik) och Palau Güell, ett palats ritat av Gaudi (som kommer återkommas till vid fler tillfällen), som tillhör Världsarvet. Redan tidigare besökta men oerhört vackra Placa Reial. Med gatlyktor av en ung Gaudi. Slutligen Rambla de Santa Monica. Med kyrkan Iglesia Parroquial de Santa Monica samt centrum för konst och kultur, Centre d'Art Santa Monica.


Det där besöket på närbelägna badorten. Kommer att ske under lördagen. Utflykt. Utan saft i sirapsflaska.

Istället för att handla den icke flygvänliga saken. I närbelägna second-handbutiken. Blev det en bättre uppgörelse med New Phono, som ligger bredvid gamla, vackra posthuset. 10 euro i hyra per vecka (ingenting!). Visserligen en deposition på 30 euro. Men återlämnas den i oförstört skick så återfås ju den delen. En gitarr hyrd alltså. Bra så. Förresten kan väl 10 euro per vecka spelas in om man river av några låtar i Parc de la Ciutadella... Även om konkurrensen där är hård, åtminstone på söndagarna.

På väg till enklare middag. Torget utanför har drabbats av pubrunda med engelska turister. Shots i plastmugg. Noterar. Går vidare.

Inte blir det middag på Tapas & Tapas (undrar just vad för slags mat som serveras där). Nej, det blir istället italiensk pizza ett par torg bort. God pizza, bra service, snygg inredning. Även uteservering. Men namnet är bara för mycket. Med logotypen därtill. Pizza & Love heter stället som även har gjort om peace-symbolen till en peace- och pizzasymbol (se bild). Säkerligen var ägaren inspirerad av svenska frisersalonger när han döpte sin restaurang. Men maten var god.

Apropå frisörer. Klockan 22:30 klipps det för fullt på salongerna. Lika bra att passa på efter middagen. Tydligen.     


Kommentarer
Postat av: Nina

"We make pizza not war"! HAhaha, den var ju bara för bra! Eller inte. Har du åkt tillsammans med någon till Barcelona eller är det "bara" du och så träffar du både nytt och gammalt "folk" där? Verkar inte gå någon nöd på dig i alla fall. Ha det fortsatt bra!

Nina


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback