Sången över havet

Äntligen! Idag torsdag flyger jag över det lilla havet. Från Stockholm till Helsingfors. Ikväll befinner jag mig på främre parkett i Hartwall arena. Semifinal i ESC 2007.

Följ gärna min vistelse i Helsingfors. Finalens genrep väntar på fredag. Och på lördag den 12:e maj är det så äntligen dags för finalen.

Slutresutat och kommentarer - alla (42) låtarna
Min förhoppning om hur det ska gå. Och mina kommentarer samt betyg.

1. Cypern
Evridiki - Comme ci, comme ca
Rocktjej. Mer poppig låt dock. Ovanligt att Cypern sjunger på franska. Bra låt som sätter sig. En vinnare!
Betyg: 10

2. Serbien
Marija Serifovic - Molitva
Möjlig vinnare. Kanske inte den roligaste och mest karismatiska sångerskan. Men visst kan hon sjunga. Och låten, med inslag av folkmusik som sig bör när det gäller Serbien, tillhör årets bästa.
Betyg: 9

3. Sverige
The Ark - The worrying kind
Bra show. Bra låt. Silverhjärtat. Tre saker som kan räcka till seger. Men den fastnar inte vid första lyssningen. Vilket helt klart är en nackdel. Jag hoppas på en pallplacering för Sverige.
Betyg: 9

4. Grekland
Sarbel - Yassou Maria
Latino. Krossar motståndet inom sin genre. Känns igen. Och har vunnit förut. Influenser från tidigare grekiska bidrag. Når inte ända fram till segern men placerar sig högt. Växer. Och jag tycker att det svänger.
Betyg: 8

5. Tyskland
Cicero - Frauen regier'n die welt
Swing. På tyska men med en utlovad sista refräng på engelska. Lite Frank Sinatra. Gillar den mer och mer. Skön låt. Liknar inget annat bidrag vilket sjävklart är en fördel. Dessutom handlar texten om att kvinnorna regerar världen. Bara en sån sak.
Betyg: 8

6. Danmark
DQ - Drama Queen
Danmark har en transa som klär sig snyggt och roligt samt bjuder på en snygg show. Låten är dessutom en sann och klassisk schlager. Med moderna inslag. En av årets bästa låtar.
Betyg: 8

7. Vitryssland
Koldun - Work your magic
Light-rock. Mild variant av Poodles. Sångare som säkert lockar kvinnliga röster. Bra sångröst på videon. Frågetecken kring förmågan att sjunga live. Helt ok refräng. Men inte mer.
Betyg: 8

8. FJR Makedonien
Karolina - Mojot svet
Årets kortaste klänning? Låten är svår att få grepp om. Känns igen. Ingen refräng att minnas. Men ändå bra. Borde hamna högt upp.  
Betyg: 8

9. Schweiz
DJ Bobo - Vampires are alive
Schweiz svar på E-type är tillbaka med ett typiskt intro. Och en kvinna som sjunger refrängen. Euro-disco. Men inte lika vass som under hans storhetstid åren 1992-1995. DJ Bobo skrämmer inte. Men refrängen växer.
Betyg: 7

10. Slovenien
Alenka Gotar - Cvet z juga
En låt som sticker ut. Och är allt annat än dålig. Opera. Mystik. En favorit.
Betyg: 7

11. Nederländerna
Edsilia Rombley - On top of the world
Helt ok poplåt med helt ok, om än något tråkig, sångerska. Light-version av Anastacia. Låten är kanske väl anonym och riskerar att hamna precis utanför poängplats bland röstande länder. Men det är något med refrängen som jag fastnar för och som går hem hos mig.
Betyg: 7

12. Frankrike
Les Fatals Picards - L'amour à la francaise
Istället för en tråkig sak skickar fransmännen en fransk-engelsk humorlåt. Enda skämtbidraget i år som är någorlunda roligt. Ok.
Betyg: 6

13. Bosnien & Hercegovina
Maria Sestic - Rijeka bez imena
Balkanballad. Betydligt svagare än deras topplacerade bidrag förra året. Och den kommer att få se sig slagen av Serbien vad gäller fullpoängare. Men inte ofarlig. Kan mycket väl hamna bland de tio främsta.
Betyg: 6

14. Tjeckien
Kabat - Mala dama
Hårdrock dominerar i Tjeckien. Så när väl Lordi vann förre året bestämde sig Tjeckien för att debutera i ESC. Basisten underhåller i sina solglasögon. Sångaren gör sitt bästa. Låten lyfter inte. Men glad, det blir jag.
Betyg: 6

15. Island
Eirikur Hauksson - Valentine lost
Nedbantad Meat Loaf sjunger Gary Moore. Eirikurs so called rock n' roll will not completely heal my soul!
Betyg: 6

16. Andorra
Anonymous - Salvem el mon
Green Day. På katalanska. Och engelska. Låten är hyfsad och borde tilltala en yngre publik. Ingen personlig favorit. Saknar en bra refräng. Låter likadant hela vägen.
Betyg: 6

17. Ryssland
Serebro - Song #1
Ok poplåt. Förstår inte riktigt storheten. Och att den tippas som en av favoriterna. Låter lite Britney Spears. Och hon är väl inte riktigt inne. Eller!? 
Betyg: 6

18. Österrike
Eric Papilaya - Get a life, get alive
Versen bättre än refrängen. Tyvärr. Bra sångare. Rockigt.
Betyg: 5

19. Moldavien
Natalia Barbu - Fight
Vad har hon på sig? Rocktjej. Igen. Något blek. Övertygar inte. Evanescence. Borde hamna någonstans i mitten. Men riskerar att bli elfte bästa bidrag hos de röstande länderna. Och därmed hamna på noll poäng.
Betyg: 5

20. Armenien
Hayko - Anytime you need
En låt som hamnat i Balkan-ballad-träsket. Är personligen svag för den här typen av låtar. Men något saknas. Försvinner nog i mängden.
Betyg: 5

21. Finland
Hanna Pakarinen - Leave me alone
Rockar även i år. Om än inte lika mycket som Lordi. Kan säkert få en och annan röst som arrangörsland. Men refrängen är för svag.
Betyg: 5

22. Bulgarien
Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water
Wild Dances-Ruslana-trummor. Något techno. Skrik. Annorlunda. Trummor igen. Mer skrik. För konstig?
Betyg: 5

23. Belgien
The KMG's - LovePower
Soulsång. Utan vettig refräng.
Betyg: 5

24. Spanien
D'Nash - I love you mi vida
Pojkband. Här har G:son varit inblandad. Spanien förtjänar inte sin, på förhand givna, finalplats. En skärpning jämfört med förra årets tomat-flickor. Men håller ändå inte. Ganska blekt.
Betyg: 5

25. Malta
Olivia Lewis - Vertigo
Medelhavslatino med lite glöd. Går i ett alldels för segt tempo. Inte helt ofarlig dock. 
Betyg: 5

26. Ungern
Magdi Ruzsa - Unsubstantial blues
Definitivt ingen traditionell schlager. Blues. Utan chans. Kanske funkar på ungersk radio. Något tråkig.
Betyg: 5

27. Rumänien
Todomondo - Liubi, liubi, I love you
Ännu en skämtlåt. Bättre än engelsmännen. Sämre än fransmännen. Ok till en början men jag får nog efter halva sången. Mot slutet går låten i hundra knyck.
Betyg: 4

28. Georgien
Sopho - Visionary dream
Mystisk låt med, vad jag förmodar är, inslag av folkmusik från Georgien. Mel C-influerad refräng. Om det nu kan kallas för refräng. Tråkig.
Betyg: 4

29. Portugal
Sabrina - Danca comigo
Latino. Ett av Portugals bättre bidrag under de senaste åren. Säger dock inte så mycket. Låten är helt klart bättre än sångerskan som inte lär klara av att sjunga live. Falsksång att vänta. Om hon mot förmodan håller tonen är låten dock värd ett hyfsat betyg. Möjlig kaffepaus.
Betyg: 4

30. Turkiet
Kenan Dogulu - Shake it up shekerim
Utöver 12 poäng från Tyskland vete sjutton. Men Justin Timberlake är populär har jag förstått. Utan att förstå varför. Frågan är om den turkiska upplagan går hem. Antagligen. Låten känns igen. Jag längtar efter Johnny Cash.
Betyg: 4

31. Irland
Dervish - They can't stop the spring
Låter irländskt. Det är väl också det enda. Fruktansvärt tråkigt. Menlös refräng. Eller har jag missuppfattat allting?
Betyg: 3

32. Litauen
4 Fun - Love or leave
Skön stillsam sång. Kommer dock inte att röna samma framgångar som tokjönsarna förra året. För anonym.
Betyg: 3

33. Estland
Gerli Padar - Partners in crime
Lär inte ens gå vidare till final. Var själv svag för deras schlagerbidrag förra året men det här säger mig absolut ingenting. Trist poplåt.
Betyg: 3

34. Norge
Guri Schanke - Ven a bailar conmigo
Latino. Tveksam sångerska med tveksamt uttal. Åtminstone av engelska. Också av spanska förmodar jag, även om jag nog gör bäst i att inte uttala mig i den delen. Pinsamt prat, tjo och tjim samt tjut(!) innan höjningen. Klädbyte fungerar säkert. Men en blek kopia av Anna Book är allt jag ser och hör. Och Anna Book borde inte gått till final i Sverige. Eller ens fått vara med bland de 32.
Betyg: 3

35. Kroatien
Dragonfly feat. Dado Topic - Vjerujem u ljubav
Kroatisk rock. Med Svenne Hedlunds äldre kusin samt kvinna i slips med rosa inslag. Riktigt tråkig och intetsägande låt.
Betyg: 3

36. Storbritannien
Scooch - Flying the flag (for you)
Vad håller dom på med? Blir sämre och sämre för varje år som går. En tidigare tungviktare har hamnat i flugviktsklassen. En blek låt med flyg-tema. Försöker nämna varenda ort i Europa för att fiska röster. Hoppas ingen går på det här billiga skämtet. Sämre än cirkus!
Betyg: 2

37. Albanien
Frederik Ndoci - Hear my plea
Årets mustasch. Albaniens Julio Iglesias framför en klagosång och vädjan. Mystik som säkert lockar en eller annan röst. Men jag hör mest obehagliga toner. Saknar refräng. Fruktansvärt tråkig.
Betyg: 2

38. Montenegro
Stevan Faddy - Ajde kroci
Montenegro debuterar, som självständigt land, med gitarrer. Mycket gitarrer. Och en till synes arg sångare. Med en blek refräng.
Betyg: 2

39. Polen
The Jet set - Time to party
Årets vidrigaste och mest kvinnoförnedrande bidrag. Kvinna med badkläder ålar runt. Låten börjar som en sämre version av de låtar som brukar vara med på Hits for kids och övergår i något can-can-inspirerat. Går bort.
Betyg: 2

40. Lettland
Bonaparti.LV - Questa notte
Kalkon. Årets enda skämtlåt som antagligen inte är på skämt. Som att se filmen om Spice Girls. Så dåligt att man inte ens orkar skratta åt eländet. Frack, hög hatt och blåjeans är inte den snyggaste kombination jag sett. Med medaljer till. Operaröster eller nåt. Vidrigt. Kommer tyvärr att få en hel del poäng är jag rädd. Kvinnor mellan 40-60 år kommer att rösta som galningar.
Betyg: 1

41. Ukraina
Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai
Årets Litauen. Dvs skämtlåt som kommer att placera sig väldigt högt upp i resultatlistan. Tror inte att det räcker till seger. Men skulle inte bli förvånad om den hamnar bland de fem främsta. Personligen hatar jag det här. En gubbe med en stjärna på huvudet. Och till skillnad från Danmark får vi här se en taskigt klädd transa. Lite ukrainsk folkmusik. Och en irriterande refräng. Usch. Stor risk att skiten kan vinna hela tävlingen. Hoppas verkligen inte det.

Betyg: 1


42. Israel
Teapacks - Push the button
Red Hot Chili Peppers-wannabe. Frankrike. Refrängen har oerhörda likheter med Rock the Casbah (The Clash). Skämtlåt. Men tråkigare än de normalt redan vidriga skämtlåtarna. Politiskt budskap? Vansinnigt dåligt, på gränsen till kräkmedel.
Betyg: 0

Cypern är bäst. Men Serbien kommer att vinna!

Sången över havet framfördes av Lizette Pålsson i Melodifestivalen 1990 och hamnade på sjätte plats.


Kommentarer
Postat av: Mattias Kardell

Lycka till Tomas. Grymt att få följa på distans. Landar i Alicante lördag 20.10 så både jag och min chaufför (Andreas) verkar missa SVT Europas sändning utom sista timmen om vi har ett sjukt tempo. Illa!!! Men eftersom The Ark kommer vinna känns det okay!

Keep it up.

2007-05-10 @ 09:10:14
Postat av: T

Näääe, The Ark ska vinna! o.O
Och Belgien var ju jättecoola!! :)

Postat av: T

Och förresten! eirikur förtjänade faktiskt en liiite högre placeringe ;)

2007-05-11 @ 10:57:28
URL: http://thereallyrealshit.blogg.se
Postat av: Moris

Cool...

Postat av: Dighenis

Sorry :(

Postat av: Spyros

Interesting...

Postat av: Konstantinos

Sorry :(

Postat av: Stephanos

Nice!

Postat av: schlagerkung

Go Cyprus!

2007-05-17 @ 16:15:14
URL: http://schlagerkung.blogg.se
Postat av: Konstantinos

Cool...

Postat av: Orion

Cool.

Postat av: Cosmo

Nice


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback