Fransk lunch

Lördagen ägnades åt lite shopping. Nya skor. Sen var det mat och dryck som gällde.


Samling klockan 13:45 vid ståbar utanför den fantastiska marknadsplatsen, boquerian, nära La Rambla. 14:00 var bord bokat på lunchrestaurangen strax bredvid boquerian, vid det lilla torget Placa Sant Galdric. Fransk kvarterskrog. Le Port de la Lune. Oerhört charmig, prisvärd och fantastisk mat och dryck från företrädesvis sydvästra Frankrike.


I nästan tre timmar satt vi, varav fyra fransmän/fransyskor, och njöt av en långlunch på den bästa franska restaurangen i Barcelona. Bröd, tre olika sorters god paté varav den med kött var enastående, vatten och rödvin (Bordeaux). Mer förrätt i form av tomater med olivolja, salt och basilika, kall soppa, sallad. Mer vatten och rödvin på bordet. Huvudrätten bestod av en utsökt köttbit (medium) med champinjoner, lök, potatismos och en hyfsat stark och väldig trevlig senap. Vissa åt hamburgare vilket också var en höjdare. Köttbiten var perfekt tillagad och smälte i munnen. Behövde inte gå hungrig från lunchen. Sen väntade ostar (fyra olika). Har ingen aning om vad det var för sorts ostar men hur goda som helst. Ingen orkade med dessert men det kändes som att ostarna och allt annat gott var tillräckligt för att alla skulle lämna stället belåtna. En café con leche med baileys som avslutning. Notan, i form av en gigantisk miniräknare, landade på bordet. Ok, vin är inte så dyrt på restaurang i Barcelona. Men det dracks en del. Och bra mat fick vi i massor. 25 euro per person måste ändå anses som oerhört prisvärt. Bästa lunchen.


Vidare till irländska puben med svensk personal, strax intill Placa Jaume (före detta Placa Constitucion). Budweiser är kanske inte det smakrikaste ölet. Men för 1 euro får det duga. Vidare med taxi mot stranden och Princesa 23, som alltså även håller till längs med Barceloneta vid havet. Mojito, öl med citronsmak och vanlig öl intogs av sällskapet i solskenet. Fanns en tanke på att ta sig hemåt och byta om eller nåt inför kvällen. Men nästa gång någon tittade på klockan hade den hunnit bli 20:15. Tillbaks till irländska puben.

Middagen intogs på Placa Sant Miguel (strax bakom Placa Jaume). Spansk förrättstallrik med allt det goda, skinka, korvar, ost, en helt ok ansjovis och bröd. Spansk huvudrättstallrik med grillat kött (bl.a. katalanska favoriten kanin). Katalansk efterrätt i form av Crema Catalana. En middag i regionens tecken.

Nästan nere vid havet, på Passeig de Colom, ligger en väldigt speciell bar. Finns ju hur många som helst i den här staden. Barens specialitet är shots, gärna såna som brinner. Vi intog en flugsvampsshot och ett kors (12 röda glas utställda som ett kors, med en hel del eld). Effektfullt och hyfsat gott. När klockan är 02:00 och ingen orkar gå vidare mot klubbarna blir det hemgång genom de trånga gränderna medans städarna vattnar gatorna. En bra lördag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback