Montserrat

Måndagens utflykt var Montserrat, ca 6 mil från Barcelona. Tunnelbana till Placa d'Espanya. Vidare med tåg mot Monistrol de Montserrat (kunde stannat på hållplatsen innan, Montserrat-Aeri, om vi föredragit att stå en kort linbanetur därefter). Från Monistrol långsam bergbana ca 15 minuter till Montserrat och klostret. Väl där blev det ytterligare två bergbanor, mot Santa Joan (fantastisk utsikt) ovh Santa Cova (längs Via Dolorosa).

Perfekt utflyktsväder. Lagom temperatur uppe bland bergen. Till lunch blev det en blandning av sydspanska och katalanska rätter.

Montserrat är speciellt. Katalanska vaggan och stoltheten. Annorlunda och intressant form på berget. Religiös karaktär. Konstmuseum. Montserrat ("sågat berg") ligger i ett naturreservat. Det bor ca 80 munkar här, som lever efter Sant Benedict-reglerna, vilket bl.a. innebär att de ber (fem gånger om dagen), arbetar och tar hand om besökare och pilgrimer. Deras arbete består bland annat av att studera och lära ut teologi, trädgårdsarbete, ordna klostrens bibliotek och hjälpa till med Montserrats pojkkör, som har funnits sedan 1300-talet.

Montserrat är också hemvisten för Den mörka Jungfrun av Montserrat. En avbild av henne (med lång kö till) finns inne i klostrets kyrka, Montserrat Basilika. Det blev besök där. Sedan blev det bergbana med en fantastisk utsikt över bergen från Sant Joan, där vi även tog en av vandringsturerna. Därefter bergbana till Santa Cova, där enligt legenden Jungfrun av Montserrat hittades. Innan man når dit var det vandring längs en slags Via Dolorosa med avbilder av Jesus död och lidande (statyer av bl.a. Gaudi). Den biten gick uppför. Sedan något neråt och en väg kallad Glòries, där det var uppståndelsen och händelserna därefter. En nästintill heldag i Montserrat. Väldigt speciellt och rekommenderas framförallt för den fantastiska omgivningen, naturen och utsikten.

Åter i Barcelona och vidare mot stadsdelen Gracia (som har sin festival 15-21 augusti, då bl.a. stadsdelens alla mysiga gator och balkonger dekoreras). Ett av alla torg. En öl. Vidare på "restauranggatan" och hyfsad pizza på ok restaurang. Längs med Gran de Gracia och Passeig de Gracia mot centrum. En Piña Colada på hörnbar i Eixample. Synkronhopp från OS på tv. En Cua-Cua (likör 43 och cointreau) på 1 euro-stället vid, till Placa Catalunya närbelägna, Carrer dels Tallers. Copa de cava (ett glas cava) på Paspartu och samtal med Springsteen-fan som besökte bägge konserterna på Camp Nou. Får prata mer om det när han kommer till Stockholm i oktober. Ja, inte Springsteen alltså.



  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback