Ännu en dag på stranden och Euskal Etxea

Det blev ännu en dag på stranden. Efter att ha gått runt lite i området Barceloneta och början på strandområdet, vid linbanan, blev det att lägga sig mellan Sant Sebastia och Barceloneta (stranden). Fortfarande, trots försiktigt solande till en början, finns en nyans av rött på min kropp. Normalt sett brukar grundfärgen läggas på redan i Sverige. Men dit kom ju sommaren först nu, vad jag förstått från rapporter hemifrån. Får helt enkelt ta viss rodnad innan det, förhoppningsvis, som vanligt blir en brunare nyans. Annars slutar jag som en kommunist-kräfta. Och det vill jag verkligen inte.

Börjar hitta rätt bra i närområdet. Och lägenheten ligger så pass bra till att det är gångavstånd nästan överallt. Ok, hade det varit varmare hade det nog varit jobbigt. Men nu funkar det att gå för det mesta. Har som vanligt inhandlat ett T-10 klippkort tll tunnelbanan/buss etc. men har inte använt det särskilt flitigt hittills. Vid längre färder, företrädesvis kvällstid, fungerar taxi utmärkt och är bra mycket billigare än i Stockholm.

Apropå taxi. Har tidigare berättat om problemen att förstå en katalansk skylt vid en restaurang (som besöktes idag) då mina kunskaper begränsade sig till bl.a. spanska. Taxichaufförerna däremot verkar bara prata spanska och knappt förstå katalanska... Snurrigt. Eftersom alla gatunamn står på katalanska och min gata innehåller namnet "nou" vilket betyder ny/nya så uppges naturligtvis detta gatunamn för taxichauffören som då undrar vad sjutton man menar. Däremot accepteras spanska "nuevo" och gärna med spanska "calle" istället för katalanska "carrer" för namnet på gata. Har lärt mig detta men nog borde väl katalanskan fungera i alla sammanhang i staden!?


Diskborsten verkar inte ha gjort sin entré i Spanien. Åtminstone inte i Barcelona. Får hålla till godo med Scotch-Brite, stålullssvamp och gammal hederlig disktrasa.

Maten är ju en av höjdpunkterna här. Men yoghurt. Inget större fel på smaken. Men konsistensen är bra skum. Har prövat flera olika märken. Men ingen skillnad. Spaniens stolthet stavas knappast yoghurt.

Idag fick jag span på en närbelägen butik som sålde diverse olika gamla saker och second-hand. Kul bara att gå runt i butiken och titta på gamla klockor, tallrikar, instrument etc. Får se om det blir nåt handlat där framöver. Fick i alla fall span på en sak som nog blir för stor att transportera hem på planet. Men går väl alltid att sälja innan hemfärd...

Det ska vara klockrent väder fredag och lördag, dvs molnfritt. Lutar därför åt besök i närbelägen badort redan imorgon. Eventuellt på lördag. I såna fall lär utgången ske även där eftersom det finns möjlighet till gratis boende hos en bekant.

Kanske blir ett besök, har trots allt två gratisplåtar, på BKN (BiKiNi) ikväll. Förresten Ronaldinhos favoritställe, när han bodde här. Bra musik och bra discjockeys. Men det kan också bli så att vi sparar oss till fredag/lördag. Vi får se.

Lunchen idag avnjöts äntligen på baskiska Euskal Etxea, som ju hade lunchstängt söndag-onsdag. Vi snackar pintxos igen. Hade ganska höga förväntningar. Och blev inte besviken. Jämfört med Sagardi (lunch måndag) kändes Euskal Etxea inte lika fint. Men. Godare och billigare. Helt enkelt suveränt. Dessutom hade de större varianter av pintxos (nästintill tapas) som inte var avsevärt mycket dyrare. Allt som allt blev det en höjdarlunch och för de större varianterna av pintxos hade de smart nog stoppat i längre tandpetare för enkel sammanräkning av notan.

Hade hört att stället mittemot Euskal Etxea, El Xampanyet, skulle hålla semsterstängt under augusti månad. Verkar snarare vara under juli månad. Får väl återkomma dit då. Dom ska ha bra, klassiska tapas och god, billig katalansk Cava (spansk champagne, även om fransmännen blir sura när jag skriver champagne, ok bubbel!) i en mysig miljö.
Kommentarer
Postat av: schlagerkung

Eftersom Taller de Tapas, såklart, var fullt och väntetiden var lång blev det istället grannen La Taberna Del Cobre (nära Santa Maria del Mar i Born). Inget dåligt val. Väldigt god mat, snabb service och helt ok priser. Katalanska och spanska likörer var extremt billiga. Och goda. På varenda gränd i området, Born, finns en restaurang eller bar fylld med gäster. Inga problem att hitta nåt i närheten av bostaden alltså.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback